Fiind o rasa antica japoneza, Shiba Inu este mic, dar musculos. Astazi, Shiba Inu este cel mai popular caine de companie din Japonia, fiind un caine care se adapteaza usor atat in zonele urbane, cat si in zonele rurale.
Adus in America din Japonia acum 60 de ani, Shiba Inu este cel mai popular caine din Japonia. Zonele de pe corp cu blana alba combinata cu diferite culori (rosu, negru sau bronz), expresia lor faciala alerta si pasul lor calm ii fac sa semene cu o vulpe. Ei sunt caini musculosi, avand o personalitate indrazneata, si sunt o rasa de incredere.
Shiba Inu are nevoie de mancare canina de inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata in casa sub supravegherea si aprobarea veterinarului. Orice tip de dieta trebuie sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini Shiba sunt mofturosi, iar altii ar manca orice vad. Unii caini sunt predispusi la a lua in greutate, asa ca fii atent la consumul de calorii si nivelul greutatii cainelui tau; trebuie sa ii poti simti coastele si oasele spatelui, dar acestea nu trebuie sa fie vizibile. Recompensele sunt importante in antrenamente, dar oferindu-i prea multe ii poate cauza obezitate. Invata ce tipuri de mancare pentru oameni sunt bune si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai anumite ingrijorari in legatura cu greutatea sau dieta cainelui. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.
Cainii Shiba Inu naparlesc foarte mult. Se spune ca naparlesc de doua ori pe an. Perierea in timpul perioadelor de naparlire ajuta la inlaturarea parului cazut. Uscarea cainelui cu un uscator de par este un mod bun pentru a inlatura parul cazut, murdaria si matreata. Cei mai multi caini se obisnuiesc cu uscatorul, pentru ca nu le zgarie pielea și nu le trage blana. Cainii Shiba, de obicei, protesteaza atunci cand li se taie unghiile.
Cei mai multi caini Shiba sunt energici si iubesc sa mearga la plimbare. Acestia nu sunt atat de hiperactivi incat sa se urce pe pereti daca nu fac exercitii zilnice, dar un posesor de Shiba ar trebui sa fie dedicat sa faca miscare cu cainele lui, in special daca acesta nu are o curte adecvata in care sa alerge. In general, cainii Shiba nu sunt distructivi daca sunt lasati singuri atunci cand ajung la o maturitate, dar unii pot fi anxiosi.
Unul dintre lucrurile pe care un posesor de Shiba ar trebui sa il cunoasca este faptul ca Shiba nu poate fi considerat nicioadata de incredere atunci cand e lasat fara lesa, daca nu este intr-o zona ingradita si sigura. Niciun antrenament de supunere nu va schimba acest lucru.
Cea mai comuna problema de sanatate de la cainii Shiba este alergia. La caini, alergiile se manifesta ca iritatii ale pielii si mancarime. Nu se pot testa rasele pentru alergii, dar cainii care au alergii active ar trebui sa nu fie dati la imperechere. Daca nu se identifica sursa de alergie, cei mai multi caini cu alergii pot duce o viata normala cu produse care trateaza simptomele. Alergiile, de obicei, nu se manifesta pana la varsta de 6 luni. Crescatorii responsabili scaneaza rasa pentru probleme de sanatate, cum ar fi displazia de sold, boli ale ochilor si luxarea rotulei.
Primul Shiba care a intrat in Statele Unite a fost importat de o familie militara in 1954. Dar Shiba este o rasa antica, de prin anul 300 i.H. Rasa este numita dupa istoria sa de vanator in muntii accidentati din Japonia; Shiba inseamna „vreascuri” (referindu-se fie la uscaturile din munti, fie la culoarea roscata a cainelui) in japoneza, iar Inu inseamna caine. Pana la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cainii Shiba erau pe cale de dispariție, dar au supravietuit si sunt astazi cainii de companie numarul unu din Japonia.
Shiba este cea mai mica rasa de caini japoneza si a fost original dezvoltata pentru vanatoare in zonele dense si muntoase ale Japoniei. Alert si agil cu simturi ascutite, el este un caine de paza si de companie excelent. Corpul lui este compact si are muschii bine dezvoltati. Masculii si femelele sunt diferiti ca aspect.
Expresia fetei este una puternica si care emana incredere. Ochii sunt oarecum triunghiulari si adanci. Irisul este maro inchis. Pleoapele sunt negre, iar urechile au forma triunghiulara si sunt mici, dar proportionale cu capul si corpul, fiind indreptate inainte.
Gatul este gros, voinic si de lungime moderata. Linia spatelui este dreapta. Corpul este musculos. Pieptul este bine dezvoltat, iar abdomenul este ferm si ridicat. Spatele este ferm si soldurile sunt puternice.
Omoplatii si partea superioara a picioarelor sunt angulate moderat si sunt aproximativ de lungime egala. Coatele sunt asezate aproape de corp. Picioarele din fata si labele sunt drepte si paralele. Pintenii sunt usor inclinati. Labele sunt ca ale unei pisici cu degete bine arcuite si stranse intre ele. Pernutele sunt groase.
Blana este dubla, avand blana de deasupra rigida si dreapta, iar cea de dedesubt moale si groasa. Blana este scurta si egala pe fata, urechi si picioare. Parul de pe coada este usor lung si sta desfacut ca intr-o perie.
Angularea picioarelor din spate este moderata si balansata cu angularea picioarelor din fata. Picioarele din spate sunt puternice avand o pozitie larga. Pulpele de sus sunt lungi, iar cele de jos scurte, dar bine dezvoltate. Labele sunt ca cele din fata.
[…] Shiba Inu […]
[…] Shiba Inu […]
[…] Shiba Inu […]
[…] Samoyed […]
[…] 0 Rase de caini martie 2, […]