Cainele din rasa Dalmatian este faimos pentru blana lui patata. In timpul lungii lor istorii, acesti caini au acompaniat carute cu nobili trase de cai, turisti si pompieri.
Petele negre incantatoare si atragatoare ale Dalmatianului decoreaza una dintre cele mai distinctive blanuri in regatul animalelor. Sub aceste pete este un caine gratios, elegant de inaltime intre 48 si 60 de cm pana la umeri. Dalmatienii sunt musculosi, construiti pentru a merge distante mari; picioarele din spate puternice ii ofera un mers lin fara efort.
Dalmatianul a fost crescut original pentru a supraveghea caii, iar unele dintre instictele de protectie i-au ramas. Rezervat si demn, Dalmatianul poate fii retras fata de straini si este un caine de paza dependent. Cu oamenii lui preferati, Dalmatianul este deschis, loial si iubitor. Dalmatienii sunt puternici si atleti, fiind parteneri minunati pentru alergatori sau excursionisti.
O mancare canina de inalta calitate potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior) va avea toti nutrientii de care are nevoie un Dalmatian. Pentru a evita cresterea greutatii, fii atent la consumul de calorii al cainelui tau si la nivelul greutatii lui. Recompensele pot fi importante in antrenamente, dar oferindu-i prea multe ii poate cauza obezitate. Ofera-i resturi de mancare daca este necesar, dar evita oasele gatite si mancarea care contine multa grasime. Invata care dintre tipurile de mancare pentru oameni sunt bune si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai anumite intrebari despre greutatea cainelui sau dieta acestuia.
Blana Dalmatianului nu necesita prea multa munca pentru a o tine in conditii bune. Baile ocazionale si perierea saptamanala cu o perie cu par de cal sau una din cauciuc pentru a inlatura parul cazut il va mentine pe Dalmatian sa arate bine. Unghiile lui ar trebui taiate o data pe luna. Deoarece urechile se lasa in jos, acestea trebuie verificate in mod regulat – crescatorul si veterinarul pot sugera o rutina buna si materiale de curatare si iti vor arata cum sa le folosesti.
Toti Dalmatienii au nevoie de exercitii regulate pentru a ramane in forma si fericiti. Aceste exercitii constau in alergarea mingii prin curte, alergarea pe langa bicicleta sau pe langa stapan, sau o excursie lunga si placuta prin padure. Avand in vedere ca articulatiile si oasele unui pui nu au o putere matura pana la varsta de 2 ani, ai grija la exercitiile extenuante inainte de a le face. Dalmatienii pot avea o energie foarte mare si pot usor sa intre in bucluc daca nu au destule exercitii fizice si mentale.
Este foarte important sa expui puiul la cat mai multe situatii noi, diferite, dar placute ca parte a antrenamentelor. Daca intelege ca noile locuri si noii oameni nu sunt ceva de care sa se teama, nu ii va face doar viata mai fericita dar iti va face si tie viata mai usoara cu el. Ar trebui invatat cum sa se comporte de la inceput, dar dalmatienii pot fi sensibili, asa ca antranamentele pozitive si cu recompense sunt obligatorii. Socializarea timpurie si clasele de antrenamente pentru pui va ajuta sa asiguri faptul ca Dalmatianul creste ca un companion bine manierat.
Daca Dalmatianul a venit de la un crescator recunoscut, vei primi o situatie cu testele de sanatate genetice facute parintilor acestuia. Surzenia este prezenta rasei, iar crescatorii responsabili vor testa parintii si vor face multe teste pentru a se asigura ca acestia aud bine. Un caine care nu aude cu o ureche poate duce o viata destul de normala; un caine care nu aude cu ambele urechi nu va putea duce o viata normala si va avea nevoie de anumite lucruri speciale. Ocazional pot aparea pietre la vezica sau la rinichi. Crescatorul si veterinarul iti vor spune cu ce sa il hranesti pentru a evita asemenea probleme. Fiind de obicei destul de sanatosi, Dalmatienii nu sunt mofturosi la mancare si nu necesita multe suplimente pentru a-i tine in forma.
Cercetatorii au folosit artefacte si inscrisuri antice care sa sustina teoriile locului in care s-au nascut Dalmatienii in insulele britanice, Europa, Nordul Africii si Asia. Nu exista indoiala, totusi, ca la inceputul anilor 1800 rasa a fost aproape asociata cu o regiune din Europa Centrala pe langa Marea Adriatica, regiunea cunoscuta la un moment dat drept Dalmatia.
