Micul Pomeranian, mult iubit atat de catre regi, dar si de catre oamenii de rand, este un companion ideal.
- Temperament: curios, indraznet, plin de viata
- Inaltime: 15-17 cm
- Greutate: 1,3 – 3 kg
- Durata de viata: 12 -16 ani
ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini
Cuprins:
- Informatii despre rasa Pomeranian
- Ingrijirea cainilor din rasa Pomeranian
- Istoria rasei Pomeranian
- Stiati ca?
- Caracteristicile generale ale rasei Pomeranian
Despre rasa Pomeranian
Pomeranianul are un corp mic (nu mai mult de 3 kg) si un comportament impunator ca al unui caine de marimi mari. Blana dubla abundenta, cu gulerul sau extinzandu-se peste piept si umeri, poate fi de 24 de culori si modele, dar cele mai comune sunt portocaliu si rosu.
Alerti si inteligenti, cainii din rasa Pomeranian sunt usor de antrenat si sunt caini de paza si animale de companie pline de viata, perfecte pentru familii cu copii. Pomeranienii sunt activi, dar pot face exercitii in casa prin joaca si plimbari scurte, asa ca sunt perfecti atat pentru oras, cat si pentru zonele rurale. Se vor descurca sa invete trucuri si jocuri, desi activitatea lor favorita este sa fie companioni pentru omul lor special.
Ingrijirea cainilor din rasa Pomeranian
Nutritia
Pomeranianul prefera mancarea canina de inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata acasa sub supravegherea si aprobarea veterinarului. Orice dieta ar trebui sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini sunt predispusi sa ia in greutate, asa ca fii atent la consumul de calorii si nivelul greutatii cainelui. Recompensele pot fi importante la antrenamente, dar oferindu-i prea multe ii pot cauza obezitate. Invata ce tipuri de mancare pentru oameni sunt bune si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai anumite ingrijorari in legatura cu greutatea sau dieta cainelui. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.
Ingrijirea
Blana dubla si bogata a Pomeranianului este una dintre caracteristicile distinctive ale rasei. Perierea frecventa este necesara pentru a mentine blana frumoasa. Pomeranienii sunt caini activi, asa ca este important ca unghiile lor sa fie scurte. Este foarte recomandat sa gasesti un groomer care sa le faca o ingrijire completa – inclusiv spalare, periere, ingrijire a urechilor, unghiilor – o data la 4 sau 6 saptamani, daca nu te simti confortabil sa faci asta acasa. De asemenea, trebuie sa fii atent la dintii cainelui. Este bine sa ii periezi dintii saptamanal.
Exercitiile fizice
Desi pomeranienii se bucura sa fie companioni ai familiei si sa stea in bratele cuiva, ei au nevoie de cateva exercitii si se bucura sa alerge, sa se joace sau sa mearga la primbari. Asigura-te ca esti atent la el cand il scoti afara. Sunt cunoscuti pentru faptul ca evadeaza prin gaurile mici din garduri sau pentru urcarea gardurilor mici. Rasele mici, precum Pomeranianul, pot fi incurcate cu iepuri sau veverite de catre pasari de prada precum bufnite sau vulturi, asa ca este vital sa stai cu Pomeranianul tot timpul si sa il tii aproape de tine. Atunci cand il scoti la plimbare, fii atent la tot ce este in jur. Cainele tau ar putea fi ranit de catre alti caini care nu sunt tinuti sub control.
Antrenamentele
Pomeranianul ar trebui invatat sa se plimbe in lesa de la inceput si sa vina cand este chemat. Este important sa tii cainele de la a sari pe canapele sau paturi, pentru ca isi pot rani articulatiile sau sa isi rupa vreun os. Pomeranienii sunt alerti si foarte inteligenti si se bucura si exceleaza la activitati canine, precum agilitatea, raliul si supunere sau lucrand in calitate de caini de terapie.
Sanatatea
Pomeranienii sunt in general caini sanatosi, iar crescatorii responsabili scaneaza rasa pentru probleme de sanatate precum luxarea rotulei, hipotiroidie, probleme ale traheei, insuficienta cardiaca congestiva, convulsii si alopecie X (boala pielii negre).
Istoria rasei Pomeranian
Pomeranianul reprezinta o combinatie miniaturizata intre cainii puternici de tip spitz din Arctic. Rasa este denumita după Pomerania, zona Europei de Nord-Est care acum este parte a Poloniei si a Germaniei de Vest.
