HomeBlogRase de cainiMalamut de Alaska – Ghid Complet despre Aceasta Rasa de Caini

Malamut de Alaska – Ghid Complet despre Aceasta Rasa de Caini

Malamut de Alaska este o rasa de talie mare, cu o speranta de viata de 10-14 ani si cu o blana mare si pufoasa. Este o rasa care poate nu este chiar potrivita pentru apartament, din cauza marimii lui, si are nevoie de putin mai multa atentie si de exercitii fizice. Daca vrei sa afli cele mai importante caracteristi despre aceasta rasa, istoria ei, dar si curiozitati despre acesti caini, asigura-te ca parcurgi acest articol pana la final.

malamut de alaska

Despre rasa de caini Malamut de Alaska

Cainii din rasa Malamut de Alaska arata ca niste lupi cu urechile ascutite si nasul lung, dar au un zambet pe fata care ii face sa fie foarte prietenosi. Rasa a fost folosita la inceput pentru a trage la sanie, tocmai de aceea au un corp musculos si o blana dubla mare si alba, care se combina si cu alte culori precum gri, negru sau chiar rosu. Iar, dcaa te tenteaza sa iti iei un astfel de caine, trebuie sa stii ca va naparli foarte mult.

Ingrijire cainilor din rasa Malamut de Alaska

Sanatatea

Cainii din rasa Malamut de Alaska au o speranta de viata de 10-14 ani, dar, ca multe rase de caini de talie mare, sunt predispusi la cateva probleme de sanatate. Este bine sa stii care sunt pentru a le discuta cu veterinarul si pentru a mentine cainele sanatos pe tot parcursul vietii. Printre problemele de sanatate, pot fi:

  • Displazia de sold sau de cot: cateodata, articulatiile soldului sau ale cotului nu se dezvolta corect. Acest lucru poate duce la dureri si artrita. Este o boala ereditara, dar care poate fi afectata si de factori de mediu cum ar fi conditia fizica sau nutritia. Daca crezi ca puiul tau are probleme cu articulatiile, discuta cu veterinarul pentru ca acesta sa recomande o examinare fizica si o radiografie. Daca cainele tau este diagnosticat cu diplazie, tratamentul poate include tinerea sub observatie a greutatii, medicamente pentru dureri, suplimente pentru articulatii, iar, in cazurile severe, chirurgie.
  • Cataracta: Malamutul poate dezvolat cataracta ereditara. Acest lucru poate fi aflat printr-o testare genetica, asa ca asigura-te ca ai detaliile astea de la crescator. Mai mult, Malamutul de Alaska poate avea mutatia genetica de acromatopsie, cunoscuta si ca orbire pe timpul zilei, o boala care afecteaza retina si ii face pe caini sa le fie greu sa vada pe timpul zilei. Nu exista un tratament pentru aceasta momentan, dar este bine sa discuti cu veterinarul daca ti se pare ca puiul tau nu vede foarte bine.
  • Epilepsie: cainii din rasa malamut de Alaska pot avea o tendinta ereditara de a face crize de acest gen, care apar de obicei dupa etapa de pui. Cand cainii au crize, pot sa intepeneasca, sa cada si sa zvacneasca. Daca crezi ca animalul taud e companie are sau a avut crize, contacteaza imediat veterinarul. Ar putea fi util sa inregistrezi momentul pe video pentru ca veterinarul sa vada. Acesta e posibil sa iti recomande un neurolog pentru mai multe teste, insa epilepsia poate fi tratata cu medicamente zilnice.
  • Alopecia X: cunoscuta si ca caderea parului, este o problema a pielii care face ca blana cainelui sa se usuce si sa cada pe bucati. Partea buna este ca Alopecia X afecteaza doar partea cosmetica si nu si sanatatea cainelui. Cel mai bine este sa incerci sa mentii blana sanatoasa si curata (suplimentele cu ulei de peste ajuta) si sa nu il expui la temperaturi de inghet sau la soare.
  • Polineuropatie: este o boala care afecteaza sistemul neuromuscular si care apare la rasa Malamut de Alaska. Un caine cu aceasta problema arata semne inainte de a implini varsta de 2 ani. Simptomele includ aversiune crescuta pentru miscare, mers anormal si schimbari in latrat. Nu exista momentan un tratament pentru aceasta boala. Cainii pot fi testati pentru a confirma acest diagnostic si pentru a preveni ca boala sa treaca la alte generatii.
  • Condrodisplazie: este o boala gentica care cauzeaza o deformatie a membrelor si are ca rezultat nanismul la cainii Malamut de Alaska. Crescatorii responsabili nu ar trebui sa inmulteasca cainii afectati de aceasta boala.
  • Hipotiroidism: Malamutii de Alaska sunt predispusi la hipotiroidism, o boala endocrina prin acre corpul nu produce destui hormoni tiroidieni. Simptomele includ letargie, crestere in greutate si caderea parului. Daca puiul tau are aceste simptome, vorbest cu veterinarul, pentru a tine su control boala cu medicatie zilnica.