Dalmatienii au o descriere unica: caine antrenor. Ocupatia lor traditionala a fost sa stea pe langa carutele trase de cai si sa le pazeasca atunci cand nu erau altfel supravegheate. Dalmatienii erau alaturi de caravanele oamenilor de etnie roma in timpul plimbarilor neincetate prin Europa. Aceasta asociatie cu romii ajuta sa explice de ce originile dalmatienilor sunt atat de dificil de localizat – lumea era casa lor.
Nobilii britanici au angajat Dalmatienii ca parteneri frumosi pe langa ei. Englezii au avut o afinitate pentru rasa si i-au oferit porecle precum English Coach Dog, Spotted Dick si Plum Pudding Dog (petele Dalmatianului amintind de fructele, nucile si desertul traditional de sarbatoare britanic). Inapoi in anii 1800, cand caii trageau masini de pompieri, dalmatienii au inceput lunga lor asociere cu pompierii. In aceste zile, Dalmatienii acompaniaza parada faimoasa Budweiser Clydesdales.
Dalmatianul este un cainecu blana patata, este pregatit si alert, puternic, musculos si activ, fara sa fie timid, inteligent. Dalmatianul este capabil de multa anduranta si rapiditate.
Capul este in balanta cu tot corpul. Acesta nu are pielea lasata. Expresia dalmatianului este alerta si inteligenta, indicand stabilitate si un temperament extrovertit. Ochii sunt asezati departat, sunt de marimi medii si oarecum rotunzi. Culoarea ochilor este maro ori albastra sau orice alta combinatie. Urechile sunt de marimi moderate, late proportional la baza si conice gradual pana la un varf rotund. Ele sunt asezate mai degraba sus si sunt purtate aproape de cap. Acestea sunt subtiri si au o textura fina. Atunci cand Dalmatianul este alert, partea superioara a urechii este la nivelul varfului craniului, iar varful urechii ajunge la linia de jos a obrazului. Nasul este complet pigmentat pe piele, negru la cainii cu pete negre si maro la cainii cu pete de alta culoare. Buzele sunt curate si se inchid perfect.
Gatul este frumos arcuit, destul de lung, fara gusa si se imbina usor intre umeri. Conturul este neted. Pieptul este adanc, incapator si de o latime moderata, avand coastele bine arcuite. Pieptul ajunge pana la cot. Linia de jos a cutiei toracice se curbeaza gradual. Spatele este nivelat si puternic. Soldurile sunt scurte, musculoase si usor arcuite. Coada este o extensie naturala a liniei spatelui. Este puternica la baza si ingusta spre varf. Nu este niciodata andocata. Coada este purtata intr-o curba ridicata, dar niciodata nu trebuie sa se onduleze pe spate.
Umerii sunt usor muschiulosi si bine asezati pe spate. Partea superioara a picioarelor este aproximativ egala cu lungimea pana la omoplat si il imbina intr-un unghi suficient incat sa asigure faptul ca picioarele stau sub umeri. Coatele sunt apropiate de corp. Oasele picioarelor sunt drepte, puternice si ferme.
Blana este scurta, densa, fina si bine stransa pe corp. Nu este nici lanoasa, nici matasoasa. Este eleganta, lucioasa si sanatoasa.
Culoarea de pe spate este pur alba. La cainii cu pete negre acestea sunt negre dens. La ceilalti sunt pete maro. Petele sunt rotunde si bine definite. Acestea variaza de la marimea unui ban pana la o jumatate de bancnota. Acestea sunt bine distribuite. Petele sunt, de obicei, mai mici pe cap, picioare si coada decat pe corp. Urechile sunt patate.
Picioarele din spate sunt puternice, avand muschi netezi si bine definiti. Genunchii sunt bine indoiti. Atunci cand Dalmatianul sta in picioare, picioarele din spate, vazute de la fund, sunt paralele. Labele sunt foarte importante. Atat labele din fata, cat si cele din spate sunt rotunde si compacte, cu pernute groase si elastice si degete bine arcuite. Unghiile sunt negre si/sau albe la cainii cu pete negre si maro si/sau albe la cainii cu pete maro.