HomeBlogRase de cainiMaltese – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Maltese – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Cainele din rasa Maltese a fost de-a lungul timpului ținut în locuri luxoase. Faimos pentru blana lui lunga, cainele este jucaus, sarmant si adaptabil.

  • Temprament: gentil, jucaus, sarmant
  • Inaltime: 17-22 cm
  • Greutate: sub 3 kg
  • Durata de viata: 12-15 ani

ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini

Cuprins:

Despre rasa Maltese

Cainii din rasa Maltese sunt afectivi, cantaresc mai putin de 3 kg si au o blana lunga, dreapta si matasoasa. Sub aceasta blana au un corp compact. Fata lui irezistibila, cu ochii negri si mari si nasul negru, il ajuta sa sensibilizeze pe oricine.

In ciuda istoriei lui aristocratice, cainele din rasa Maltese este un animal de companie adaptabil. El poate fi un caine de paza alert, nu este fricos si poate fi oricand un atlet intr-o cursa de agilitate. Aceasta rasa naparleste putin, are o durata de viata lunga si este fericit sa isi faca noi prieteni de toate varstele. Cainii din rasa Maltese raspund bine la antrenamente.

maltese
Foto: pixabay.com

Ingrijirea cainilor din rasa Maltese

Nutritia

Cainii din rasa Maltese au nevoie de mancare canina de inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata acasa sub atenta supraveghere a veterinarului. Orice dieta ar trebui sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini sunt predispusi la a lua in greutate, asa ca fi atent la consumul de calorii si nivelul greutatii cainelui. Recompensele sunt importante in antrenamente, dar dandu-i prea multe ii poate cauza obezitate. Invata ce tip de mancare pentru oameni este buna si pentru caini si care nu. Intreaba veterinarul daca ai anumite ingrijorari in legatura cu greutatea sau dieta cainelui. Apa proaspata si curata trebuie sa fie disponibila tot timpul.

Ingrijirea

Blana lunga si alba a cainelui din rasa Maltese este atragatoare. Aceasta necesita periere zilnica pentru a preveni incalcelile. Cainii Maltese trebuie sa fie spalati in mod regulat si dati cu balsam pentru a mentine blana. Acestia au unghii care cresc foarte repede si care trebuie taiate in mod regulat. Verifica-i urechile saptamanal si inlatura parul in exces sau ceara. Deoarece cainii Maltese sunt predispusi la probleme dentare atunci cand imbatranesc, dintii lor ar trebui periati frecvent – in mod ideal de fiecare data cand blana lor este periata. Daca are pete de lacrimi in exces in jurul ochilor, o vizita la veterniar pentru a determina cauza este recomandata.

Exercitiile fizice

Cainii din rasa Maltese sunt plini de energie, dar au nevoie de exercitii ocazionale pentru a-i mentine sanatosi si fericiti. Plimbarile zilnice cu proprietarul sau alergarea in curtea ingradita sau chiar in locuri inchise vor fi suficiente pentru a-i tine in forma.

Antrenamentele

Cainii Maltese sunt foarte inteligenti si au invatat de-a lungul secolelor cum sa ceara ceea ce isi doresc de la oamenii lor. Este important sa fii consecvent in antrenamente. Cainii sunt atletici si talentati si pot fi competititivi in sporturi canine, precum supunerea sau agilitatea. Ei pot fi incapatanati si determinati, dar raspund bine la metodele pozitive de antrenamente.

Sanatatea

Cainele Maltese este o rasa sanatoasa cu putine probleme de sanatate. Crescatorii responsabili vor scana rasa pentru probleme de sanatate, precum luxarea rotulei si anomalii ale inimii cum ar fi PDA. Este recomandat ca puii de Maltese sa fie testati de bila pentru a nu avea probleme la ficat. Ca la orice rasa de mici dimensiuni, mentenanta dintilor este importanta, iar cainii din rasa maltese ar trebui sa aiba dintii periati zilnic cu o pasta de dinti speciala pentru caini.

Istoria rasei Maltese

Malta se afla la 96 de km inspre sud de Sicilia, in mijlocul Marii Mediteraneene. In vremurile antice, insula era un drum de trecere pentru pelegrini, marinari si vanzatori din trei continente. In anii 3500 i.H., Malta era un port plin de oameni si un loc cultural.

In timpul unei perioade de 2000 de ani, incepand cu anul 1500 i.H., Malta a fost cucerita si ocupata de diverse imperii – fenicieni, Greci, Cartagieni, Romani, Arabi si Normanzi – pentru care insula era un centru de compensare pentru marfurile pretioase, precum condimente, matasuri, pietre pretioase si niste caini mici albi iubiti de femeile din toata lumea. Se spune ca rasa Maltese a fost introdusa in Malta de catre fenicieni, care au condus Mediterana inainte de greci.

Grecii din al patrulea sau al cincilea secol i.H. au fost fascinati de frumusetea cainilor Maltese si au lasat in urma comori bogate ale rasei: „Cainele Malitaie” este descris pe ceramica din acele vremuri, iar Aristotel il aminteste ca fiind un caine perfect proportionat.

Aristocratii din Imperiul Roman au perfectionat rolul maltezilor de simbol al statului si al modei. O femeie romana nu era accesorizata destul daca nu avea un caine de acest gen sub brat. Cainele Maltese a fost un motiv persistent in miturile, poemele si fabulele romane in care rasa a simbolizat loialitate.

Dupa caderea Romei, crescatorii chinezi au tinut rasa de la disparitie. Chinezii au imperecheat rasa cu rasele lor de mici dimensiuni si astfel au rafinat rasa Maltese si au exportat-o in Europa.

Stiati ca?

  • Rasa Maltese era cunoscuta ca „Ye Ancient Dogge of Malta”, care, pentru mai mult de 28 de secole, a fost un artistocrat al lumii canine.
  • Grecii au ridicat morminte pentru cainii lor maltezi.
  • In timpul Apostolului Paul, Publus, guvernatorul roman al Malta, a avut un maltez numit Issa la care a tinut foarte mult.

Caracteristicile generale ale rasei Maltese

Aspectul general al rasei Maltese

Cainele Maltese este un caine de dimensiuni mici acoperit de la cap pana la picioare cu o blana lunga, matasoasa si alba. El este bine-manierat si afectiv, atent si vioi.

Capul

Capul are lungime medie si este proportional cu marimea cainelui. Craniul este usor rotunjit la vafr. Ochii sunt negri si rotunzi, avand pleoapele negre. Botul este de dimensiune medie. Nasul este negru.

Corpul

Corpul este compact, iar inaltimea de la greaban pana la pamant este egala cu lungimea de la greaban pana la baza cozii. Coatele sunt apropiate de corp. Spatele este nivelat, iar coastele sunt bine arcuite. Pieptul este adanc.

Picioarele

Picioarele din fata sunt drepte. Picioarele din spate sunt puternice si angulate moderat. Labele sunt mici si rotunde, avand pernutele negre.

Blana

Blana nu are si blana pe dedesubt. Este lunga, dreapta si matasoasa. Parul lung de pe cap este prins in elastic dar poate fi lasat si liber. Culoarea este alba.

Coada

Coada este imblanita si varful ei atinge pulpa.

Poate iti plac si alte articole cu informatii utile despre rase de caini:

Chihuahua

Bichon Frise

Cavalier King Charles Spaniel

Yorkshire Terrier


3 thoughts on “Maltese – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te Așteptăm pe Youtube cu Experiența Noastră cu un Husky.

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.