Ingrijire – cat naparleste un Malamut de Alaska?

Blana dubla si groasa a Malamutului de Alaska are nevoie de periere o data sau de doua ori pe saptamana in perioadele in care nu naparleste (vara si iarna) pentru a mentine blana sanatoasa si fara incalciri. Alege o perie ferma cu tepi, dar nu folosi Furminator, deoarece ii taie blana de deasupra a cainelui si o face sa creasca ciudat si mai putin colorata.

Insa, perioadele de naparlire chiar nu sunt ceva de glumit – se intampla de doua ori pe an si chia si perierea zilnica este insuficienta. Ai nevoie si de un uscator puternic pentru a sufla parul cazut o data sau de doua ori pe saptamana. Daca te gandeai sa il tunzi, uita de acest lucru. Tunsul nu il va ajuta sa ii fie mai racoare vara, deoarece blana lui dubla ajuta la asta. In plus, blana il protejeaza de arsurile solare si de intepaturile de de insecte si este posibil sa ii strici blana pentru totdeauna.

Cainii din rasa Malamut de Alaska nu sunt niste caini murdari, asa ca nu au nevoie de spalare prea des. Blana de deasupra ajuta la indepartarea apei sau a noroiului, asa ca il poti spala la 2 luni. Dar asigura-te ca se usuca bine dupa baie pentru a preveni aparitia de leziuni ale pielii.

Perie-i dintii cel putin de cateva ori pe saptamana pentru a-i mentine sanatosi. II poti spala cu degetul sau cu o periuta pentru caini si cu pasta de dinti speciala pentur caini. O data pe an, du-l la veterinar pentru o curatare profesionala. Acest lucru il ajuta la prevenirea volilor dentare.

Cainele tau va avea nevoie si de taierea unghiile la fiecare 2 luni. Daca auzi unghiile cainelui pe podea, e timpul sa le tai. Poți folosi unghiere speciale pentru caini sau sa il duci la un groomer sau veterinar.

Exercitiile fizice

Cainele din rasa Malamut de Alaska are nevoie de multe exercitii fizice, deoarece acesti caini au fost crescuti pentru a fi activi, tocmai de aceea au nevoie de cateva ore de miscare pe zi. Exercitiile pot include cateva plimbari lungi pentru a le da sansa sa exploreze totul. Iar daca iti place sa alergi, acesti caini sunt foarte potriviti deoarece iubesc alergarea. Dupa ce ai alergat cu el, joaca-te si cu jucariile ca sa fii sigur ca este obosit. Daca locuiesti in zone calduroase, asigura-te ca face aceste exercitii in perioadele mai racoroase ale zilei.

Iar pentur ca sunt caini de tras la sanie, le place sa traga de lucruri. Il poti pune sa traga de sanie iarna sau de bicicleta pe tern uscat. In plus, aceasta rasa exceleaza la sporturile canine precum agilitatea sau tragerea de greutati.

caine malamut de alaska

Antrenamentele

Cainii din rasa Malamut de Alaska sunt inteligenti si foarte usor de antrenat, dar sunt si usor de distras si au o reputatie pentru a fi incapatanati, la fel ca si cainii Husky. Le poti antrena natura lor independenta cu lucruri care sa ii motiveze. Cheia este sa folosesti multe recompense gustoase si antrenamente rapide de 5 minute. Daca participi la clase de antrenamente de caini, ia pauza atunci acesta este distras.

Dar nu sari peste antrenamentele de supunere. Sunt foarte importante pentru ca acesta sa invete lucrurile esentiale, precum „sezi”, „asteapta”, „vino” si pentru a invata sa mearga frumos in lesa. Cainii din rasa Malamut de Alaska sunt caini mari si vor face ce vor ei daca ii lasi. Norocul este ca vor face orice pentru mancare, insa sunt usor de distras.

