Loialitate, afectiune, inteligenta, etica si frumusete: cainii din rasa Boxer sunt un pachet intreg. Inteligent si alert, dar tot timpul curajos, Boxerul este printre cele mai populare rase de caini.
- Temperament: inteligent, iubitor de distractie si activ
- Inaltime: 58 – 63 cm (masculi), 54 – 59 cm (femele)
- Greutate: 29 – 36 kg (masculi); femele au cu 6,8 kg mai putin decat masculii in general
- Durata de viata: 10-12 ani
ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini
Cuprins:
- Informatii despre rasa Boxer
- Ingrijirea cainilor din rasa Boxer
- Istoria rasei Boxer
- Stiati ca?
- Caracteristicile generale ale rasei Boxer
Despre rasa Boxer
Un Boxer mascul poate avea pana la 63 de cm inaltime pana la umeri; femele sunt mai scunde. Muschii lor se vad sub o blana scurta si stransa. Ochii maro inchis si fruntea ridata ii ofera fetei o privire alerta, curioasa. Blana poate fi inchisa sau maro cu margini albe. Cainii Boxer se misca gratios.
Boxerii sunt optimisti si jucausi. Rabdarea lor si natura protectiva le-a oferit o reputatie ca fiind caini buni pentru copii. Iau in serios jobul de caine de paza si ca gardieni de familie si vor intampina orice amenintare fara frica. Boxerii sunt cei mai buni atunci cand sunt expusi multor oameni si altor animale atunci cand sunt pui.
Ingrijirea cainilor din rasa Boxer
Nutritia
Cainii din rasa Boxer au nevoie de mancare de caini de inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata acasa cu supervizarea si aprobarea veterinarului. Orice tip de dieta ar trebui sa fie potrivita varstei cainelui (pui, adult sau senior). Unii caini sunt predispusi sa ia in greutate, asa ca fii atent la consumul de calorii si nivelul greutatii cainelui tau. Recompensele pot fi importante in antrenamente, dar oferindu-i prea multe ii pot cauza obezitate. Invata ce tipuri de mancare pentru oameni sunt bune si pentru caini si care nu. Vorbeste cu veterinarul daca ai intrebari in legatura cu greutatea sau dieta cainelui. Apa curata si proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.
Ingrijirea
Blana scurta si stralucitoare a Boxerului necesita foarte putina ingrijire. O periere simpla cu o perie sau o manusa o data sau de doua ori pe saptamana ar trebui sa il tina intr-o forma buna. Boxerul tinde sa fie un caine curat, avand nevoie de o baie numai ocazional. Unghiile lui ar trebui taiate cel putin o data pe luna daca nu se freaca de podea in mod natural, iar pentru a preveni acumularea de tartru, dintii ar trebui periati des – zilnic daca este posibil.
Exercitile fizice
Cainii din rasa Boxer sunt jucausi si plini de energie. Ei au nevoie de multe exercitii zilnice, in lesa sau intr-o zona sigura ingradita. Boxerul nu trebuie lasat sa alerge liber. Deoarece Boxerul este puternic, activ si jucaus, ar putea sa nu fie chiar cea mai buna alegere pentru un adult fragil si nici pentru un copil care ar putea fi coplesit de un caine bine intentionat, dar saritor.
-
Ședință foto – „Family Time”499,00 lei
-
Ședință foto – „I’m fabulous”349,00 lei
Antrenamentele
Socializarea timpurie si clasele de antrenamente pentru pui sunt vitale pentru canalizarea energiei rasei si exuberantei intr-un mod pozitiv. Boxerii sunt foarte inteligenti, dar pot deveni plictisiti atunci cand fac ceva in mod repetat. Nu intotdeauna toleranti cu alti caini de acelasi sex, cei mai multi Boxeri de sexe diferite se bucura de compania celuilalt. Boxerii exceleaza intr-o gama mare de sporturi canine, inclusiv supunerea, agilitatea si pazirea, dar si in calitate de caini de serviciu, asistenta sau terapie si in roluri precum detectarea drogurilor si in cautare si salvare.
Sanatatea
Boxerul nu are o toleranta mare pentru vreme extrema si ar trebui tinut intotdeauna inauntrul casei ca un iubit membru de familie. Crescatorii responsabili scaneaza rasa pentru probleme de sanatate cum ar fi displazia de sold, probleme ale inimii, precum stenoza aortica si cardiomiopatia, deficienta tiroidei, mielopatie degenerativa si anumite tipuri de cancer.
Istoria rasei Boxer
Stramosii rasei Boxer, cainii razboiului din imperiul asirian, sunt din anii 2500 i.H. Dar cand ne gandim la Boxerul din ziua de azi, acesta vine din Germania de la finalul anilor 1800 si inceputul secolului al 20-lea. Rasa se spune ca a fost crescuta de crescatori de caini germani, provenind dintr-o rasa numita Bullenbeisser.
In timpurile medievale Bullenbeisser era primul vanator de animale mari din Germania, folosit de nobili sa alerge si sa prinda formidabile specii de ursi, bizoni si porci mistreti pe proprietatile vaste ale ducelui. La inceputul anilor 1800, situatia politica din statele germane s-a schimbat. Nobilii germani au ramas in afara favorurilor. Proprietatile lor au fost rupte iar traditia pretuita de a vana porci mistreti s-a terminat.
