Ciobanescul de Shetland, cunoscut si sub numele de Sheltie, este un caine extrem de inteligent și rapid, care provine din Insulele Shetland din Scotia. Acesti caini au o legatura cu rasa Collie.
Ciobanescul de Shetland este un caine scund, activ si agil, avand o inaltime intre 33 si 40 cm. Blana lunga este aspra si dreapta, avand o blana pe dedesubt deasa, si poate avea culoarea neagra sau albastru inchis cu alb. Coada, capul lung, urechile mici si drepte, pieptul adanc ii ofera acestei rase aspectul unui Collie in miniatura. Cainii din rasa Ciobanesc de Shetland sunt usor de antrenat si competitivi in competitiile de supunere, agilitate si pastorit. Sunt sensibili si afectivi cu familia. Le place sa latre si sunt destul de rezervati fata de straini.
Ciobanestii de Shetland sunt in general caini sanatosi, iar crescatorii responsabili vor scana rasa pentru probleme de sanatate, precum dispazia de sold, probleme ale tiroidei, boli ale ochilor, dermatita, boala von Willebrand sau epilesie.
Ciobanescul de Shetland are o blana dubla care naparleste considerabil. Blana de deasupra consta intr-un par lung, drept si aspru, in timp ce cea de dedesubt este scurta, moale si deasa. Proprietarii trebuie sa fie pregatiti sa ii perie saptamanal, si chiar mai des in timpul sezonului de naparlire, pentru a ajuta la inlaturarea a o parte din parul cazut. Asigura-te ca verifici daca are incalceli in spatele urechilor, sub coate pe picioare si sub coada. Nu este recomandat sa ii razi parul, deoarece acesta il protejeaza impotriva arsurilor solare, a caldurii si a frigului. Ciobanescul de Shetland are nevoie de baie ocazional. Unghiile trebuie taiate in mod regulat.
Cainele din rasa Ciobanesc de Shetland este activ si atletic, dar, desi are nevoie de exercitii fizice moderate, se adapteaza stilului de viata al stapanilor. Sunt buni si in calitate de caini de oras, atata timp cat proprietarii le ofera suficiente exercitii. Se bucura de iesirile cu oamenii lor. Se bucura si exceleaza in multe evenimente canine, inclusiv la competitiile de supunere, agilitate, pastorire sau teren, dar sunt si foarte buni caini de terapie.
La fel ca toate rasele, socializarea timpurie si clasele de antrenamente pentru pui sunt recomandate. Fiind foarte inteligenti, antrenabili si doritori sa multumeasca, cainii din rasa Ciobanesc de Shetland vor atinge potentialul lor maxim de companioni atunci cand sunt invatati cele mai simple lucruri de supunere si sunt adevarate staruri la sporturile canine precum agilitatea. Ciobanestii de Shetland pot fi destul de vocali si isi exprima fericirea prin latrat, asa ca proprietarii trebuie sa fie pregatiti sa ii invete sa nu mai latre atunci cand doresc. Le place sa fugareasca lucruri, inclusiv masini, asa ca ar trebui tinuti in locuri ingradite sau in lesa.
Cainii din rasa Ciobanesc de Shetland au nevoie de mancare de caini de inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata acasa sub atenta supraveghere a veterinarului. Orice dieta trebuie sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini sunt predispusi la a lua in greutate, asa ca fii atent la consumul de calorii si la nivelul greutatii cainelui. Recompensele sunt importante la antrenamente, dar dandu-i prea multe ii pot cauza obezitate. Invata ce tipuri de alimente pentru oameni sunt bune si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai anumite ingrijorari in legatura cu dieta sau greutate cianelui. Apa proaspata si curata trebuie sa fie disponibila tot timpul.
Ciobanestii de Shetland au fost crescuti prima data in Insulele Shetland, cel mai nordic punct al Marii Britanii. Erau detinuti de fermieri pentru a pastori oile, poneii si puii.
Exista un motiv pentru care Ciobanescul de Shetland a fost crescut sa fie mai scund fata de rasa Collie. Multumita marimii lor compacte, Ciobanescul de Shetland mananca mai putin decat Collie sau alti cainii mari. Acest lucru era important in climatul aspru si rece al insulelor, unde mancarea era putina.
Pentru ca insulele sunt foarte inaccesibile, Ciobanescul de Shetland a trait in izolare fata de celelalte rase si era foarte putin cunoscut in Marea Britanie pana la inceputul secolului 20.
[…] Ciobanesc de Shetland […]
[…] Ciobanesc de Shetland […]