HomeBlogRase de cainiSaint Bernard – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Saint Bernard – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Rasa Saint Bernard este una dintre cele mai faimoase si mai iubite rase din lume. Cainii Saint Bernard sunt foarte vigilenti, rabdatori si atenti cu copiii.

  • Temperament: jucaus, sarmant, indiscret
  • Inaltime: 71 – 76 cm (masculi), 66 – 71 cm (femele)
  • Greutate: 63 – 81 kg (masculi), 54 – 63 kg (femele)
  • Durata de viata: 8-10 ani

DACA VREI SA AFlI MAI MULTE INFORMATII DESPRE CAINI, ABONEAZA-TE LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE

Cuprins:

Despre rasa Saint Bernard

Un mascul Saint Bernard are cel putin 71 de cm inaltime pana la umar; femelele sunt mai scunde si au un corp mai delicat. Capul urias contine o frunte incretita, un bot scurt si ochii negri, oferindu-i cainelui Saint Bernard o expresie faciala inteligenta si prietenoasa.

Saint Bernard
Foto: Unsplash.com

Ingrijirea cainilor din rasa Saint Bernard

Nutritie

Cainele Saint Bernard prefera mancarea canina de inalta calitate care este speciala pentru rasele mari, fie ea comerciala sau preparata acasa sub supravegherea si aprobarea veterinarului. Orice dieta trebuie sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini Saint Bernard sunt predispusi la a lua in greutate, asa ca fii atent la consumul de calorii si nivelul greutatii cainelui. Recompensele sunt importante in antrenamente, dar oferindu-i prea multe ii poate cauza obezitate. Invata ce tipuri de mancare pentru oameni sunt bune si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai anumite ingrijorari in legatura cu greutatea sau dieta cainelui. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul. Ca multe rase mari, cainele Saint Bernard poate experimenta balonare, o boala ce ii poate afecta viata, prin care stomacul se destinde si se rasuceste. Cauzele balonarii nu sunt foarte cunoscute, dar expertii sunt de acord ca mesele mici si multiple intr-o zi si exercitiile viguroase preventive din jurul meselor ar putea ajuta la reducerea sanselor de aparitie a balonarii.

Ingrijirea

Cainii Saint Bernard pot avea blana lunga sau scurta, dar ambele tipuri de blana au nevoie de aceeasi ingrijire. Perierea saptamanala va ajuta la inlaturarea murdariei si a parului cazut si il va mentine in forma. Orice incalceala poate fi desfacuta cu o perie neteda sau un pieptene din metal. In timpul sezonului de naparlire, care apare de doua ori pe an, perierea va deveni o activitate zilnica. Baile ocazionale il vor tine sa arate si sa miroasa curat. La fel ca alte rase, unghiile trebuie taiate regulat, deoarece unghiile lungi pot fi dureroase si ii pot cauza probleme la mers sau la alergat.

Exercitiile fizice

Desi este o rasa mare si puternica, cainele Saint Bernard are nevoie doar de o cantitate moderata de exercitii. O plimbare lunga sau o sesiune de joaca de jumatate de ora pe zi ar trebui sa fie de ajuns pentru a-l tine sanatos si fericit. Bineinteles, daca proprietarul doreste sa faca drumetii mai lungi sau sa mearga intr-o calatorie cu cortul, cainele este dispus sa mearga cu el. Cainii Saint Bernard se bucura sa traga un carucior cu copii, iar unii chiar participa la competitii de tragere. Un Saint Bernard este cel mai fericit atunci cand face activitati cu proprietarul lui.

Antrenamentele

Socializarea timpurie si clasele de antrenamente pentru pui sunt recomandate pentru toti cainii, dar sunt absolut necesare pentru cainii atat de mari si puternici precum Saint Bernardul. Antrenamentele de supunere il vor ajuta sa invete sa nu sara pe oameni, sa nu se loveasca de copii, sa nu fure mancare de pe masa si nici sa nu profite de marimea lui. Cainii Saint Bernard sunt iubitori si doritori sa multumeasca, asa ca, in general, raspund la comenzi odata ce inteleg ce doresti de la ei. Un Saint Bernard vrea sa fie alaturi de familia lui, iar daca este lasat singur pentru perioade lungi de timp in mod regulat poate avea un comportament nedorit.

Sanatatea

Rasele mari si cu pieptul adanc pot dezolta balonare, o boala a stomacului subita si care ii pune viata in pericol. Proprietarii de Saint Bernard trebuie sa invete semnele si ce trebuie sa faca atunci cand asemenea problema apare. Alte boli vazute cateodata la aceasta rasa includ displazia de sold si boli ale ochilor. Un Saint Bernard se poate descurca cu vremea calduroasa atata timp cat are un loc racoros in care sa se odihneasca si multa apa, dar trecerea de la aer conditionat la caldura ii poate cauza probleme.