Prin imperecheri rationale cu o rasa mai scunda de tip mastiff din Anglia, cainele a primi un nou rol in viata. Pana la finalul anilor 1800, Boxerul modern – un caine mai elegant – a aparut in prim plan. (Numele de Boxer a aparut de la modul in care cainii isi tin labele atunci cand se joaca sau se apara.)
De-a lungul anilor, Boxerii au avut multe joburi: atleti, caini de vite, caini politisti, caini de razboi (in ambele razboaie), caini de paza, caini de protectie si ghizi pentru persoanele fara vaz.
Stiai ca?
- Cainii din rasa Boxer provin dintr-o linie de caini cunoscuta in toata Europa in al 16-lea secol ca unul dintre descendentii unui caine batran de lupta din vaile inalte din Tibet.
- Tapiteriile flamande din secolele 16 si 17 descriu scene de vanatoare de cerbi si porci, realizate de stramosi ai Boxerului.
- Pana sa fie interzise luptele cu caini, Boxerul, ca orice caine de acest fel, era folosit pentru aceste lupte.
- Boxerul este un verisor al tuturor raselor recunoscute ca fiind de tip Bulldog.
- Boxerul si-a atins perfectiunea si dezvoltarea in Germania.
- Boxerul a fost una dintre primele rase selectate in Germania pentru antrenamente in cadrul politiei.
Caracteristicile generale ale rasei Boxer
Aspectul general al unui Boxer
Boxerul este de marime medie, cu un spate scurt, cu membre puternice si o blana scurta si stransa. Muschii lui bine dezvoltati sunt curati, tari si par netezi sub piele. Miscarile lui denota energie. Mersul este ferm si elastic, pasul este liber si mandru. Dezvoltat pentru a servi ca gardian, ca un caine muncitor si companion, el combina puterea si agilitatea cu eleganta si stil. Expresia sa faciala este alerta si temperamentul sau este statornic.
Capul ii confera Boxerului o trasatura individuala unica. Capul este intr-o proportie corecta cu corpul. Botul larg si bont este o caracteristica distinctiva a rasei.
Capul
Frumusetea capului depinde de proportia armonioasa a botului cu craniul. Botul reprezinta o treime din lungimea capului de la occipit pana la varful nasului si doua treimi din latimea craniului. Capul este curat, fara sa arate riduri adanci. Ridurile de obicei apar pe frunte atunci cand urechile se ridica si sunt mereu prezente pe partile laterale ale botului. Expresia faciala emana inteligenta si alerta. Ochii sunt de culoare maro inchis, asezati frontal. Ploapele au marginile pigmentate. Asezate pe cele mai inalte puncte ale craniului, urechile sunt lungi si conice. Daca nu sunt taiate, urechile sunt de dimensiuni moderate si subtiri. Varful craniului este usor acruit, avand occipitul nu prea pronuntat. Fruntea prezinta o usoara spatiere intre ochi. Obrajii sunt plati, mentinand liniile curate ale craniului, in timp ce se inclina spre bot intr-o curba usoara si gratioasa. Varful nasului este putin mai inalt decat radacina botului. Nasul este lat si negru. Muscatura Boxerului este dura, maxilarul inferior iesind peste partea superioara si curbandu-se usor in sus. Dintii incisivi ai maxilarului inferior sunt intr-o linie dreapta, caninii din fata din partea superioara sunt in aceeasi linie oferindu-i maxilarului cea mai mare latime posibila. Linia superioara a incisivilor este usor convexa cu colturile incisive superioare care se potrivesc perfect in spatele dintilor canini inferiori de fiecare parte. Maxilarul de sus este lat. Buzele, care completeaza botul, se intalnesc in fata. Buza de sus este groasa.
Corpul
Gatul este rotund, de o lungime ampla, musculos si curat, fara ca pielea sa atarne in mod excesiv. Gatul are o ceafa arcuita distinct si este eleganta, combinandu-se cu greabanul. Spatele este scurt, drept, musculos, ferm si neted. Pieptul este adanc, ajungand pana la coate; adancimea corpului la cel mai jos nivel al pieptului este egala cu jumatate din inaltimea cainelui pana la greaban. Coastele, extinzandu-se pana la fund, sunt bine arcuite. Soldurile sunt scurte si musculoase. Pelvisul este lung, iar la femele este lat. Coada este asezata sus si scurta.
Picioarele din fata
Umerii sunt lungi si inclinati, sunt apropiati si nu sunt in mod excesiv acoperiti cu muschi. Picioarele din fata sunt lungi, drepte si ferm musculoase, iar cand sunt vazute din lateral, acestea stau paralele. Pintenii sunt puternici si distincti, usor inclinati, dar stau aproape perpendicular pe pamant. Labele sunt compacte, avand degete bine arcuite.
Blana
Blana este scurta, stralucitoare, neteda si lipita de corp. Culorile sunt cafenii si este tigrat. Nuantele cafenii variaza de la deschis pana la culoarea mahonului. Zonele albe nu trec de o treime din toata blana. Pe fata, albul este mai pronuntat fata de negru si se extinde pana intre ochi.
Picioarele din spate
Picioarele din spate au muschi puternici. Pulpele sunt late si curbate. Pulpele superioare si inferioare sunt lungi. Picioarele sunt bine curbate, cu articulatii bine definite. Vazute din spate, picioarele sunt drepte.
6 thoughts on “Boxer – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini”