Suntem foarte siguri ca si tu te-ai intrebat de ce vomita cainele tau. In general ne intrebam care sunt cauzele si ce am putea face ca patrupedul nostru sa nu se mai simta rau si sa nu mai vomite. Trebuie sa stii ca, la fel ca la oameni, vomitatul la caini poate avea numeroase cauze. Vom trece in cele ce urmeaza prin cele mai comune si iti vom explica ce poti fac atunci cand vomita cainele tau.
La ce sa fii atent atunci cand vomita cainele
E important sa faci diferenta intre un caz izolat, vomita o data dupa masa, de exemplu. Si episoade in care vomita de mai multe consecutiv sau vomita frecvent, in fiecare zi sau la cateva zile. Atunci s-ar putea sa fie o problema ceva mai grava. De ce vomita cainele tau poate avea legatura cu faptul ca a mancat ceva ce nu a fost ok pentru el, de exemplu il vezi ca linge pe jos, iar apoi vomita. Sau poate avea legatura cu schimbarea bobitelor pe care i le dai in mod normal sau poate ca are o intoleranta la ceva din mancare.
De ce vomita cainele tau – Cauze
- Infectii bacteriene in tractul gastro intestinal
- Are prezenți paraziți intestinali
- Schimbarea mâncării
- Ingestia de substanțe toxice
- Intoleranțe alimentare la anumite alimente
- Balonare
- Infectii virale
- Pancreatita
- Inflamarea intestinala
- Parvoviroza
- Probleme de rinichi sau de ficat
- Constipatie
Ce trebuie sa stii atunci cand te intrebi de ce vomita cainele tau este ca nu trebuie sa te panichezi, ci sa urmarest constant starea cainelui. Este important si starea lui generala, vei vedea ca imediat dupa ce vomita poate fi un pic slabit si letargic, insa e important ca aceasta stare sa dispara dupa ceva timp. Daca vezi ca in continuare are o stare de apatie si anxietate, ar trebui sa consulti sfatul unui medic.
Daca vomita frecvent fii atent si la aceste simptome:
- dureri abdominale
- este slabit
- vomita cu sange
- depresie si anxietate
- pierde in greutate
- este deshidratat
- are febra
Toate acestea pot fi semne ale unei probleme mai serioase de sanatate. Daca este un episod izolat nu trebuie sa-ti faci griji. Insa, daca vezi ca se tot repeta si constant nu se simte bine sau bifeaza din simptomele expuse mai sus, nu mai sta pe ganduri si mergi la vet. Doar el il poate consulta ca lumea si ii poate pune un diagnostic exact.
Tratament pentru cand vomita cainele tau
Tratamentul pentru cand vomita cainele poate sa difere in functie de severitate si cauza. In plus, sanatatea generala a cainelui tau poate afecta acest tip de tratament.
Detectarea simptomelor cat mai repede posibil este importanta, asa ca incearca sa analizezi cainele tau cat mai atent. Daca cainele tau vomita mai mult de o data pe zi, fara sa se opreasca sau de mai mult de 24 de ore, ar trebui sa mergi cu el la veterinar. Vomitarea mucusului in mod ocazional nu este o problema de ingrijorare. Totusi, daca cainele tau vomita mucus frecvent, ar trebui sa il duci la veterinar. Pe langa asta, ar trebui sa duci cainele la veterinar daca vomita atunci cand este pui sau cand este foarte in varsta ori cand are vreo boala.
Din fericire, de multe ori, starea aceasta de voma poate fi tratata. Explica-i tot ce se intampla veterinarului pentru ca acesta sa aplice un diagnostic corect. Veterinarul va examina cainele ami inati. Apoi, folosind ceea ce ii spui tu si ceea ce a afalt in urma examinarii, va decide sa faca anumite teste precum:
- teste de sange
- teste fecale
- ultrasunete
- biopsie
- radiografie
- endoscopie
In anumite cazuri, rare, veterinarul ar putea trebui sa faca si o operatie exploratorie sa inteleaga pe deplin de ce vomita cainele. Dupa ce afla ce ii face rau cainelui, va oferi cel mai bun tratament.
