HomeBlogCaini de talie medieHusky Siberian – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Husky Siberian – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Husky Siberian este un caine cu blana groasa, un caine de sanie de dimensiuni medii si care are o foarte buna rezistenta. Husky-ul a fost dezvoltat pentru a lucra in haita, tragand greutati usoare la viteze moderate prin zonele inghetate. Aceasta rasa nordica este prietenoasa, pretentioasa si demna. De asemenea, cainii husky sunt cunoscuti si pentru culoarea ochilor pentru ca exista Husky cu ochii albastri, cu ochii maro sau verzi si chiar cu ochii bi-colori, cu un ochi albastru si altul maro. Asadar, hai sa-ti povestim tot ce trebuie sa stii despre un caine Husky Siberian.

  • Temperament: loial, pretentios si extrovertit
  • Inaltime: 53 – 59 cm (masculi), 50 – 55 cm (femele)
  • Greutate: 20 -27 kg (masculi), 15 – 22 kg (femele)
  • Durata de viata a unui caine Husky: 12 – 14 ani

ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini

Cuprins:

Despre rasa Husky Siberian

Ochii unui caine Husky Siberian sunt de forma migdalelor si pot fi ori maro ori albastri – si cateodata unul intr-o culoare si altul in alta culoare – si transmit o expresie faciala dornica, binevoitoare si cateodata poate fi interpretata drept rautacioasa. Cainii Husky sunt cunoscuti pentru mersul puternic, pentru care pare ca nu depune niciun efort. Avand nu mai mult de 27 kg, ei sunt mai mici si mai slabi decat Malamutul din Alaska.

Fiind nascuti pentru a fi caini de haita, cainii din rasa Husky Siberian iubesc viata de familie si se inteleg foarte bine si cu alti caini. Aceasta rasa este energica si nu poate rezista sa nu urmareasca animalele mici, asa ca tine-l intr-un spatiu ingradit si ai mare grija la ce tentatii are pe langa el. O caracteristica atractiva a rasei: Husky sunt curati in mod natural si nu au un miros de caine pregnant, cum se intampla la alte rase de caini.

Ingrijirea cainilor din rasa Husky Siberian

Nutritia pentru un Husky Siberian

Este esential să îl hranesti cu mancare canina de inalta calitate pentru ca blana si pielea Husky-ului sa ramana sanatoase. Ajustarile la nivelul proteinelor din mancare sunt necesare pentru caine, in functie de nivelul de activitate. In lunile de vara, un nivel mic de proteine este potrivit, aproape 20%, in timp ce un caine care este activ in timpul iernii are nevoie de 32% proteine. Monitorizeaza fiecare cainele si ajusteaza cantitatea si tipul de mancare asa cum ii este necesar. Fii atent sa nu ii dai prea multa mancare. Monitorizeaza-i greutatea si selecteaza-i suplimentele.

Ingrijirea

Husky Siberieni sunt considerati o rasa naturala. Ei sunt remarcabil de curati si, de obicei, au nevoie doar de cateva spalari pe an, daca nu sunt dusi la show-uri canine. Perierea saptamanala va mentine blana si pielea in conditii bune. Husky au blana dubla – o blana pe dedesubt si o blana pe deasupra. Blana de dedesubt naparleste de doua ori pe an si este important sa ii perii blana continuu. Ar trebui sa ai o grija sporita la lungimea unghiilor si scurteaza-le oricand este necesar.

Exercitiile fizice Husky Siberian

Husky sunt activi si atletici si au nevoie de multe exercitii. Ei sunt o rasa muncitoare si sunt cei mai fericiti atunci cand li se da ceva de facut. Exercitiile regulate sunt importante atat fizic, cat si mental, iar exercitiile impreuna cu stapanul intaresc intotdeauna legatura dintre ei. Husky au fost crescuti sa alerge si vor face asta cu orice oportunitate. Este vital sa ii tii in lesa sau intr-un loc ingradit tot timpul. Un Husky ocupat si activ este un caine fericit si sanatos. Rasa aceasta este si foarte adaptabila, iar cei care locuiesc in zone urbane pot face plimbari zilnice si îi pot scoate în parc sa se joace cu alte grupuri de caini.

Antrenamentele

Toate rasele au nevoie de socializare timpurie, antrenamente de baza de supunere si de invatare a bunelor maniere, iar Husky-ul nu face nicio exceptie. Pentru acei proprietari care vor sa lucreze cu cainii lor in ham, antrenamentele necesita ore bune de dedicare si rabdare. Sunt cateva carti disponibile pentru antrenamente care ofera sfaturi si informatii pentru a incepe sau poti apela la un dresor profesionist. Cea mai buna abordare este sa faci toate exercitiile de antrenament distractive atat pentru caine, cat si pentru antrenor. Husky sunt foarte sociabili si, de regula, au nevoie de compania oamenilor lor sau a altor caini; ei nu trebuie lasati o zi intreaga singuri. Cel mai important, cainii Husky au o dorinta enorma pentru alergare si ar trebui sa fie tinuti in lesa sau in locuri ingradite tot timpul.

Sanatatea

Din fericire, Husky este o rasa relativ sanatoasa. Crescatorii responsabili scaneaza rasa pentru probleme de sanatate, cum ar fi cataracta juvenila. Incepand de la 12 luni, toti Husky care fac parte dintr-un program de imperechere ar trebui examinati de un oftalmolog canin. Examenul ar trebui repetat anual. Proprietarii de Husky Siberian trebuie sa monitorizeze atent cainele pentru a vedea daca ceva este in neregula cu el. Tocmai de asta, iti recomanda daca vrei un caine din aceasta rasa sa achizitionezi unul dintr-o canisa de Husky.

