HomeBlogRase de cainiLabrador Retriever – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Labrador Retriever – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Rasa Labrador Retriever este cea mai populara rasa de caini. Labradorii sunt prietenosi, extrovertiti si curajosi, oferind mai multa afectiune decat este nevoie pentru o familie care cauta un caine de dimenisiuni medii spre mari.

  • Temperament: prietenos, activ si extrovertit
  • Inaltime: 57 – 62 cm (masculi); 54 – 59 cm (femele)
  • Greutate: 29 – 36 kg (masculi); 25 – 31 kg (femele)
  • Durata de viata: 10-12 ani

ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini

Cuprins:

Credit Photo: Unsplash.com

Despre Labrador Retriever

Labradorul Retriever, in functie de sexul acestuia, poate avea intre 54 si 62 de cm inaltime pana la umeri si o greutate intre 25 si 36 de kg. Blana densa si tare poate fi de culoare galbena, neagra sau ciocolata si este lucioasa. Capul este lat, ochii stralucesc de bunatate, iar coada groasa si conica pare sa semnaleze incontinuu nerabdarea innascuta a rasei.

Labradorii sunt faimosi pentru faptul ca sunt prietenosi. Ei se inteleg cu toata familia si socializeaza bine cu alti caini si cu ceilalti oameni. Dar nu incurca personalitatea sa nepasatoare cu o energie slaba: labradorul este un atlet entuziast care necesita multe exercitii, precum inotul si maratoanele, pentru a-l tine apt fizic si psihic.

Ingrijirea rasei Labrador Retriever

Nutritia

Labradorul Retriever prefera mancarea de caini de inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata acasa sub supervizarea si aprobarea veterinarului. Orice dieta ar trebui sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini sunt predispusi sa se ingrase, asa ca fii atent la consumul de calorii al cainelui tau si la nivelul greutatii lui. Recompensele pot fi importante la antrenamente, dar oferindu-i prea multe ii poate cauza obezitate. Invata despre ce tipuri de mancare pentru oameni sunt in siguranta si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai anumite ingrijorari ce tin de greutatea sau dieta cainelui. Apa proaspata si curata ar trebui sa fi disponibila tot timpul.

Ingrijirea

Labradorul are o blana groasa, dubla si rezistenta la apa care naparleste. Spala-l ocazional pentru a-l tine curat. La fel ca alte rase, unghiile labradorilor ar trebui taiate in mod regulat, iar dintii lor trebuie curatati frecvent.

Exercitiile fizice la un Labrador Retriever

Labradorul Retriever este exuberant, fiind o rasa foarte energica care are nevoie de multe exercitii zilnice. Un labrador care nu are parte de destule exercitii este predispus sa devina hiperactiv sau distructiv pentru a-si consuma energia. Activitatile favorite ale rasei sunt aducerea lucrurilor si inotul. Labradorii iubesc sa isi consume energia in excursiile la vanatoare sau in probele de teren, la fel ca la participarea la sporturi canine cum ar fi agilitatea, supunerea, urmarirea sau scufundarea in docuri. Multi labradori muncesc din greu in roluri importante cum ar fi in cautarea si salvarea, detectarea drogurilor si bombelor si in calitate de caini de serviciu sau de asistenta.

labrador retriever
Credit Photo: Pixabay.com

Antrenamentele

Cu puterea fizica a labradorilor si cu nivelul de energie crescut, socializarea timpurie si clasele de antrenamente pentru pui sunt vitale. Expunerea usoara a puiului la o varietate larga de oameni, locuri si situatii intre varstele de 7 saptamani si 4 luni si inceperea antrenamentelor de obedienta timpurii il vor ajuta sa se dezvolte ca un adult bine ajustat si bine manierat. Clasele de antrenamente pentru pui servesc ca parte a procesului de socializarea si il ajuta pe proprietar sa invete sa recunoasca si sa corecteze orice comportament pe care l-ar putea dezvolta. Labradorii sunt devotati, inteligenti si entuziasmati si trebuie inclusi in activitatile familiale.

Sanatatea

Labradorii sunt caini sanatosi, in general, iar un crescator responsabil scaneaza rasa pentru probleme de sanatate, cum ar fi displazia de cot sau sold, boli ale inimii, miopatie ereditara (slabiciune a muschilor) si boli ale ochilor, inclusiv atrofia progresiva de retina. O problema denumita colapsul indus de efort poate aparea la anumiti adulti tineri. Un test ADN va ajuta crescatorii sa identifice problemele si vor putea planui reproducerea pentru a stopa o anumita boala. La fel ca alti caini care au pieptul adanc si mare, labradorii pot dezvolta o problema de stomac care le poate pune viata in pericol numita balonare. Proprietarii ar trebui sa cunoasca simptomele care indica aceasta problema si ce trebuie sa faca in cazul aparitiei. La fel ca la orice alt caine, trebuie acordata o atentie sporita capuselor. Cat sta o capusa pe caine, zone in care sa-ti verifici cainele si altele am scris intr-un articol separat.

Istoria rasei Labrador Retriever

Labradorul Retriever este un caine de apa traditional din Newfoundland, folosit pentru a aduce rate si pentru a acompania pescarii. Rasa a inceput sa fie populara la inceputul anilor 1800, cand labradorii au fost vazuti de nobilii englezi care vizitau Canada. Acestia s-au intors in Anglia cu specimene fine de „caini Labrador” (cum au fost acesti caini din Newfoundland asociati mai exact cu Labrador este neclar, dar numele a ramas). In timpul celei de-a doua jumatati a secolului 19, crescatorii britanici au rafinat si standardizat rasa.

Trasaturile fizice si temperamentale ale rasei, asa familiare astazi pentru milioane de oameni din intreaga lume, amintesc de scopul original al labradorilor. O blana densa, scurta si rezistenta la apa este buna, deoarece in timpul iernilor canadiene cainii cu parul lung ar fi fost incarcati de gheta atunci cand ar fi iesit din apa. Pe taramul lor natal, un labrador ar fi fost atribuit unei barci de pescuit pentru a recupera pestii care ieseau din navod. In plus fata de instinctele naturale avute ca recuperator, cainele a avut nevoie de o blana potrivita pentru apele inghetate din Atlanticul de Nord.

Coada groasa si conica a Labradorului – o coada de vidra cum i se spune – serveste ca o carma puternica, miscandu-se constant in fata si in spate in timp ce cainele inoata si il ajuta sa se intoarca. In ceea ce priveste temperamentul caracteristic al rasei, acesta este la fel de distinctiv precum coada de vidra. Dispozitia ideala este cea de extrovertit, docil, calm, gata sa multumeasca si neagresiv fata de oameni si animale. Labradorul are multe lucruri care atrag oamenii: modurile gentile, inteligenta si adaptabilitatea il fac un caine ideal. Cand definesti atributele primare ale unui Labrador Retriever, cel mai important ar putea fi temperamentul, avand in vedere ca utilitatea sa depinde de dispozitia sa. Daca un caine nu detine un temperament real al rasei, acesta nu este un Labrador.

labrador retriever maro
Credit Photo: Pixabay.com

Stiai ca – despre Labrador Retriever

  • Rasa Labrador Retriever nu a venit din Labrador, ci din Newfoundland.
  • Labradorul Retriever este una dintre primele rase selectate ca ghizi si caini de salvare.
  • Genealogiile a doi dintre cei mai influenti Labradori, Peter of Faskally si Flapper, sunt din 1878.
  • In Anglia, niciun Labrador nu poate deveni campion la banca daca nu are un certificat.
  • Labradorul original a disparut in mod practic in Newfoundland din cauza unei taxe pentru caini grei care, prin legea carantinei englezesti, practic a stopat importul cainilor in Anglia.
  • Multi Labradori au fost incrucisati cu alte tipuri de retrieveri, desi din fericire caracteristicile Labradorului au predominat pana cand crescatorii au scris o lege a anti-incrucisarii.
labrador retriever
Credit Photo: Unsplash.com

Caracteristicile rasei Labrador Retriever

Aspectul general al unui Labrador Retriever

Labradorul Retriever este un caine construit puternic, de marime medie, atletic, avand o conformatie bine echilibrata care ii permite sa aiba functia de caine de vanatoare. Acesta are posibilitatea de a vana pasari de apa sau alte animale din munti timp de multe ore in conditii dificile. Labradorul are caracterul si calitatea de a castiga show-urile si are temperamentul de a fi un companion al familiei. Caracteristicile fizice si mentale ar trebui sa denote un temperament stabil, potrivit pentru o varietate de activitati din mediul de vanatoare.

Cele mai distinctive caracteristici ale Labradorului Retriever sunt blana scurta, densa si rezistenta la apa, coada ca de vidra, un cap cu craniul lat, falci puternice si ochii prietenosi, caracterul expresiv, inteligenta si temperamentul bun.

Capul

Capul ar trebui sa fie lipsit de obraji plini. Structura osoasa a craniului este cioplita sub ochi si este lipsita proeminenta obrajilor. Craniul poate avea o linie mediana. Osul occipital nu este vizibil la cainii maturi. Buzele cad formand o curba pana la gat. Falcile sunt puternice, iar botul nu este nici lung și ingust, nici scurt si lat.

Corpul

Labradorul ar trebui sa fie destul de scurt, cu coaste bine definite in pieptul lat. Conformatia pieptului este conica intre picioarele din fata, oferind mobilitate nerestrictionata a membrelor anterioare. Spatele este scurt, lat si puternic, fiind bine dezvoltat.

Picioarele din fata

Picioarele din fata sunt musculoase, bine coordonate si balansate cu picioarele din spate. Umerii sunt lasati pe spate, lungi si inclinati, formand un unghi cu bratul superior de aproape 90 de grade care permite cainelui sa isi miste picioarele din fata intr-o maniera usoara. Ideal, lungimea umarului este egala cu lungimea bratului superior. Vazute din fata, picioarele sunt drepte si au oase puternice. Vazute dintr-o parte, coatele suntasezate direct sub greaban, iar picioarele din fata sunt perpendiculare pe sol si sub corp. Coatele sunt asezate aproape de coaste. Pintenii sunt puternici si scurti si se inclina usor.

Blana unui Labrador Retriever

Blana este o caracteristica distinctiva a Labradorului retriever. Aceasta este scurta, dreapta si foarte densa, dand o senzatie dura atunci cand este atinsa. Labradorul are o blana pe dedesubt moale si rezistenta la apa care ii ofera protectie impotriva apei, frigului si oricarui tip de sol.

Picioarele din spate

Picioarele din spate ale Labradorului sunt late, musculoase si bine dezvoltate. Vazut din spate, unghiul picioarelor este balansat cu cele din fata. Picioarele din spate au oase puternice, musculoase, formand un unghi moderat, si cu pulpe puternice si bine definite.

Tu ce parere ai despre aceasta rasa? Ne poti lasa, mai jos, in comentarii, părerea ta! ❤

Gasesti aici mai multe informatii despre toate rasele de caini.


24 thoughts on “Labrador Retriever – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hello Doggie este comunitatea posesorilor și iubitorilor de animale din România. Prin intermediul conținutului și prin ședințe foto personalizate pentru câini ne dorim să construim cea mai mare comunitate de acest gen din România.

Abonează-te la newsletter-ul Hello Doggie

© Toate Drepturile sunt rezervate · HelloDoggieRomania · 2024 ·

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.