Cate rase de caini exista? Sunt sigur ca si tu ai avut aceasta intrebare cel putin o data in viata. Asta pentru ca peste tot in jurul nostru suntem inconjurati de caini. Mergem pe strada si vedem un caine, chit ca este cu stapanul afara sau ca este un caine maidanez sau abandonat. Avem si prieteni care au caini, de rasa cu pedigree sau un caine metis. Dar te-ai intrebat vreodata cate rase de caini exista? La aceasta intrebare iti raspundem in acest articol.
Cainii sunt printre cele mai populare animale din lume. Ii gasim in toate tarile si regiunile de pe glob, iar multe dintre regiuni au si caini care au aparut chiar acolo.
Cate rase de caini exista?
In primul rand, ca sa raspunde la intrebare cate rase de caini exista, trebuie sa stii ca exista anumite institutii la nivel local si global care se ocupa cu inregistrarea raselor de caini. De exemplu, în Romania, exista Asociatia Chinologica Romana in care sunt inregistrate 4 rase de caini din Romania, respectiv Ciobanesc Romanesc Mioritic, Ciobanesc Romanesc Carpatin, Ciobanesc Romanesc Corb si Ciobanesc Romanesc de Bucovina.
Pentru Statele Unite ale Americii exista American Kennel Club. In Anglia exista Britain’s Kennel Club. La nivel international este Federation Cynologique International si la nivel European este Europe’s Continental Kennel Club.
In al doilea rand, fiecare institutie are un protocol diferit in functie de care analizeaza rasele de caini si fiecare recunoaste un numar diferit de rase. Tocmai de aceea nu stim numarul exact de rase de caini care exista, dar iti putem spune ca sunt undeva intre 195 si 500 de rase de caini in lume.
De exemplu, Federatia Chinologica Internationala recunoaste 360 de rase de caini.
Cum se clasifica rasele si cate rase de caini exista
Chiar si aici, clasificarea este diferita in functie de fiecare institutie. O sa luam două clasificari. Cea pe care o face Federatia Chinologica Internationala imparte rasele de caini in 10 grupe, cele mai multe grupe dintre toate institutiile:
- Caini ciobanesti si caini de pastorit: Malinois, Lup Cehoslovac, Ciobanesc German, Border Collie, Ciobanesc de Shetland, Ciobanesc Romanesc Carpatin, Ciobanesc Mioritic, Ciobanesc Elvetian, Australian Cattle Dog, Corgi
- Pinscher, schanuzer, molossoid si caini elvetieni: Doberman, Schnauzer, Dog Argentinian, Shar Pei, Boxer, Great Dane, Rottweiler, Bulldog, BullMastiff, Mastiff, Cane Corso, Tosa Inu, Presa Canario, Terra Nova, Ciobanesc de Bucovina, Saint Bernard, Kangal, Ciobanesc de Berna
- Terrieri: Airedale Terrier, Fox Terrier, Jack Russel Terrier, Westie, Bull Terrier, Amstaff, Yorkshire Terrier
- Dachshund: Dachshund (Teckel)
- Spitz si rase primitive: Samoyed, Chow Chow, Akita, Shiba, Basenji
- Caini de vanatoare care se bazeaza pe miros: Beagle, Basset, Dalmatian
- Pointeri si setteri: Viszla
- Retriveri, caini de aport si caini de apa: Golden Retriever, Labrador Retriever, Cocker Spaniel Englez
- Caini de companie si de talie mica (toy): Bichon Frise, Maltez, Pudel, Shih Tzu, Chihuahua, Cavalier King Charles Spaniel, Pechinez, Pug, Bulldog Francez
- Caini de vanatoare care se bazeaza pe vedere: Greyhound (Ogar),
American Kennel Club clasifica rasele de caini in 7 grupe:
- Sportivi: Cocker Spaniel Englez, Labrador Retriever, Viszla
- Caini de vanatoare (Hound): Basenji, Basset, Beagle, Dachshund, Greyhound (Ogar)
- Caini muncitori: Akita, Malamut de Alaska, Kangal, Ciobanesc de Berna, Boerboel, Boxer, Bullmastiff, Cane Corso, Doberman, Dog Argentinian, Schnauzer, Great Dane, Mastiff, Terra Nova, Rottweiler, Saint Bernard, Samoyed, Husky Siberian
- Terrieri: Airedale Terrier, Amstaff, Bull Terrier, Jack Russel Terrier, Westie, Fox Terrier
- Caini de talie mica (Toy): Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua, Maltese, Papillon, Pechinez, Pomeranian, Pug, Shih Tzu, Yorkshire Terrier
- Caini care nu sunt sportivi: Bichon Frise, Bulldog Englez, Shar Pei, Chow Chow, Dalmatian, Bulldog Francez, Pudel, Shiba Inu
- Caini de pastorire: Australian Cattle Dog, Malinois, Border Collie, Corgi, Ciobanesc German, Ciobanesc de Shetland
Exemplele de rase de caini de la fiecare categorie sunt luate special de pe site-urile institutiile. Acestea sunt cele mai cunoscute, dar la fiecare categorie mai sunt si alte rase de caini mai putin cunoscute.
Ce anume influenteaza numarul de rase
Numarul de rase este influentat de multe ori de modul de imperechere a raselor. Acest lucru ajuta la dezvoltarea unor noi rase de caini. Cu diferite caracteristici, dar poate sa si influenteze negativ rasele de caini. Iar acest lucru face ca unele dintre ele sa dispara. Crearea unor noi rase poate fi un proces destul de lent. Un proces care necesita timp, pentru a testa si pentru a ajunge la cel mai bun rezultat. Tocmai de aceea si institutiile chinologice au anumite standarde stricte.
De ce este important sa cunosti rasele de caini
Este important sa cunosti rasele de caini, mai ales pentru a sti ce personalitate au. Ce obiceiuri negative pot avea si cum sa ii ingrijesti. Exista rase de caini care au un trecut tumultos si periculos, facandu-le astazi sa faca parte dintre rasele de caini periculosi la care trebuie sa fii atent. Daca nu sunt dresati si ingrijiti cum trebuie pot deveni agresivi. Mai sunt altii care, in trecut, au fost folositi la vanatoare, iar astazi iti vor pune la incercare rabdarea atunci cand iesi cu ei afara. Sunt incapatanati si vor sa miroasa si sa manance tot ce gasesc pe jos, dar si sa vaneze tot ce misca in jurul lor.
Alte articole despre caini:
Joaca cu cainele: beneficii si timpul necesar
Ce trebuie sa stii despre rasa de caini Amstaff
Top 15 rase de caini care traiesc mult
DACA VREI SA AFlI MAI MULTE INFORMATII DESPRE CAINI, ABONEAZA-TE LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE.
One thought on “Cate Rase De Caini Exista In Lume Si Cum Se Clasifica”