Istoria rasei Husky Siberian

Corpul compact al Husky-ului Siberian, urechile ridicate si coada groasa in forma de secera sugereaza imediat faptul ca este o rasa nordica. Stramosii rasei au fost crescuti in nord-estul Asiei de oamenii Chukchi si erau tinuti in calitate de caini de companie pentru familiile lor si in calitate de caini de sanie rezistenti.

Cand conditiile climatice schimbatoare au fortat semi-nomazii Chukchi sa isi extinda zonele de vanatoare, ei au dezvoltat cainii de sanie sa fie capabili de a trage incarcaturi usoare prin zonele inghetate, la temperaturi sub 0 grade, fara sa consume prea multa energie. Chukchi, izolati de restul lumii, au putut sa isi mentina puritatea echipelor lor de sanie pentru multe generatii. Cainii pe care i-au crescut sunt stramosi directi ai Husky-ului Siberian de astazi.

Cainii Husky au ajuns in ochii publicului atunci cand au inceput sa castige cursele cu sanii la inceputul anilor 1900, dar au ajuns in top in 1925 cand legendarul Leonhard Seppala a condus o echipa de Husky timp de 1058 de km in doar 5 zile si jumatate pentru a ajunge repede cu un ser salvator in Nome, Alaska, unde aparuse o epidemie de difterie. Aceasta cursa a castigat popularitatea Husky-ului. Balto, cainele care a condus sania lui Seppala pe ultima parte a drumului, a ramas unul dintre cainii eroi de onoare din istoria canina; o statuie cu el se afla in Central Park din New York.

Stiai ca?

  • In 1910, o echipa de Husky l-au ajutat pe John „Iron Man” Johnson sa castige cei 643 de km din cursa All Alaska Sweepstakes, iar pentru restul decadei, rasa (in particular, cei care au fost crescuti si au mers cu Leonhard Seppala) a castigat cele mai multe titluri de curse in Alaska.
  • In 1925, orasul Nome, Alaska, a fost lovit de o epidemie de difterie si o echipa de caini siberieni au condus in mod eroic un ser ce continea antitoxine pentru orasul izolat.
  • Crescatorii de Husky Siberian prefera numele de Siberian, niciodata de Sibe sau husky.
  • Husky Siberieni au servit Unitatii de Cautare si Salvare a armatei arctice din Air Transport Command in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si in expeditiile din Byrd Antarctic.

Caracteristicile generale ale rasei Husky Siberian

Aspectul general al unui Husky Siberian

Husky-ul Siberian este un caine muncitor de marime medie, rapid si usor, liber si gratios atunci cand este in actiune. Corpul lui compact si bine imblanit, urechile ridicate si coada blanoasa sugereaza istoria lui nordica. Mersul lui caracteristic este usor si pare a fi realizat fara efort. Proportiile si forma corpului sau reflecta puterea, viteza si rezistenta pe care le are.

Capul

Expresia faciala este prietenoasa si mereu interesata de ce e in jur. Ochii sunt in forma de migdala, de culoare maro sau albastru, dar poate avea ochii si de culori diferite. Urechile sunt de marime medie, in forma triunghiulara. Acestea sunt groase, bine imblanite, usor arcuite la spate si puternic ridicate, avand varfuri usor rotunjite indreptate in sus.

Corpul

Gatul este de lungime medie, arcuit. Cand este in miscare, gatul este extins astfel incat capul este purtat usor in fata. Pieptul este adanc si puternic, dar nu prea lat, avand cel mai adanc punct la nivelul coatelor. Coastele sunt bine definite.

Picioarele din fata

Omoplatii sunt bine inclinati spre spate. Partea superioara a picioarelor se inclina usor pe spate de la punctul umarului pana la cot si nu este niciodata perpendiculara cu solul. Muschii si ligamentele care sustin umerii de cutia toracica sunt fermi si bine dezvoltati. Atunci cand sta si este privit din fata, picioarele sunt distantate moderat, paralele si drepte, avand coatele apropiate de corp. Vazuti din lateral, pintenii sunt usor inclinati, avand articulatiile puternice, dar flexibile. Oasele sunt masive, dar nu prea grele. Lungimea piciorului de la cot pana la sol este usor mai mare decat distanta de la cot pana la greaban. Labele au forma ovala și nu sunt lungi. Pernutele sunt de forma medie, compacte si bine imblanite.

Blana

Blana Husky-ului Siberian este dubla si de lungime medie. Blana de dedesubt este moale si densa si de o lungime suficienta pentru a sustine blana de deasupra. Parul blanii de deasupra este drept si neted. Absenta blanii de dedesubt este normala in perioadele de naparlire.

Picioarele din spate

Atunci cand sta si este privit din spate, picioarele sunt distantate moderat si paralele. Pulpele superioare sunt musculoase si puternice.

Dacă mai ai și alte informații pe care ai vrea să le împărtășești cu noi, lasă-ne un comentariu!

Citește și articolul despre:

Labrador Retriever

Golden Retriever

Akita

Fox Terrier


11 thoughts on “Husky Siberian – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hai și tu în Comunitatea Posesorilor și Iubitorilor de Câini

Urmărește-ne în social media pentru a fi mereu la curent cu cele mai cool și cele mai utile informații despre câini.

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.