Dragut, dar curajos, prietenos, dar demn, cainele din rasa Bulldog este foarte musculos, iar fata lui este un simbol universal de curaj si tenacitate. Acesti companioni docili si loiali se adapteaza bine atat la oras, cat si in zonele rurale.
- Temperament: prietenos, curajos, calm
- Inaltime: 35-38 cm
- Greutate: 22 kg (masculi), 18 kg (femele)
- Durata de viata: 8-10 ani
ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini
Cuprins:
- Informatii despre rasa Bulldog
- Ingrijirea cainilor din rasa Bulldog
- Istoria rasei Bulldog
- Stiati ca?
- Caracteristicile generale ale rasei Bulldog
Despre rasa Bulldog
Nu poti incurca un Bulldog cu orice alta rasa. Pielea cazuta de pe cap, fruntea brazdata, nasul turtit, urechile mici, maxilarul neuniform si mersul distinctiv, toate practci striga „Sunt un Bulldog!”. Blana, vazuta intr-o varietate de culori si modele, este scurta, neteda si lucioasa. Cainii din rasa Bulldog pot cantari pana la 22 kg, dar acest lucru nu ii va impiedica sa stea in poala ta sau sa incerce sa o faca. Cainii Bulldog se bucura de plimbarile scurte si au nevoie de exercitii moderate in mod regulat, impreuna cu o dieta atenta. Dupa-amiezile de vara sunt petrecute intr-o camera cu aer conditionat, deoarece botul scurt al Bulldogului ii poate cauza dificultati de respiratie in anotimpurile calde si umede.
Ingrijirea cainilor din rasa Bulldog
Nutritia
Cainele din rasa Bulldog prefera mancarea de caini de inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata acasa cu supervizarea si aprobarea veterinarului. Orice tip de dieta ar trebui sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini sunt predispusi sa ia in greutate, asa ca fii atent la consumul de calorii si nivelul greutatii cainelui tau. Recompensele pot fi importante in antrenamente, dar oferindu-i prea multe poate cauza obezitate. Invata ce tipuri de mancare pentru oameni sunt bune si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai intrebari in legatura cu greutatea sau dieta cainelui. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.
Ingrijirea
O periere totala cu o perie moale timp de 10 minute de doua sau trei ori pe saptamana il va mentine pe Bulldog sa arate bine. In timpul perioadelor de naparlire masiva, va ajuta sa folosesti o perie de cauciuc. Ridurile de pe fata Bulldog-ului trebuie verificate in mod regulat pentru a fi siguri ca are pielea curata si uscata, deoarece mancarea sau apa pot ramane intre ele si ii pot cauza iritatie sauinfectie. O minge de bumbac umezita cu peroxid poate fi folosita pentru a curata ridurile, iar amidonul de porumb poate fi folosit pentru a ajuta uscarea – niciuna nu ar trebui folosita aproape de ochi. Urechile si zona de sub coada trebuie tinute curate, iar unghiile cainelui trebuie taiate o data la 2 saptamani.
Exercitiile fizice
Bulldogii sunt lenesi si sunt bucurosi sa se relaxeze langa proprietar, dar ei se si bucura de plimbari ocazionale. Exercitiile moderate il vor ajuta sa ramana slab. Zilele foarte calduroase sunt petrecute in fata aerului conditionat, deoarece botul scurt al Bulldogului ii va da dificultati de respiratie cand se afla in caldura si umezeala.
-
Ședință foto – „Family Time”499,00 lei
-
Ședință foto – „I’m fabulous”349,00 lei
Antrenamentele
Bulldogii sunt draguti, devotati si extrovertiti si vor sa isi multumeasca proprietarul. La fel ca alte rase, socializarea timpurie este vitala pentru a-l ajuta pe caine sa aiba un inceput bun in viata. Clasele de antrenamente pentru pui sunt foarte recomandate si ii ofera proprietarului sa invete cum sa opreasca un comportament indezirabil. Bulldogii iubesc sa mestece – cei mai multi vor mesteca jucarii toata viata lor. Ei iubesc de asemenea sa traga de jucarii, dar este important sa fie invatati de mici ca trebuie sa lase ce au in gura la comanda. De la inceput, Bulldogul ar trebui invatat sa accepte ca oamenii sa le ia mancarea din bol in timp ce ei mananca, astfel incat sa nu dezvolte un comportament protectiv cu mancarea.
Sanatatea
Proprietarii de Bulldogi ar trebui sa fie vigilenti pentru a se asigura ca patrupedul lor nu devine prea incalzit. Un Bulldog nu ar trebui lasat in soare arzator nesupravegheat sau fara acces la umbra si apa si, bineinteles, niciun caine nu ar trebui lasat intr-o masina inchisa pe o vreme calduroasa. Daca un Bulldog este prea fericit sau respira prea greu, limba lui va iesi neobisnuit de mult si va avea o culoare albastruie in locul rosului normal. Imbibarea imediata in apa rece sau oferirea de gheata il va ajuta.
Istoria rasei Bulldog
Evidentele istorice sugereaza faptul ca Bulldogii au fost creati in secolul 13 in Anglia, in timpul guvernarii Regelui John. In acea vreme, o haită de caini era folosita intr-un anumit sport in care trebuiau sa vaneze un taur in timp ce spectatorii pariau pe rezultat. Cainii folositi in acest sport, stramosii Bulldogului de astazi, erau brute fioroase cu maxilare uriase, foarte curajosi.
Un punct de cotitura in istoria Bulldogului a aparut in 1835, cand Anglia a interzis sporturile sangeroase cu animale. Sporturile sangeroase au intrat in interior si sub pamant, devenind lupte intre caini in beciuri. Aceasta activitate ilicita a necesitat caini mai rapizi si mai animati decat Bulldogul de la inceputul secolului 19. Astfel s-au creat gladiatori feroce cu 4 picioare prin imperecherea diferitilor terrieri cu Bulldogi, obtinand astfel 4 prototipuri de Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier si alte tipuri de bull-terrier inca populare si astazi.
Dupa ce luptele cu tauri au devenit invechite, Bulldogul a facut fata disparitiei. Admiratorii Bulldogilor au inceput un proces lung de transformare a rasei de la bataus la companion. Ei au refinisat contururile fizice pentru a-l face pe caine mai atractiv si au stapanit ferocitatea Bulldogului, reconcepand rasa ca fiind un caine simpatic care este atras in special de copii.
Bulldogul este de foarte mult timp simbolul national al Angliei. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial erau multe similaritati intre Bulldog si Prim-Ministrul Winston Churchill. In America, rasa este mascota a nenumarate echipe sportive, inclusiv a celor reprezentand Universitatea Yale. Mascota Yale, Handsom Dan, se spune ca a fost primul animal mascota din toate sporturile. Un alt Bulldog faimos mascota in fotbal este Uga, care se bucura sa exploateze la Universitatea Georgia Bulldogs de confortul aerului conditionat de pe margini. Bulldogul serveste si ca fata companiei Mar Truck pentru U.S. Marine Corps.
Stiai ca?
- Presedintele Calvin Coolidge a avut un bulldog pe care l-a numit „Boston Beans”.
- In ciuda marimii lor mici, Bulldogii pot cantari pana la 22 kg.
- Cuvantul „bull” apare in „Bulldog” datorita istoriei rasei cu luptele cu tauri, un sport popular in Europa medievala care acum este ilegal.
- Presedintele Warren G. Hardin a avut un Bulldog pe care l-a numit „Old Boy”.
- Serialul animat produs de Hanna-Barbera, „Tom and Jerry”, are ca personaj un Bulldog numit „Spike”, care si-a facut prima aparite in 1942.
- Bulldogul este originar din insulele britanice si este cunoscut si ca Bulldog Englez.
- Universitatea Ivy League Yale a fost prima universitate din Statele Unite care a adoptat o mascota, un Bulldog, cunoscut in istorie ca Handsome Dan.
Caractreristicile generale ale rasei Bulldog
Aspectul general al unui Bulldog
Bulldogul este de dimenisuni medii si are o blana neteda, cu un corp scund, un cap masiv, umeri lati si membre rezistente. Aspectul general si atitudinea sugereaza stabilitate, vigoare si putere.
Capul
Craniul este foarte mare, iar in circumferinta, in fata urechilor,masoara cel putin inaltimea cainelui pana la umeri. Vazut din fata, pare foarte inalt de la coltul maxilarului inferior si pana la varful craniului. Fruntea este plata (nu rotunda sau in forma de cupola).
Corpul
Pieptul si corpul sunt foarte voluminoase, cu parti laterale pline, cu coaste bine rotunjite si foarte adanc de la umeri in jos pana la cea mai joasa parte, unde se imbina cu pieptul. Pieptul este foarte lat, adanc si plin. Are burta ridicata. Spatele este scurt si puternic, foarte lat la umeri si ingust spre solduri.
Picioarele din fata
Umerii sunt musculosi, foarte grei, largi si inclinati spre exterior, oferind stabilitate si multa putere. Picioarele din fata sunt scurte, foarte robuste, drepte si musculoase, larg departate, cu gambe bine dezvoltate, prezentand un contur arcuit, dar oasele picioarelor nu trebui sa fie curbate, iar labele nu sunt apropiate. Coatele sunt joase si iesite in exterior. Labele sunt de marimi moderate, compacte si ferme. Degetele sunt compacte, bine despartite, cu incheieturi inalte si unghii foarte scurte.
Blana
Blana este dreapta, scurta, plata,, cu o textura fina, neteda si lucioasa. Pielea este moale si slaba, in special pe cap, gat si umeri. Capul si fata sunt acoperite de riduri grele, iar la gat, de la falci pana la piept, sunt doua falduri slabe, formand gusa.
Picioarele din spate
Picioarele din spate sunt puternice si musculoase si mai lungi decat cele din fata, incat ridica coapsele deasupra umerilor. Genunchii sunt usor arcuiti si lasati in jos, incat ofera lungime si putere de la coapse pana la genunchi. Partea inferioara a piciorului este scurta, dreapta si puternica, cu pintenii iesiti usor in exterior. Genunchii sunt facuti sa se apropie unul de celalalt, astfel incat picioarele din spate sa se intoarca spre exterior.
8 thoughts on “Bulldog – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini”