HomeBlogRase de cainiMastiff – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Mastiff – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Un caine masiv cu oase grele, curajos si cu putere prodigioasa, cainele Mastiff este docil si demn, dar totusi un protector formidabil a celor pe care ii iubeste.

  • Temperament: curajos, demn, bland
  • Inaltime: peste 76 de cm (masculi), peste 69 cm (femele)
  • Greutatea: 72 – 104 kg (masculi), 54 – 77 kg (femele)
  • Durata de viata: 6-10 ani

DACA VREI SA AFlI MAI MULTE INFORMATII DESPRE CAINI, ABONEAZA-TE LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE

Cuprins:

Despre rasa Mastiff

Un mascul poate avea cel putin 76 de cm pana la umar si poate cantari cat un om adult. Corpul dreptunghiular este adanc si cu muschi grosi, acoperit de o blana scurta, dubla, de culoare cafenie, de culoarea caisei sau cu dungi tigrate. Capul este lat si masiv, iar fruntea ridata accentueaza expresia alerta si blanda. Cainii Mastiff sunt rabdatori, companioni iubitori si gardieni perfecti. Cainii sunt protectori ai familiei, iar o precautie naturala pentru straini face ca antrenamentele timpurii si socializarea sa fie esentiale. Cainii Mastiff sunt animale de companie magnifice.

mastiff

Ingrijirea cainilor din rasa Mastiff

Nutritia

Pentru cresterea rapida a raselor gigantice cum este Mastiff, o nutritie potrivita este critica atunci cand sunt pui si pana la varsta de 2 ani. Cresterea inceata si constanta este optima. Daca este hranit cu o dieta densa in calorii lipsita de o ratie potrivita de calciu sau fosfor, puii de mastiff si adultii tineri sunt predispusi la probleme osoase. Multi experti ai rasei recomanda ca puii sa inceapa cu o formula de mancare pentru caini adulti cu un procent de proteine care sa nu depaseasca 26% si o ratie de calciu si forfor de aproximativ 1.2:1. Programarea meselor este recomandata, pentru a evita cresterea in greutate.

Ingrijirea

Blana scurta si densa a unui Mastiff este usor de ingrijit, de obicei necesitand o periere rapida o data la cateva zile. In timpul perioadelor de naparlire masiva o data sau de doua ori pe an, sesiunile mai frecvente de periere cu un pieptan puternic sunt recomandate pentru a inlatura parul cazut. Urechile si ridurile adanci din jurul capului, ochilor si botului ar trebui curatate in mod regulat, iar unghiile taiate scurt. De asemenea, cainii Mastiff balesc. Cei mai multi proprietari tin la indemana carpe pentru a sterge fata cainelui si hainele lor si ale vizitatorilor.

Exercitiile fizice

Crescuti pentru a fi gardieni ai casei, cainii Mastiff au nevoi foarte mici de exercitii si pot trai fericiti in apartamente. Acestia se bucura de jocuri in aer liber si plimbari zilnice. Totusi, proprietarii ar trebui sa aiba grija sa nu puna la incercare puii sau adultii tineri: nu trebuie lasati sa alerge in sus si in jos pe scari, sa sara anumite inaltimi sau sa mearga in plimbari prea lungi. Incepeti cu cel mult jumatate de bloc pentru puii de 2-3 luni. In plus, cainii Mastiff sunt notorii pentru asezarea in pozitie culcat in timpul plimbarilor atunci cand sunt obositi sau prea incalziti.

Antrenamentele

Antrenamentele de supunere si socializarea timpurie sunt obligatorii pentru Mastiff. Acestia invata rapid si vor sa multumeasca. Totusi, repetitiile in clasele tipice de antrenament ii vor plictisi rapid, incat ajung sa se culce si sa sforaie. Fa contact vizual cu cainele tau; cainii Mastiff comunica bine prin intermediul ochilor si sunt excelenti in a citi expresiile si limbajul corpului. Foloseste laude si recompense pozitive – ii poti rani sentimentele foarte usor prin ridicarea vocii. Tine sesiuni de antrenamente scurte diferite in timpul zilei, facandu-le sa para distractive. Atunci cand este tratat cu iubire si respect, cainii Mastiff pot fi antrenati pentru a excela in aproape orice domeniu.

Sanatatea

Crescatorii responsabili scaneaza rasa pentru probleme de sanatate cum ar fi alergiile sezoniere, anomaliile la ochi, probleme ale inimii, cancer, displazie de sold sau de ochi, boala von Willebrand, mielopatie degenerativa si epilepsie. Higromele – problemele pernutelor naturale care protejeaza articulatiile cotului atunci cand cainele Mastiff sta pe suprafete dure – sunt comune. In final, cainii Mastiff pot experimenta balonare, o problema care ii ameninta viata in care stomacul se umfla subit si de obicei se intoarce. Proprietarii ar trebui sa invete simptomele si ce trebuie sa faca daca balonarea apare.