Veterinarul ar putea sa ii prescrie antibiotic daca voma este rezultatul unei infectii. Alte medicamente ar putea include antivomitive, care ajuta la tinerea sub control a vomei. In alte cazuri, cainele ar putea avea nevoie de o terapie cu fluide. Operatia este recomandata numai in cazurile extreme.
Daca veterinarul exclude multe dintre probleme, ar putea recomanda sa ii schimbi mancare cainelui. Este posibil sa iti recomande sa ii dai mancare gatita precum carne de pui fara piele si oase, cartofi fierti sau orez fier. Acestea pot fi bunepe o perioada scurta de timp, dar nu sunt complete din punct de vedere nutritional pentru o dieta pe termen lung. Nu oferi cainelui carne cruda, pentru ca este posibil sa aiba salmonella.
De ce vomita cainele spuma alba
Daca cainele tau vomita o spuma alba, este de fapt o combinatie intre saliva si alte substante din sistemul digestiv, care pot avea o consistenta spumoasa atunci cand se combina cu aerul. Acest lucru poate aparea din multe motive, unele serioase si altele nu. Daca cainele tau este sanatos in general si vomita o data o spuma alba, trebuie doar sa il monitorizezi si sa vezi daca mai vomita sau daca arata semne ca se simte rau. dar daca este pui sau este foarte in varsta, ori daca are vreo problema de sanatate, atunci ar fi bine sa te duci cu el la veterinar chiar si pentru o simpla spuma alba. Iar daca vomita in mod repetat. ar trebui clar sa ajungi cu el la doctor.
Posibilele cauze pentru care cainele vomita sau regurgiteaza spuma alba pot fi indigestia, refluxul de acid, indiscretii alimentare, infectii, infarct, probleme la rinichi, parvoviroza, pancreatita sau balonare, ori tuse de canisa. Unele nu sunt atat de serioase, insa altele sunt urgente medicale. Balonarea, de exemplu, este o problema de sanatate care poate face o diferenta in doar cateva minute.
De ce vomita cainele sange
In primul rand, daca cainele tau vomita sange trebuie sa il duci imediat la veterinar. Voma cu sange este cunoscuta de veterinari ca hematemesis. Culoarea sangelui din voma este foarte importanta. Ar fi bine sa ii faci cateva poze sau sa iei o mostra intr-un recipient pentru a-i arata veterinarului.
O culoare rosie deschisa si lichida a sangelui vine de multe ori fin esofag, tubul care conecteaza gura de stomac. Cateodata, daca gura este plina de sange, acel sange ar putea fi inghiti si apoi vomitat.
O culoare inchisa a sangelui, coagulat, arata ca a fost digerat partial de acidul din stomac, deci este posibil sa fi venit din stomac sau din intestin. cand voma este spumoasa si roz este un semn de iritare care in multe cazuri nu este atat de serioasa.
Sunt cateva motive pentru care cainele vomita sange, printre care:
- o voma netratata sau severa: in timp, voma expune esofagul la mult acid din stomac, care poate irita si poate duce la insangerare
- paraziti intestinal, in special la pui sau la caini care nu primesc o deparazitare regulata: giradia este un parazit care cauzeaza voma cu sange si diaree
- infectiie virale sau bacteriale: infectiile virale, precum parvoviroza, pot fi periculoase la pui si la cei care nu sunt vaccinati in mod corespunzator
- daca cainele a mancat un obiect, precum sosete, jucarii, pietre: un obiect care s-a blocat in stomac sau intestine este o cauza serioasa si foarte comuna pentru care cainele vomita sange
- daca cainele a mancat obiecte ascutite: obiectele ascutite precum oase sau bete pot cauza probleme serioase care pot duce la sangerare
- gastroenterita hemoragica: acest lucru poate rezulta in diaree severa si insangerata si in voma, care poate duce la deshidratare
- Ulcer la stomac: desi nu este comun la caini, acesta poate cauza voma cu sange
- Inflamatia intestinului: poate rezulta in voma cu sange
- Toxine sau otravire: aceasta este o problema serioasa, in special atunci cand duce la coagularea sangelui (otrava de soareci face acest lucru)
- Traume: pot rezulta in voma si diaree cu sange
- Cancer: poate cauza ocazional voma cu sange
De ce vomita cainele verde
Daca voma cainelui tau este verde sau galben, spumoasa sau nu, poate contine secretii biliare. Acestea sunt produse de ficat si ajuta la digestie. Cainii vomita cateodata secretii biliare atunci cand trece prea mult timp pana sa manance, daca vomita de foarte multe ori sau daca vomita pe stomacul gol. Aceasta voma poate fi spumoasa datorita acidului din stomac.
