HomeBlogDespre CapuseCat sta o capusa pe caine + stadiile unei capuse in piele

Cat sta o capusa pe caine + stadiile unei capuse in piele

Capusele sunt adesea unul dintre cele mai periculoase lucruri de care trebuie sa te feresti. In general, stiam ca din primavara-vara si pana toamna tarziu trebuie sa fim atenti la capuse. Ei bine, din cauza vremii tot mai calde, capusele nu mai au o sezonalitate si trebuie sa fim atenti la cainii nostri mereu. In acest articol ne-am propus sa raspundem la intrebarea cat sta o capusa pe caine si care sunt stadiile unei capuse in piele. Le vom lua pe rand.

De ce sunt capusele periculoase

La fel ca orice alt parazit, capusele sunt periculoase pentru caini din mai multe motive:

  1. Se hranesc cu sangele cainelui – capusele trec prin mai multe stagii de viata, pornesc ca larva si ajung sa fie adulte in timp. Ei bine, trebuie sa stii ca o capusa se hraneste cu sangele gazdei (al cainelui) pentru a trece prin aceste stadii de viata. Dupa un timp, daca nu au sangele cu care sa se hraneasca, capusele mor. Cu toate acestea, o capusa poate supravietui chiar si un an fara sange. Intrucat fiecare capuse este nevoita sa se infiga in pielea cainelui pentru a avea acces la sangele acestuia, acest lucru este foarte periculos pentru sanatatea si starea generala a cainelui tau.
  2. Pot transmite multe boli cainilor – adevaratul pericol este reprezentat de toate aceste boli pe care o capusa le poate da patrupedului. Probabil si tu ai auzit cel putin o data ca Babesioza sau Lyme-ul sunt extrem de periculoase la caini. Ei bine, trebuie sa stii ca nu sunt singurele boli pe care capusele le transmit cateilor. Pe langa cele 2 pe care le-am enuntat anterior, alte boli periculoase sunt Bartoneloza canina, febra butonoasa, encefalita de capusa, tularemie, anaplasmoza si altele.
  3. Sunt purtatoare de microbi si dezvolta un risc de infectie – chiar daca orice caine are un sistem imunitar bun, orice are contact cu sangele cainelui ii poate pune viata in pericol. Dincolo de asta, daca incerci sa ii scoti tu capusa cainelui si nu reusesti sa o scoti cum trebuie, capul acesteia poate ramane infipt in piele cainelui. Acest lucru poate duce la infectii sau la inflamatii severe.

Cat sta o capusa pe caine

Trebuie sa stii ca e foarte important sa controlezi cainele de capuse cat mai des posibil. Mai ales atunci cand ai fost cu el intr-o zona muntoasa, unde sunt si animale salbatice, l-ai lasat sa se joace pe camp sau in iarba mare si deasa.

Cat sta o capusa pe caine depinde de mai multe variabile. In functie de specia ei, daca este o capusa ajunsa la maturitate sau nu, dar tine si de imunitatea cainelui sau daca este sau nu deparazitat extern. Capusele au in general 4 stadii de viata: larva, ou, nimfa si capusa adulta. O capusa poate sta pe caine de la o zi pana la 10 zile.

Iar ca sa raspundem foarte punctual la intrebarea cat sta o capusa pe caine, capusele ajunse la stadiul de maturitate, pe care le putem regasi cel mai adesea in primavara si in toamna, pot ramane atasate de caini intre 7 si 10 zile. Nimfele sau larvele de capuse, pe care le regasim cel mai adesea vara, pot sta infipte in piele intre 3 si 4 zile.

Ce e important de retinut atunci cand vorbim despre cat sta o capusa pe caine este momentul in care ai depistat-o si cat de repede reusesti sa o inlaturi. Ce-ti recomandam noi este sa mergi de fiecare data cu blanosul tau la medicul veterinar. Chiar daca ai mai scos o capusa inainte, exista intotdeauna riscul sa nu o faci corect. Oricat de mult ai citi despre cum sa scoti o capusa sau cat de mult ai exersat, nu merita riscul.

Stadiile unei capuse in piele

Inainte de toate e foarte important sa-ti verifici cainele cat mai des de aparitia eventualelor capuse. Acest lucru il poti face foarte simplu, doar plimbandu-te cu mana prin blanita cainelui. Daca simti ca e o galma sau o umflatura care nu ar trebui sa fie acolo, ar trebui sa vezi despre ce este vorba. Avem si un articol cu 7 zone in care sa-ti controlezi cainele de capuse.

Ce e foarte important de stiut este ca o capusa in piele care se hraneste deja cu sangele cainelui, intotdeauna se va mari pe zi ce trece. In fiecare zi se va umfla si va fi tot mai plina de sangele cainelui. In graficul de mai jos poti vedea care sunt stadiile unei capuse in pielea catelului. In primele 3 zile probabil ca nu vei vedea o diferenta atat de notabila, dar in urmatoarele zile, vei putea observa ca devine din ce in ce mai mare.

Astfel, graficul de mai jos te ajuta sa-ti dai seama de cat timp este o capusa in pielea patrupedului tau. Iar medicul tau veterinar poate evalua starea cainelui si tratamentul si in functie de acest aspect.

Este foarte important sa te misti repede atunci cand descoperi o capusa in pielea cainelui tau. Asa cum ziceam si mai sus. Iti recomandam sa mergi la medicul veterinar si sa nu o scoti tu acasa. Este mult mai safe si gandeste-te ca medicul a facut-o de atatea ori, iar tu probabil de cateva ori sau niciodata.

Speram ca te-a ajutat articolul de astazi. Daca vrei sa afli mai multe informatii utile despre caini, te asteptam si pe Youtube cu video-uri super utile.

Alte articole utile:

De ce vomita cainele

Au voie cainii ciocolata?

De ce se scarpina cainele?

Plaja pet friendly Romania


3 thoughts on “Cat sta o capusa pe caine + stadiile unei capuse in piele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te Așteptăm pe Youtube cu Experiența Noastră cu un Husky.

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.