Inteligent, antrenabil si nobil, cainele Cane Corso este un protector inegalabil. Descendenta cainelui Cane Corso ajunge in timpurile Romei Antice, iar numele rasei se traduce din latina „caine bodyguard”.

ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini

Cuprins:

Despre rasa Cane Corso

La aproape 71 cm inaltime pana la umeri si de obicei cantarind mai mult de 45 kg, avand un cap lat, o expresie faciala alerta, si muschii ondulandu-se sub blana scurta si rigida, Cane Corso este un caine usor indimidant. Cainii Cane Corso sunt inteligenti, loiali, dispusi sa multumeasca, versatili si loiali cu proprietarii lor. La fel ca orice alt caine de talie mare, cresterea responsabila si socializarea timpurie cu oamenii si cu alti caini sunt vitale.

Foto: pixabay.com

Ingrijirea cainilor din rasa Cane Corso

Nutritia

Cainii Cane Corso prefera mancarea de caini de inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata acasa cu supervizarea si aprobarea veterinarului. Orice tip de dieta ar trebui sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini sunt predispusi sa ia in greutate, asa ca fii atent la consumul de calorii si nivelul greutatii cainelui tau. Recompensele pot fi importante la antrenamente, dar oferindu-i prea multe ii pot cauza obezitate. Invata ce tipuri de mancare pentru oameni sunt bune si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai intrebari in legatura cu greutatea sau dieta cainelui. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.

Ingrijirea

Blana unui Cane Corso este scurta, dar dubla. Blana de dedesubt, care variaza in lungime depinzand de climatul in care locuieste cainele, naparleste tot anul, in special in sezonul de naparlire din primavara. Perierea saptamanala – zilnica in timpul sezonului de naparlire – cu o perie cu par mediu, cu o manusa de ingrijire din cauciuc sau cu o manusa de vanatoare ii va inlatura parul cazut inainte ca acesta sa ajunga pe mobila si va ajuta la inlaturarea mizeriei si la cresterea parului. La fel ca alte rase, unghiile trebuie taiate in mod regulat, pentru ca unghiile foarte lungi pot fi dureroase si ii pot cauza probleme la mers sau la alergat.

Exercitiile fizice

Cainii Cane Corso au nevoie serioasa de exercitii fizice. O plimbare vioaie – sau mai bine o alergare – de cel putin un kilometru si jumatate dimineata si inca o data seara ii vor sustine sanatatea si muschii. Ei sunt companioni foarte buni pentru plimbarile lungi, urcari sau plimbarile pe bicicleta. Cane Corso a fost crescut pentru a munci si este cel mai fericit cand i se da de lucru. El are nevoie de stimulare mentala si fizica, altfel va avea un comportament indezirabil. Multi Cane Corso concureaza pentru agilitate, supunere, scufundari, sporturi de protectie si evenimente de urmarire.

Antrenamentele

Socializarea timpurie si clasele de antrenamente pentru pui sunt recomandate pentru toti cainii, dar pentru o rasa atat de mare si de puternica precum Cane Corso este o necesitate. Multi Cane Corso pot fi dominanti si protectivi; socializarea va ajuta sa asigure faptul ca ei cresc bine manierati. Cane Corso este inteligent si doritor de a multumi, asa ca sunt in general usor de antrenat. In ciuda aparentei lor, Cane Corso sunt iubitori si raspund la iubire si la recompense mai bine decat la corectii dure si metode agresive de antrenament.

Sanatatea

Cainii Cane Corso sunt in general caini sanatosi, iar crescatorii responsabili le scaneaza rasa pentru probleme, cum ar fi displazia de sold, epilepsia idiopatica, mange demodes si anomalii ale pleoapelor. Rasele cu piept mare si adanc sunt susceptibile sa se baloneze, o problema stomacala care le afecteaza viata. Proprietarii de Cane Corso ar trebui sa invete semnele pe care trebui sa le vada si ce ar trebui sa faca atunci cand balonarea apare. La fel ca alte rase, urechile cainilor Cane Corso ar trebui verificate in mod regulat de semne de infectie, iar dintii ar trebui periati des, folosind o pasta de dinti destinata cainilor.

Istoria rasei Cane Corso

Cane Corso face parte dintr-o subcategorie de rase muncitoare numita caini mollosus sau mollosers, numiti dupa Molossi, un trib antic grecesc despre care se spune ca a crescut caini gardieni giganti cu oase mari, de tip Mastiff. La nivelul puterii Imperiului Roman, legiunile care au curerit si ocupat insulele grecesti au adus mollosers inapoi in Italia si i-au crescut pentru a fi rase native italienesti.

Descendentii produsi din aceste imperecheri au fost stramosii Cane Corso-ului modern si a rudei sale mai mari, Mastiff Napolitan. Originalii caini Cane Corso erau folositi in calitate de caini de cucerire, caini neinfricati care au incarcat liniile inamice cu galeti de ulei arzand carate pe spatele lor. Se spune ca acesti Cane Corso erau mai mari decat versiunea de astazi.

Odata cu dizolvarea Imperiului de Vest in al V-lea secol, legiunile italiene si cainii lor au ramas fara munca. Cainii Cane Corso s-au adaptat la munci civile, precum vanatoarea de porci mistreti, agricultura, pazirea turmelor de animale si pazirea fermelor si a gainilor. Cane Corso a fost, timp de secole, familiar fermelor si pasunilor din peisajul rural italian. Dar efectele invaziilor constante in peninsula Italiana si Sicilia, rasturnarile economice si politice si mecanizarea fermelor au conspirat in reducerea populatiei de Cane Corso ajungand la un numar foarte mic. Pana la jumatatea secolului 20, rasa a fost aproape de disparitie.