Daca cainele tau vomita un lichid galben sau spuma dupa ce a trecut prea mult timp de la ultima masa, in special dimineata dupa ce nu a mancat toata noaptea, ar putea avea sindromul vomei biliare. Acesta este tratat de obicei prin oferirea de mancare in cantitati mici si frecvente, dar este important sa discuti si cu veterinarul pentru a inlatura alte posibile cauze mai serioase.
Daca voma cainelui este verde, este posibil ca acesta sa fi mancat iarba, frunze sau alte plante pe care nu le-a digerat. Anumite plante sunt toxice pentru caini, asa ca daca acesta a mancat o planta si nu stii daca este ok, mai ales daca il face sa vomite, este necesar sa mergi la veterinar.
De ce vomita cainii mancarea imediat dupa ce mananca
Daca cainele tau vomita dupa ce mananca, incearca sa verifici voma si sa vezi daca este ceva in ea, ce culoare are, dar si care este comportamentul cainelui tau si daca mai vomita dupa acea.
Sunt mai multe cauze care raspund la intrebarea de ce vomita cainele imediat dupa ce mananca:
- Mananca prea mult sau prea repede: daca aceasta este problema pentru care vomita, trebuie sa il ajuti sa manance mai incet. O solutie ar fi sa ii iei un bol special care impiedica cainele sa manance repede. Ai putea sa ii dai mai multe mese pe timpul zilei in cantitati mai mici. In plus, cantareste de fiecare data mancarea cainelui, nu-i da mai mult decat are nevoie sa manance.
- I-ai schimbat mancarea: daca ii schimbi mancarea dintr-o data, este posibil sa aiba probleme digestive, inclusiv voma. Incearca sa ii schimbi mancarea treptat, imparte bolul de mancare cu boabe din mancarea veche si cu unele din cea noua.
- Alergii sau intolerante alimentare: anumite ingrediente din mancare il pot face pe caine sa vomite si sa aiba diaree. Pentru asta ai putea sa ii schimbi mancarea. Alege boabe care au un continut complet si echilibrat de nutrienti. Daca crezi ca cainele tau are alergii sau intolerante, vorbeste cu veterinarul pentru a-l ajuta.
- Indiscretii alimentare sau otravire: cainii care mananca iarba sau alte lucruri pe care nu au voie sa le manance pot vomita, deoarece corpul incearca sa elimine lucrul ingerat. Putina iarba nu ii face rau, insa poate contine paraziti, pesticide au alte lucruri periculoase. Unele lucruri pe care le ai in casa ii pot face rau cainelui, precum strugurii, ciocolata sau xylitol-ul.
Concluzii
In orice caz, atunci cand cainele tau vomita, fii atent la culoarea vomei, la textura ei, la starea cainelui tau imediat dupa, dar și pe termen mai lung de cateva ore. Daca este un caz izolat, nu este motiv de ingrijorare, insa daca acest lucru se repeta ar fi bine sa mergi cu el la veterinar. Cu cateva teste rapide, este posibil sa afli cauza si sa il poti ajuta cat mai bine.
Speram ca am reusit sa raspundem la intrebarea de ce vomita cainele cainelu. In orice caz, daca ai intrebari sau sugestii te asteptam in comentarii.
Poate iti plac si aceste articole despre caini:
Nume de Caini | 250+ idei inedite pentru caini baieti & caini fete
Te asteptam si pe Youtube cu informatii utile despre caini.
2 thoughts on “De ce vomita cainele”