Saint Bernard
Foto: unsplash.com

Istoria cainilor Saint Bernard

In anul 1050, trecand prin zapada din Alpi, un calugar numit Bernard of Menthon (mai tarziu canonizat) a deschis un spital pentru a trata pelegrini care calatoreau spre Roma. La peste 2400 de metri deasupra nivelului marii, trecerea era periculoasa. De-a lungul a multe secole calugarii spitalului au dezvoltat caini muncitori puternici care puteau sa localizeze si sa salveze turisti mai putin norocosi ingropati in mormane si avalanse. Acesti caini sunt stramosii rasei Saint Bernard de astazi.

Stiai ca?

  • Este cel mai probabil faptul ca rasa Saint Bernard se trage dintr-o rasa care a rezultat din imperecherea cainelui asiatic Molosser, adus in Elvetia de armatele romane in timpul primelor doua secole de dupa Hristos, cu cainii nativi care au existat in regiune in timpul invaziei romane.
  • In timpul urmatoarelor secole, acesti stramosi ai Saint Bernardului erau folositi mult in fermele si in laptariile alpine pentru pazire, pastorire si alte sarcini. Li se spunea Talhunds (caini din vale) sau Bauernhunds (caini de ferma).
  • Cainii au servit ca gardieni ai spitalului localizat la o trecere (fondat de Archdeacon Bernard de Menthon), iar calugarii singuri, care au luat cainii cu ei in calatorii de milostenie, au descoperit abilitatile cainilor de gasire a potecii si de urmarire a mirosului. Cainii au dezvoltat un simt al mirosului foarte bun pentru a putea localiza oameni infrigurati si fara ajutor in timpul iernilor. Calugarii si cainii au fost imortalizati in multe dintre paginile istoriei canine.
  • Se estimeaza faptul ca in timpul a trei secole de munca de salvare, cainii Saint Bernard au salvat peste 2000 de vieti.
  • Inaintea anului 1830, toti cainii Saint Bernard aveau parul scurt; a fost nevoie de 2 ani de vreme severa neobisnuita si o scadere a rasei pentru a-i convinge pe calugari sa imperecheze rasa cu caini cu par mai lung.

Caracteristicile generale ale rasei Saint Bernard

Aspectul general al unui Saint Bernard

Cainele Saint Bernard este puternic, inalt si musculos, avand un cap puternic si o expresie faciala inteligenta.

Capul

Asa cum este si corpul, capul este foarte puternic si impozant. Craniul masiv este lat, usor arcuit, iar partile laterale se inclina intr-o curba usoara in oasele obrajilor foarte puternic dezvoltati. Creasta supraorbitala este foarte puternic dezvoltata si formeaza aproape un unghi drept cu axul lung al capului. Liniile laterale ale capului deviaza considerabil de la coltul exterior al ochilor spre spatele capului. Pielea de pe frunte formeaza riduri notabile, mai putin sau mai mult pronuntate. In special cand cainele este alert sau atent, ridurile sunt mai vizibile. Panta de la craniu pana la bot este brusca si abrupta.

Botul este scurt si drept. Dintii sunt puternici si se intalnesc ori in forma de foarfece ori intr-o muscatura uniforma. Nasul este lat, cu nari largi si este tot timpul negru.

Corpul

Gatul este inalt, foarte puternic, iar cand este alert sau atent, il tine ridicat. In restul timpului, gatul este orizontal sau usor lasat in jos. Jonctiunea dintre cap si gat este marcata de o spatiere. Ceafa este musculoasa si rotunda pe parti, facand gatul sa para mai scurt. Gusa este bine pronuntata.

Umerii sunt inclinati si lati, foarte musculosi si puternici. Greabanul este puternic pronuntat.

Pieptul este foarte bine arcuit.

Spatele este foarte lat si drept.

Coada este lata la baza si puternica, este lunga si foarte grea, avand un varf puternic. Cand este in repaus, este lasata drept in jos.

Blana

Blana este foarte densa, cu par scurt, neteda, dura. Coada are la baza blana mai lunga si mai densa care devine mai scurta spre varf în mod gradual. Blana este de culoare alba cu rosu sau rosie cu alb, iar culoarea rosie este in diferite nuante. Are pieptul, labele si varful cozii albe.

Picioarele

Picioarele din spate sunt bine dezvoltate si foarte musculoase. Partea superioara a picioarelor este foarte puternica si extraordinar de musculoasa. Partea inferioara a picioarelor este dreapta si puternica. Labele sunt late, cu degete puternice.

Poate iti plac si alte articole cu informatii utile despre rase de caini:

Akita

Labrador Retriever

Golden Retriever

Husky Siberian

Samoyed


2 thoughts on “Saint Bernard – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Heeei! Te Așteptăm pe Youtube Cu Un Ghid de Îngrijire a Câinilor Iarna.

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.