In plus, trebuie sa stii ca un Malamut de Alaska este nascut pentru a face gropi, iar antrenamentele nu vor putea sa scoata acest obicei, insa il pot reduce la minim, pe cat posibil.

Antrenamentele sunt un mod foarte bun de a tine activa mintea cainelui, iar aceasta rasa iubeste sa invete lucruri noi. Cainii foarte bine antrenati pot fi folositi si pentru a fi caini de terapie.

Ce mananca un Malamut de Alaska

Vorbeste cu veterinarul pentru a primi cel mai bun sfat despre dieta cainelui, in fucntie de activitatea pe care o are, varsta si greutate. Este important sa stii ca un caine din rasa Malamut de Alaska are tendinta de a lua in greutate – stramosii lui era crescuti sa munceasca mult pentru putina mancare, iar metabolismul lor este dezvoltat pentru a nu avea nevoie de prea multa mancare la fel ca alte rase de caini mari. In plus, blana groasa ascunde coastele si talia cainui astfel incat e nevoie sa simti prin blana pielea si sa te asiguri ca nu a luat in greutate.

Pentru a mentine un caine sanatos, cauta mancare de inalta calitate, cu mai multa proteina si cu grasimi normale. Este posibil sa vrei sa ii dai suplimente de acizi grasi pentru a mentine blana lucioasa si sanatoasa. In plus, fii atent la recompense, deoarece au calorii.

Istoria rasei de caini Malamut de Alaska

Malamutul de Alaska isi are originile inca de acum cateva mii de ani. La fel ca Husky Siberian, cainele Malamut de Alaska este un caine de sanie – una dintre cele mai antice rase arctice. Fata de Husky, poporul Inuit a dezvoltat Malamutul de Alaska pentru a trage lucruri grele in sanie pe distante lungi si intr-un ritm incet, asa ca viteza nu era la fel de pretuita precum puterea si rezistenta. Malamutii au tras saniile pentru mineri pe timpul goanei dupa aur din Alaska din anii 1890, au fost in expeditii in Polul Sud, inclusiv in prima expeditie din anii 1920, si au ajutat fortele SUA in al Doilea Razboi Mondial.

Din pacate, dupa razboi, au ramas putini Malamuti, asa ca crescatorii au inceput sa ii inmulteasca din nou.

Istoria rasei de caini Malamut de Alaska continua si in secolul 21. In 2010, Malamutii au devenit cainii statului Alaska.

malamut de alaska

Curiozitati Malamut de Alaska

  • Rasa este numita dupa tribui inuit Mahlemuts, care statea in Nord-Vestul statului Alaska.
  • Malamutul este o rasa arctica din Alaska si este inrudit cu Samoyed, Husky Siberian, cu cainii Eskimo din Groenlanda si cu Labradorii.
  • In 1933, cativa Malamuti au fost alesi pentru a-l ajuta pe Richard Byrd in expeitia sa din Antartica.
  • Malamutii nu latra prea mult, dar sunt vocali si „vorbesc”. In plus, vor urla. Sirenele de obicei ii vor porni sa urle, dar o vor face si daca se simt singuri si plictisiti.
  • Multi Malamuti iubesc sa sape. Nu ii poti antrena sa nu mai sape, dar el poti lasa un loc din curte.

Daca esti in cautarea de Idei nume de caini avem un articol complet cu sugestii de nume de caini baieti si fete.

Daca vrei si tu un caine din rasa Malamut de Alaska, alege unul de la un crescator autorizat care iti va da cainele cu un istoric medical si de familie. Astfel te asiguri ca iei un caine sanatos sau la cer poti preveni problemele de sanatate. Si antreneaza-te pentru perioadele de naparlire, vei avea nevoie.

Poate iti plac si alte articole cu informatii utile despre rase de caini:

Terra Nova

Fox Terrier

Tosa Inu

Shar Pei

Chow Chow

PENTRU MAI MULTE INFORMAȚII DESPRE CAINI, ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE


3 thoughts on “Malamut de Alaska – Ghid Complet despre Aceasta Rasa de Caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te Așteptăm pe Youtube cu Experiența Noastră cu un Husky.

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.