Suntem in plin sezon de vara, iar temperaturile sunt extreme in Romania. Multe zone ale tarii sunt afectate de temperaturi de peste 40 de grade Celsius, iar cainii nostri sunt si ei foarte afectati. Insolatia la caini nu este un lucru de joaca si trebuie sa fii atent sanatatea lor. Sunt totusi cateva lucruri pe care le putem face pentru a-i proteja de caldura excesiva, de insolatie si de hipertermie. Specialiștii PURINA au si ei cateva sfaturi de care poti tine cont.
Care sunt rasele de caini care pot suferi de insolatie?
Potrivit PURINA, rasele de caini care au un risc mai mare de a dezvolta insolatie sunt rasele de caini cu fata scurta, cum ar fi boxer, bulldog, pug si pechinez, respectiv cainii cu blana stufoasa, cum ar fi Husky sau Terra Nova, dar pana la urma toate rasele de caini pot suferi de epuizare termica daca sunt expusi la caldura sau soare prea mult.
Cum apare insolatia la caini
Hipertermia reprezinta cresterea temperaturii corpului in mod incontrolabil. Acest lucru se intampla cand cainii nostri sunt expusi la caldura excesiva. De exemplu, cand ii scoti la prazn afara in toiul verii la peste 40 de grade Celsius, este posibil sa dezvolte hipertermie. Fata de oameni, cainii nu transpira si nu se pot racori cum o facem noi. Uite factorii care pot duce la insolatie sau hipertermie la caini:
- expunerea directa la soare sau la caldura excesiva
- umiditatea excesiva
- lipsa de apa de baut
- obezitatea, exercitiu fizic intens, bolile pe care le are sau varsta
Un factor care scade rezistenta animalelor de companie la hipertermie il constituie hrana necorespunzătoare sau în cantiati excesive. Obezitatea afecteaza animalele in baza aceluiasi principiu ca pe oameni. De aceea, mai ales vara, trebuie sa ai grija la cum iti hranesti cainele.
Simptomele care apar in caz de insolatie sau hipertermie:
- gafait sever
- salivare excesiva
- varsaturi
- diaree
In cazul in care apar aceste simprome, trebuie sa mergi de urgenta la veterinar.
-
Ședință foto – „Family Time”499,00 lei
-
Ședință foto – „I’m fabulous”349,00 lei
Insolatia la caini: cum ii ferim
Potrivit Purina, printre cele mai simple masuri atat de preventie, cat si de salvare sunt utilizarea unui ventilator sau chiar a unor rezerve de frig (atentie la hipotermie), disponibilitatea apei de baut în cantitati suficiente. De exemplu, un caine de talie mica consuma intre 200-300 ml de apa pe zi. Un caine de talie medie are nevoie de panal a 1.5 litri de apa zilnic, iar un caine de talie mare chiar si 3 litri.
Daca stai la curte, te poti juca cu el cu furtunul cu apa sau ii poti cumpara o piscina speciala pentru caini pentru a se balaci toata ziua in apa.
De ce anume sa tii cont daca pleci vara cu cainele in vacanta
Daca vrei sa iti iei cainele cu tine in vacanta, trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri:
- sa aiba facut tratamentul impotriva puricilor, capuselor si viermisorilor
- sa aiba toate vaccinurile la zi
- sa fie actualizare datele de contact de pe microcip
- sa fie hranit si sa aiba suficienta apa cu cateva ore inainte de a pleca de acasa
- sa isi faca nevoile
- sa fie intr-o cusca de deplasare
- sa se faca pauze de drum pentru hidratare si pentru a-si face nevoile
- sa te asiguri sa locatia de vacanta este pet friendly
Daca parasesti tara cu cainele tau trebuie sa ai carnetul de sanatate, certificatul de vaccinare si o autorizatie de calatorie emisa de medicul veterinar.
One thought on “Insolatia la caini: cum ii ferim, sfaturi si simptome”