Totusi, unele specimene au supravietuit in Italia. In anii 1970, un grup de italieni s-au unit pentru a readuce la viata rasa din stramosii lor antici. Societatea Amorati Cane Corso a fost formata in 1983 si, pana la finalul decadei, Cane Corso a fost expus in show-uri de caini europene. Primul Cane Corso importat a ajuns in America in 1988.

Foto: pixabay.com

Stiai ca?

Foto: pixabay.com

Caracteristicile generale ale rasei Cane Corso

Aspectul general al unui Cane Corso

Cane Corso este o rasa italiana antica de marime medie spre mare. Este voinic, avand un schelet puternic. Este musculos si atletic si se misca cu multa usurinta si eleganta. A fost tot timpul un caine de paza al proprietatii si un vanator de animale dificile, cum ar fi porcul mistret.

Capul

Capul este mare, lungimea sa totala atinge aproape o treime din inaltimea pana la greaban. Planurile craniului si botului sunt usor convergente; acestea nu sunt paralele. Circumferinta capului masurata la oasele obrajilor este mai mult decat dubla fata de totalul lungimii capului; pielea este ferma si neteda. Vazut din fata, craniul este lat si usor curbat; latimea este egala cu lungimea. Din lateral, o arcuire proeminenta incepe deasupra ochilor si devine plata pana la occipit. Vazut de sus, craniul are o aparenta patratoasa datorita arcuirii zigomatice si a muschilor puternici care il imbraca.

Expresia fetei este foarte alerta si atenta. Atunci cand este alert ii pot aparea cateva riduri pe frunte. Ochii sunt de dimensiuni medii, in forma de aluna. Cainii au de obicei botul negru si ochii maro inchis, insa pot fi si care au botul gri si ochii de nuante mai deschise. Pigmentarea ploapei este completa si se potriveste cu pigmentul cainelui.

Urechile sunt asezate deasupra oaselor obrajilor. Pot fi taiate sau nu. Daca sunt taiate, acestea sunt intr-un triunghi echilateral. Daca nu sunt taiate, acestea sunt de dimensiuni medii, in forma triunghiulara, tinute lipite de obraji si nu se extind mai departe de maxilar. Nasul este mare si cu nari largi. Culoarea nasului se potriveste cu pigmentul cainelui. Cainii cu pigment negru au nas negru; cainii cu pigment gri au nas gri. Nasul este o extensie a liniei de deasupra a botului.

Botul este foarte lat si adanc, latimea este egala cu lungimea, ceea ce atinge aproximativ o treime din lungimea totala a capului; grosimea botului este mai mult de 50% din lungimea acestuia. Planurile de sus si de jos ale botului sunt paralele, iar nasul si barbia formeaza o linie perpendiculara. Vazuta din fata, fata este plata si in forma de trapez, mai lata in partea inferioara. Buzele sunt ferme. Buzele superioare atarna si se imbina in nari formand un U inversat. Cainii cu pigment negru au buze negre; cainii cu pigment gri au buze gri. Incisivii sunt in linie dreapta.

Gatul, Corpul

Gatul este usor arcuit, imbinandu-se usor intre umeri avand o gusa mica. Lungimea gatului este aproximativ o treime din inaltimea cainelui pana la greaban. Adancimea cutiei toracice este egala cu jumatate din inaltimea totala a cainelui, coborand usor sub cot. Coastele sunt lungi si bine arcuite. Pieptul este lat, musculos si puternic in fata. Spatele este lat, puternic si musculos. Cea mai inalta parte a omoplatului se ridica din nivelul spatelui. Soldurile sunt musculoase si se imbina armonios cu spatele. Fundul este rotund datorita musculaturii. Coada este o extensie a liniei spatelui. Aceasta este groasa la radacina si subtire la varf.

Picioarele din fata

Picioarele din fata sunt puternice si musculoase, bine proportionate fata de marimea cainelui. Acestea sunt drepte cand sunt privite din fata sau din lateral; inaltimea membrelor pana la cot este egala cu 50% din inaltimea pana la greaban. Umerii sunt musculosi si lasati pe spate. Membrele superioare sunt puternic musculoase, avand oase puternice. Coatele sunt tinute paralel cu cutia toracica. Picioarele sunt drepte si foarte musculoase. Pintenii sunt aproape drepti, puternici, dar flexibili. Labele sunt rotunde cu degete bine arcuite. Pernitele si unghiile sunt dure si inchise la culoare, cu exceptia cazului in care degetele sunt albe.

Picioarele din spate

Partea din spate este puternica si tare, in armonie cu picioarele din fata. Partea din spate este dreapta atunci cand este vazuta din spate sau din fata. Pulpele sunt lungi, late si foarte musculoase. Genunchii sunt puternici. Picioarele au oase puternice si o structura musculoasa. Pintenii sunt drepti si paraleli. Labele sunt ovale si nu au degetele arcuite.

Blana

Blana este scurta, rigida, lucioasa, aderenta si densa, avand o blana pe dedesubt usoara care devine mai groasa cand vremea este rece. Culorile sunt negru, gri deschis sau inchis, cafeniu deschis sau inchis si rosu.

Poate iti plac si alte articole cu informatii utile despre rase de caini:

Mastiff

Ciobanesc mioritic

Saint Bernard

Rottweiler

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul:

Related Posts

Comments (1)

Leave a comment