Foto: pixabay.com

Istoria rasei Mastiff

Urmarind istoria acestei rase nobile, putem evita confuzia notand diferentele intre mastiffi, cu litera „m”, si Mastiffi, rasa traditionala gigantica din Anglia, numita cateodata Old English Mastiff. Cainii cunoscuti ca mastiffi au fost cunoscuti in intreaga lume pentru mii de ani. Evidenta supravietuirii din Egitul Antic, Grecia, Roma, China si Tibet toate au urme de gigantii feroci canini clasificati ca mastiffi. Masstifful Tibetan si Mastifful Napolitan sunt exemple ale acestor rase antice care au rezistat pana azi.

Tipul de mastiff britanic, rasa pe care o cunoastem ca Mastiff, este similara rasei antice. Atunci cand Iulius Cezar a condus o invazie in Marea Britanie in 55 i.H., a fost impresionat de mastiffi care au ajutat la apararea insulei impotriva legiunilor sale si a notat acest lucru in jurnalul lui de campanie. Mastiffi britanici au fost adusi inapoi in Roma pentru a se lupta cu bestii salbatice si gladiatori umani in arena.

Cainele Mastiff, asa cum il stim noi, a aparut in Anglia Medivala, folosit ca vanator de jocuri mari, gardieni ale proprietatilor pe timp de noapte si caini de razboi. In Caterbury Tales, Chaucer ii numeste „Alaunts” (un nume de rasa francez). Cainii Mastiff s-au luptat alaturi de britanici impotriva francezilor in 1415 la Batalia de la Azincourt, apoi imortalizata de Shakespeare.

S-a estimat ca doar 14 caini Mastiff au supravietuit din toata tara. Populatia Mastiff a fost reconstruita cu ajutorul crescatorilor din Statele Unite care au exportat specimene din rasa britanica inapoi in tara mama. Cainele Mastiff de astazi este mai docil si prietenos decat stramosii lui antici, dar nu mai putin curajos.

Stiai ca?

  • Se credea ca Mastifful era originar din Asia.
  • Caesar a descris cainii Mastiff in jurnalul sau despre invazia Marii Britanii in 55 i.H.
  • Cainele Mastiff a distrat nobilii in luptele de caini, iar apoi si publicul general in locuri, precum Westminster Pit in Londra, un sport la moda.
  • Desene pe monumentele egiptene arata Mastiffi tipici datand din 3000 i.H.; in literatura, cea mai veche referinta despre Mastiff apare in 1121 i.H.
  • Mastifful a luptat impotriva gladiatorilor umani la fel ca impotriva taurilor, ursilor, leilor si tigrilor.
  • Mastifful este documentat de Chaucer, care l-a descris la fel de mare ca un taur.

Caracteristicile generale ale rasei Mastiff

Aspectul general al unui Mastiff

Cainii Mastiff sunt mari, masivi, simetrici, bine definiti. Impresia este una de grandoare si demnitate.

Capul

In general, conturul capului ii ofera o infatisare masiva atunci cand este vazut din orice unghi. Capul este lat. Ochii sunt asezati departat, au dimensiuni medii su nu sunt niciodata prea proeminenti. Infatisarea este alerta, dar calma. Culoarea ochilor este maro. Urechile sunt mici in proportie cu craniul, in forma de V si rotunde la varfuri. Pielea este destul de subtire pe urechi. Urechile cad pe langa obraji atunci cand este in repaus. Urechile au culoarea neagra, in conformitate cu culoarea botului.

Gatul, Corpul

Gatul este puternic, foarte musculos, usor arcuit si de lungime medie. Gatul creste gradual in circumferinta spre umeri. Gatul nu prezinta un exces de piele lasata. Din profil, conturul corpului trebuie sa fie drept, nivelat, ferm. Pieptul este lat, adanc, rotund si bine lasat in jos intre picioarele din fata, extinzandu-se cel putin pana la cot. Pieptul trebuie sa fie adanc si bine definit cu osul pieptului extinzandu-se in fata celui mai important punct al umerilor. Coastele sunt bine rotunjite. Burtica este usor ridicata. Spatele este musculos, puternic si drept. Soldurile sunt late si musculoase.

Picioarele din fata

Umerii sunt usor inclinati, puternici si musculosi, fara tendinta de slabiciune. Picioarele sunt drepte, puternice, despartite larg si cu oase grele. Coatele sunt paralele cu corpul. Pintenii sunt puternici si inclinati usor. Labele sunt late, rotunde si compacte cu degete bine arcuite. Unghiile sunt negre.

Picioarele din spate

Picioarele din spate sunt late si musculoase. Acestea sunt paralele atunci cand sunt vazuta din spate.

Blana

Blana exterioara este dreapta, aspra si scurta. Blana de dedesubt este densa, scurta si lipita de corp.

Poate iti plac si alte articole cu informatii utile despre rase de caini:

Akita

Labrador Retriever

Golden Retriever

Husky Siberian

Rottweiler


5 thoughts on “Mastiff – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te Așteptăm pe Youtube cu Experiența Noastră cu un Husky.

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.