HomeBlogUtileCum se calculeaza varsta cainilor

Cum se calculeaza varsta cainilor

Astăzi încercă să abordăm un subiect destul de controversat și destul de complex. Vom încerca să vă arătăm cum se calcuzează în realitate varsta cainilor in ani omenesti. Este un video bazat pe studii și multe informații colectate așa că rămâi până la final să vezi exact cum poți calcula și tu vârsta câinelui tău.

Dacă vrei să vezi și varianta video in care afli cum sa calculezi varsta cainilor in ani omenesti, te asteptam pe Youtube.

Probabil și tu ai auzit că fiecare an al nostru este echivalentul a 7 ani pentru câini. Ceea ce nu e chiar așa. Și uite, hai să-ți dăm câteva exemple care pur și simplu nu ar avea niciun sens sa calculezi varsta cainilor in ani omenesti in felul acesta. Să luăm cazul gestației la femele. În funcție de rasă, se atinge maturitatea sexuală când pot avea o montă în jurul vârstei de 12 până la 24 de luni.  Din nou, în funcție de rasă și mărimea ei. Dacă ar fi să ne luăm după echivalentul celor 7 ani, asta ar înseamnă că o femelă poate avea pui la vârsta de 7-14 ani? Puțin ciudat nu? Sau uite, încă un exemplu care credem că demontează acest mit: cel mai longeviv câine a trăit undeva la 29 de ani. Asta ar însemna, 7 ori 29 = 203 ani. Greu de crezut, nu?

Cum a apărut această idee că varsta cainilor de 1 an este echivalentu a 7 ani omenesti

Această idee a apărut undeva prin anii 1950. Atunci se credea că  speranța de viață medie a câinilor era undeva la 10 ani. Ceea ce a fost destul de ușor de îmbrățișat de oameni pentru că dacă stai să te gândești și să faci un calcul simplu 10 ani ori 7 ne dau 70 de ani. Ceea ce ar fi putut fi plauzibil, luând în calcul că și speranța de viață a oamenilor era tot pe acolo. Trebuie să știi că oricum această teorie nu a fost susținută niciodată de știință și nu s-a ținut niciodată cont de rasă sau de particularitățile lor. Ok, acum că am demonstrat că este doar un mit acest sistem de calcul, hai să vedem ce zic studiile și ce spune știința.

Studiu bazat pe modificările genetice

Un studiu publicat pe science.org ne arată câteva lucruri super interesante. Studiul este bazat pe un nou concept folosit în studiile despre îmbătrânire, acela că s-au uitat la modificările genetice ale ADN-ului și ce schimbări se produc de-a lungul timpului. Astfel, cumva au studiat ADN-ul câinilor pentru a vedea exact vârsta câinilor, sau mai bine zis echivalentul din vârsta oamenilor.

De exemplu, un câine de 7 săptămâni este echivalentul cu un bebeluș de 9 luni, primul an din viața câinelui tău este echivalentul a 31 ani umani, pentru al doilea an adaugi 11 ani, ceea ce înseamnă că ar avea vârsta de 42 ani la 2 ani. Apoi, la 3 ani – 48 ani, la 4 ani 53 ani, 5 ani – 57 si tot asa. Dacă vrei să îți calculăm vârsta câinelui tău lasă-ne un comentariu și vom folosi formula dată de ei. Mi s-a parut super dubios că un caine de 2 ani sa aiba de fapt 42 ani umani asa ca am cautat mai departe.  

Studiu bazat pe stagiile de dezvoltare fizică

Am găsit o altă teorie care este bazată pe stagiile de dezvoltare fizică, comportamentală și cognitivă a câinelui tău. Teoria spune că un câine până la 4 luni este echivalent cu un copil de 7 ani. Perioadă în care începe să primească educație să descopere încet lumea, dar este complet dependent de stăpâni sau de părinții lui. Apoi, până la 9 luni este echivalentul unui copil până la 14 ani, descoperă tot mai mult, învață ce are voie și ce nu.

Apoi de la 9 luni la 18 luni (până la un an și jumătate este echivalentul unui adolescent între 14-20 de ani. De la un an jumate până la 3 ani este echivalentul unui tânăr adult între 20 ș 30 ani. De la 3 ani până la 9-10 ani este între 30 și 50 ani umani.

Am ajuns apoi la un studiu publicat de Asociația Canină Americană care spune altceva despre varsta cainilor:

  • Primul an din viața câinelui este echivalentul a 15 ani umani
  • Al doilea an: se mai adaugă încă 9 ani – adică 24 ani umani
  • După al 3 an în fiecare an al câinelui adaugi încă 5 ani. De exemplu la 3 ani, câinele ar avea 29 de ani, 4 ani – echivalent cu 34 de ani umani și tot așa.

Faceți voi calculele după formula asta.

Speranța de viață a câinilor

Mai trebuie să știi că fiecare rasă în parte are o anumită speranță de viață și anumite particularități. Am făcut un articol separat în care am explicat pe larg câți ani trăiesc câinii în funcție de rasă. S-a mai demonstrat că după vârsta de 6 ani, rasele mari de câini îmbătrânesc într-un ritm ceva mai accelerat. Asta poate explica de ce un Great Dane de exemplu are o speranță de viață de 8 – 10 ani, pe când un Chihuahua are o speranță de viață între 12 și 20 de ani.

Întorcându-ne la subiectul nostru, nu există un instrument care să ne spună cu exactitate, dar așa cum vă ziceam există formule care arată mai bine echivalentul în anii noștri a patrupezilor. Toate cele 3 metode pe care ți le-am spus sunt bazate pe studii efectuate așa că ești liber să calculezi vârsta patrupedului tău după oricare dintre ele. Pe măsură ce știința evoluează cu siguranță se vor găsi noi metode prin care putem calcula mai exact vârsta câinilor.


One thought on “Cum se calculeaza varsta cainilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hello Doggie este comunitatea posesorilor și iubitorilor de animale din România. Prin intermediul conținutului și prin ședințe foto personalizate pentru câini ne dorim să construim cea mai mare comunitate de acest gen din România.

Abonează-te la newsletter-ul Hello Doggie

© Toate Drepturile sunt rezervate · HelloDoggieRomania · 2024 ·

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.