Pomeranianul, cunoscut si ca Zwergspitz in anumite tari, este cel mai mic dintre rasele de tip spitz. Cu aspectul lor elegant si regal, ai putea spune ca Pomeranienii sunt potriviti pentru regine. Popularitatea Pomerianianului este data datorita Reginei Victoria, care a devenit atrasa de rasa cand vizita Florenta, in Italia. Atunci cand regina s-a intors in Marea Britanie cu Pomeranieni in brate, faima rasei a fost asigurata.
Regina Victoria a devenit o crescatoare serioasa si un expozant pentru Pomeranieni. La show-ul canin Crufts din 1891, Regina Victoria a prezentat sase caini. Unul dintre favoritii ei, Windsor Marco, a castigat primul loc al rasei. Victoria este creditata pentru reducerea marimii Pomerianienilor de la 30 de kg la statura lor de acum. Se spune ca atunci cand regina a murit in 1901, Pomeranianul ei favorit, Turi, a stat la picioarele patului ei.
Alte figuri istorice care au detinut Pomeranieni sunt Marie Antoinette, Emile Zola si Wolfgang Amadeus Mozart.
-
Ședință foto – „Family Time”499,00 lei
-
Ședință foto – „I’m fabulous”349,00 lei
Stiai ca?
- Pomeranianul este membru al familiei canine numita neoficial „grupul Spitz”.
- Numele vine in mod natural din Pomerania, nu ca punct originar, dar probabil pentru ca rasa a avut procesul de micsorare acolo.
- Pomeranianul este descendent al cainilor de sanie din Islanda si Laponia.
- Nu a fost prea cunoscut pana in 1870 cand Clubul Kennel l-a recunoscut pe numitul Spitzdog.
Caracteristicile generale ale rasei Pomeranian
Aspectul general al unui Pomeranian
Pomeranianul este un caine compact, cu spatele scurt. Blana dubla consta intr-o blana pe dedesubt scurta si densa cu o blana pe deasupra lunga si de textura aspra. Coada este una dintre caracteristicile rasei. Aceasta este asezata sus si cade pe spate. Cainele are un caracter alert, are un aspect inteligent, are un comportament puternic si o natura indiscreta. Pomeranianul este trufas, poruncitor si animat.
Capul
Capul este in balanta cu corpul. Vazut de deasupra, este lat la spate si devine conic spre nas. Aspectul este ca de vulpe, denotand alerta si inteligenta. Ochii sunt inchisi la culoare, stralucitori, de marime medie si in forma de migdala. Ochii sunt bine asezati in craniu, iar latimea dintre ochi balanseaza celelalte caracteristici ale fetei. Pleoapele sunt negre.
Corpul
Gatul este bine asezat intre umeri, avand o lungime suficienta cat sa poata purta capul mandru si inalt. Linia spatelui este nivelata de la greaban si pana la posterior. Corpul este compact si are coaste bine definite. Pieptul este oval si conic, extinzandu-se pana la coate. Spatele este scurt, drept si puternic. Posteriorul este plat.
Picioarele din fata
Umerii sunt bine lasati pe spate. Omoplatii si partea superioara a picioarelor sunt de lungimi egale. Coatele sunt tinute aproape de corp. Atunci cand sunt vazute din fata, picioarele sunt departate, drepte si paralele unul cu celalalt si sunt asezate in spatele pieptului. Inaltimea de la greaban si pana la coate este aproximativ egala cu inaltimea de la pamant si pana la coate. Umerii si picioarele sunt musculoase. Pintenii sunt drepti si puternici. Labele sunt rotunde, stranse, bine arcuite, compacte.
Blana
Pomeranianul este o rasa cu blana dubla. Corpul terbuie sa fie bine acoperit de o blana pe dedesubt scurta si densa cu o blana pe deasupra lunga si aspra. Blana ar trebui sa formeze un guler in jurul gatului, inramand capul si extinzandu-se peste umeri si piept.
Picioarele din spate
Posteriorul este bine asezat in spatele cozii. Pulpele sunt musculoase. Pulpa superioara si partea inferioara a piciorului sunt de lungimi egale. Picioarele, vazute din spate, sunt drepte si paralele unul cu celalalt. Labele sunt la fel ca cele din fata.
5 thoughts on “Pomeranian – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini”