Nu-i așa că și tu te-ai gândit cel puțin o dată cât trăiesc câinii? Iar apoi întrebări precum: Un câine de talie mică trăiește mai mult decât un câine de talie mare? Care este media de viață a unui câine? Care sunt problemele care pot apărea care pot diminua viața unui câine? Cât trăiesc câinii în funcție de rasa lor? și alte întrebări de genul acesta. Așadar, dacă vrei să afli cât trăiește fiecare rasă, rămâi până la final. În plus, îți vom răspunde pe rând la toate întrebările pe care le poți avea în legătură cu speranța de viața a unui câine.
Înainte de toate, poți asculta și varianta audio a acestui articol pe canalul de Youtube Hello Doggie. Iar dacă ți-a plăcut, poți apăsa butonul subscribe.
Atunci când te gândești să-ți iei un câine, probabil și tu te-ai gândit că trebuie să fii pregătit să fii alături de blănosul tău timp de 10 – 12 ani sau poate chiar 15 ani. Și chiar dacă ne dorim să fie alături de noi toată viața trebuie să ne împăcăm cu gândul că la un moment dat, moartea este un lucru pe care nu-l putem evita. Atunci când vorbim de speranța de viața a câinilor, sunt câțiva factori care influențează longevitatea lor: mărimea lor, rasa și starea generală de sănătate a blănosului.
O întrebare frecventă pe care o tot auzim este: Câinii de talie mică trăiesc mai mult decât rasele de câini de talie mare? Ei bine, află că oamenii de știință au demonstrat că rasele de câini mici duc o viață puțin mai lungă decât patrupezii de talie mare. Cu toate acestea, nu se poate spune cu exactitate de ce se întâmplă acest lucru, deși poate fi de la faptul că patrupezii din talii mai mari dezvoltă boli ale vârstei ceva mai devreme decât câinii mici. Acest lucru ar putea fi de la faptul că rasele mari au o trecere pui-adult ceva mai accelerate, ceea ce poate crește probabilitatea de apariție a cancerului. Chiar și așa, există anumite similitudini între rasele mici, mijlocii și mari, care ne ajută să determinăm longevitatea fiecărei rase. Așa că rămâi până la final să afli mai multe detalii.
Cât trăiesc câinii de talie mică?
Speranța medie de viața la câinii de talie mică este undeva între 10 și 15 ani, unele rase mergând chiar spre onorabila vârstă de 18 ani. În general, așa cum v-am spus ceva mai devreme, câinii din rasele mici trăiesc ceva mai mult decât cei de talie mare. Astfel, câinii de talie mică sunt un companion excelent pentru stăpânii care-și doresc un câine pentru o perioadă cât mai îndelungată. Enumerăm în continuare câteva dintre cele mai cunoscute rase de câini de talie mică și speranța lor de viață:
- Chihuahua: 15 – 17 ani
- Yorkshire Terrier: – 12 – 15 ani
- Pomeranian: 14 – 16 ani
- Russel Terrier: 12 – 14 ani
- Pechinez: 12 – 15 ani
Cât trăiesc câinii de talie medie
Mergând mai departe, hai să discutăm un pic despre câinii de talie medie. Aici putem include de exemplu, de la bulldogul francez sau bulldogul englez până la border collie și ciobănesc australian. Durata medie de viață a raselor din această categorie variază între 10 – 13 ani, unele trăind chiar și mai mult. Ca și în cazul câinilor de rasă mică, intervalele exacte sunt greu de determinat, dar există câteva standarde pentru fiecare rasă în parte. De exemplu, un bulldog sau un boxer poate trăi între 10 și 12 ani, un pudel între 12 și 15 ani, la fel și un ciobănesc australian. Un french bulldog între 11 și 13 ani, iar un beagle între 12 și 15 ani.
Cât trăiește un Labrador, un Golden Retriever sau un Husky
Înainte să trecem la categoria de câini de talie mare, ar trebui să mai facem o precizare pentru rasele de câini între talie medie și mare, cum ar fi Labrador Retriever, Golden Retriever sau Husky. Un câine din rasa Labrador Retriever va trăi între 10 și 12 ani, un Golden Retriever la fel, iar un Husky în jur de 12 – 15 ani. Am adăuga aici Border Collie între 10 – 17 ani, Bracul German între 12 – 14 ani.
