Originile rasei Ciobanesc mioritic vin din Muntii Carpati. Rasa este foarte impresionanta in ceea ce privestea marimea si caracterul si mai este cunoscut si ca Ciobanesc Mioritic Carpatic sau sub denumirea de Corb. Iti spunem in acest articol tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini, de cand este pui pana la maturitate.
- Temperament: loial, independent, gardian increzator
- Inaltime: 68 -73 cm (masculi), 57 – 71 cm (femele)
- Greutate: 45 – 58 kg
- Cat traieste un Ciobanesc mioritic: 12-14 ani
ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini
Cuprins:
- Informatii despre rasa Ciobanesc mioritic
- Ingrijirea cainilor din rasa Ciobanesc mioritic
- Istoria rasei Ciobanesc mioritic
Despre rasa Ciobanesc mioritic
Folosit pentru multe secole pentru a pazi animale in Romania, cainele Ciobanesc mioritic este un caine tipic de paza. Loial, de incredere, independent si protectiv, el este prietenos si devotat familiei sale, dar foarte neincrezator in straini. Este un caine mare cu o blana lunga care necesita ingrijire regulata, iar cu un caine de o astfel de mairime si cu asa temperament este necesar sa faci exercitii zilnice si antrenamente de supunere.
Cainii din rasa Ciobanesc mioritic sunt plini de viata si incapatanati, dar, in ciuda independentei lor, sunt foarte sensibili. Ca pui, ei se lipesc de haita care i-a acceptat. Pot fi orice tip de animale – caini, pisici, cai, oi, cainele ciobanesc mioritic are nevoie de legaturi foarte stranse de familie; o casa fara usi este perfecta pentru el. Locul lui favorit este sa fie cat mai aproape de omul lui favorit. Fiind caini de paza pentru animale, acestia prefera sa doarma pe locuri tari. Nu au nevoie de cos de dormit, nici de o patura si nici de un loc anume. Nu este nevoie sa ii faci un anumit program, dar plimbarile zilnice si urcarile il fac fericit.
Ingrijirea cainilor din rasa Ciobanesc mioritic
Nutritia pentru un Ciobanesc Mioritic Carpatin
Ca orice alt caine de paza, cainele Ciobanesc mioritic mananca cat are nevoie si are nevoie de mult mai putina mancare dacat ai crede; chiar mai putin decat recomanda producatorii de mancare pe ambalaje. Nu exista o anumita reteta. O combinatie de hrana uscata, hrana cruda maruntita, legume, fructe, oua si chiar resturi de mancare cu continut scazut de grasimi (taitei, orez, ovaz) poate fi folosita la un caine adult, care ar trebui hranit de doua ori pe zi pentru a evita sa manance prea mult sau balonarea. Puii de Ciobanesc mioritic ar trebui hraniti de 4 ori pe zi atata timp cat sunt in crestere. Ai grija sa nu il hranesti prea mult. Orice mancare care nu este consumata in 15 minute ar trebui aruncata, iar cainele ar trebui sa se relaxeze 1-2 ore dupa ce mananca pentru a asigura o digestie buna.
Apa proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.
Ingrijirea unui caine din rasa Ciobanesc Mioritic
In ciuda blanii aspre a rasei, cainii Ciobanesc mioritic au nevoie de o ingrijire scazuta. Acestia nu au nevoie de spalare si nici de periere zilnica. In cazul in care devin uzi sau murdari total, cainii ar putea fi ingraditi pentru un timp, pana cand murdaria poate fi data jos cu peria. Un mioritic uscat este un mioritic curat.
Pe langa monitorizarea zilnica a ochilor, urechilor si dintilor, cainii se supun, de asemenea, unei ingrijiri amanuntite o data pe saptamana. Puii de Ciobanesc mioritic cunosc procedurile de ingrijire ca parte a antrenamentului zilnic, pentru ca ingrijirea serveste pentru a stabili ierarhia: cainele care accepta ingrijirea, accepta sa fie dominat de cel care il ingrijeste.
Exercitiile fizice
Puii de Ciobanesc mioritic vor avea multa energie si vor avea nevoie de plimbari zilnice si atentie. Adultii sunt mult mai linistiti, iar o plimbare zilnica este de ajuns pentru ei. Cainii de paza pentru animale, in general, nu sunt prea energici, pentru ca prefera sa stea cu turma (sau oamenii).
Antrenamentele
Ciobanescul Mioritic este extrem de teritorial si este un gardian incoruptibil. Dar teritoriul lor nu se termina la poarta proprietatii. Poate fi oriunde este sau sta haita lui. Ei reactioneaza imediat daca ceva li se pare neobiscnuit, mai intai cu atentie, apoi prin latrare si, daca este necesar, prin atac sau defensiva. Ei sunt gardieni seriosi care isi iubesc teritoriul, haita lor si rutina lor si nu vor sa le vada deranjate.
Sanatatea
Deoarece cainele Ciobanesc mioritic este, de curand, salvat de la viata rurala din Romania, exista putine informatii medicale disponibile. Stim ca balonarea este o mare problema, la fel ca la orice caine de rasa mare. De asemenea, s-a observat si displazia de sold. Cainii din rasa Ciobanesc mioritic care au dus o viata sanatoasa normala au ajuns sa traiasca pana la 14 ani.
-
Ședință foto – „Family Time”499,00 lei
-
Ședință foto – „I’m fabulous”349,00 lei
Istoria rasei Ciobanesc mioritic
Mioriticul Carpatin are calitati tipice de caine de paza pentru animale. Personalitatea lui este caracterizata de o independenta puternica si o incredere mare de sine. Principala sarcina a cainelui este descurajarea impresionanta a tuturor celor care vor sa faca probleme. Nu trebuie sa fie antrenat pentru asta, pur si simplu stie sa o faca. De cand este pui trebuie invatat sa nu foloseasca tot timpul comportamentul lui de amenintare. Face clar diferenta intre necunoscut si familiar. Este prietenos si de incredere cu toate cunostintele, dar arata refuz si neincredere cu strainii. Doar dupa o examinare atenta accepta straini in cercul lor elitist de prieteni.
Mioriticul este foarte loial, afectiv, de incredere, intelegator si doritor de compromis pentru haita lui, familia lui si proprietar. Este un prieten tolerant si bland pentru copii.
Speram ca ai gasit in acest articol informatii utile despre aceasta rasa. Daca ti-a placut, poti da articolul mai departe pentru a afla si altii despre aceasta rasa minunata.
3 thoughts on “Ciobanesc mioritic – Caracteristici & Curiozitati | rase de caini”