Cât trăiesc câinii de talie mare
Mergând mai departe, câinii de talie mare au, în general, o speranță medie de viață între 8 și 12 ani, în funcție de rasă chiar peste 12 ani. Aici vom include, Ciobănescul German, ce are o speranță de viață între 9 – 13, Akita între 11 – 15 ani, Mallinois între 14 – 16 ani, Rottweiler între 10 – 12 ani, Saint Bernard între 10 – 12 ani sau Great Dane între 8 – 10. În general, rasele de câini gigant, cum ar fi Great Dane, Saint Bernard sau Mastiff trăiesc între 8 – 10 ani, în schimb cele mari între 10 – 12 ani.
-
Ședință foto – „Family Time”499,00 lei
-
Ședință foto – „I’m fabulous”349,00 lei
Cele mai comune cauze de mortalitate timpurie la câini
Acum că am aflat speranța de viață a celor mai comune și cunoscute rase de câini, ar fi cazul să vorbim despre cele mai comune cauze de mortalitate timpurie. Sigur, într-o lume ideală cu toții ne dorim ca patrupezii să aibă un sfârșit de bătrânețe, nu de boală. Din păcate, nu se întâmplă asta în toate cazurile.
Cum probabil bănuiai și tu, cancerul este cea mai comună cauză de moarte timpurie la câinii din majoritatea raselor. Oamenii de știință nu au reușit încă să-și dea seama de ce cancerul este mult mai prezent la rasele de câini mari, decât la cei mici, dar avem speranța că timpul va rezolva și acest aspect.
Dincolo de cancer, trauma este următoarea cauză a mortalității timpurii. Aceasta poate avea multe forme, un accident de mașină, o bătaie cu un alt câine sau chiar stăpâni violenți. Aici s-a demonstrat că puiuții și câinii mici au o probabilitate mai mare să sufere o traumă decât câinii mai mari. Asigură-te că atunci când ieși cu câinele afară este mereu în lesă și întotdeauna îl supraveghezi atent. Asta pentru a evita vreun incident neplăcut. Dincolo de asta, asigură-te că niciodată nu-ți bați câinele sau nu îl ții în lanț.
Mergând mai departe, anomaliile congenitale și moștenirea genetică sunt următoarele cauze ale mortalității timpurii. Asta pentru că nu sunt întotdeauna detectabile și nu sunt predictibile. Atunci când îți dorești un nou câine, asigură-te că îl iei de la o canisă responsabilă.
Infecțiile ocupă următoarea poziție în mini-topul cauzelor de mortalitate timpurie. Asigură-te că-ți vaccinezi cu strictețe patrupedul și că respecți întocmai recomandările medicului veterinar. De asemenea, ai grijă să efectuezi la timp deparazitările patrupedului tău și să îl controlezi constant de purici sau mai ales de căpușe.
Dincolo de cele enumerate mai sus, obezitatea îngreunează de asemenea viața patrupedului tău. Se pare că 34 % din totalul câinilor din Statele Unite suferă de obezitate. Iar dacă te întrebi de ce este asta o problemă așa de mare, ei bine, află că un câine obez trăiește în medie cu 2 ani mai puțin decât unul cu o greutate optimă. Așadar, ai grijă constant de greutatea patrupedului tău și încearcă să-i oferi o viață cât se poate de activă, cu ieșiri în aer liber și multă mișcare.
Sfaturi pentru o speranță de viață mai mare a câinelui tău
Să prezici cu exactitate durata de viață a câinelui este imposibil. Cu toate acestea există câteva indicații și sfaturi care pot prelungi viața patrupedului tău. Ți le enumerăm imediat:
- Asigură-i o dietă echilibrată și ai grijă la ce alimente îi dai de mâncare (am făcut un articol cu 12 alimente bune pentru câinele tău)
- Ai grijă să aibă o greutate optimă, asigurându-i un stil de viață cât mai activ, cu ieșiri regulate în aer liber și multă mișcare
- Fă-i vaccinurile și deparazitările la timp. Prevenția întotdeauna este mai bună decât tratarea bolilor ce ar putea apărea
- Informează-te cu privire la bolile comune specifice rasei din care face parte patrupedul tău
- Mergi regulat la veterinar – o vizită anuală te poate scăpa de multe bătăi de cap
- Ai grijă constant să nu intre în contact cu substanțe dăunătoare pentru el, cum ar fi otrava
One thought on “Câți ani trăiesc câinii în funcție de rasă”