HomeBlogDespre CapuseBoala Lyme: Simptome la caini, Cauze, Tratament

Boala Lyme: Simptome la caini, Cauze, Tratament

Vara vine cu partile ei bune in care cainii nostri se bucura de mai multe iesiri in natura si de mai multa joaca. Dar vine si cu o problema foarte mare, si anume aparitia capuselor. In articolul de astazi discutam despre Boala Lyme sau Borelioza, cum mai este cunoscuta la caini, o boala transmisa de capuse, cum se manifesta si care este tratamentul.

boala lyme caini

Cum apare Boala Lyme la caini?

Boala Lyme este o infectie bacteriala pe care o iau cainii de la capuse. Desi boala Lyme poate afecta si oamenii, cainii nu transmit aceasta infectie si proprietarilor lor. Boala Lyme poate cauza probleme serioase, precum inflamarea articulatiilor sau chiar cedarea rinichilor.

Atunci cand o capusa intra in pielea unui caine, bacteria care cauzeaza boala Lyme trece prin saliva capusei in sangele cainelui si poate sa infecteze articulatiile, inima, creierul si maduva spinarii.

Unii caini infectati nu au simptome, in timp ce altii pot deveni foarte bolnavi. Acest lucru depinde de cat de puternic este sistemul imunitar al cainelui si de cat timp este prezenta infectia inainte ca tratamentul sa inceapa.

Cainii care au activitati in natura – precum mersul pe munte sau la vanatoare in paduri – au un risc mai mare de a lua boala Lyme din cauza expunerii la capuse.

Cainii si puii de caine care nu sunt vaccinati sau care nu au vaccinurile la zi sunt vulnerabili la a se infecta. Cainii cu boala Lyme au o speranta de viata normala daca tratamentul este inceput devreme.

Daca nu este tratata, boala Lyme poate duce la cedarea rinichilor, un lucru care ii pune viata in pericol cainelui. De aceea, cainii care au simptomele bolii Lyme ar trebui tratati de urgenta. Daca suspectezi ca patrupedul tau are boala Lyme, mergi cu el imediat la veterinar!

Boala Lyme – simptome la caini

Simptomele ar putea sa nu apara daca sistemul imunitar al cainelui poate tine sub control infectia. Acestea sunt simptomele care ar putea sa apara:

  • dureri sau umflaturi la nivelul articulatiilor
  • schipatat
  • febra crescuta
  • letargie
  • slabire
  • scaderea apetitului
  • noduli limfatici mariti
  • voma
  • diaree
  • sete crescuta
  • urinare crescuta
  • scadere in greutate
  • picioare sau burta umflate

Boala Lyme – cauze

Boala Lyme este cauzata de capuse. Capusele sunt infectate atunci cand se hranesc cu rozatoare si pasari. Bacteria se multiplica in capusa si se extinde in pielea cainelui. Pentru a transmite infectia, capusa trebuie sa fie atasata de caine cel putin 24 sau 48 de ore.

Cum sunt testati cainii pentru boala Lyme?

Pentru a diagnostica cainii cu boala Lymea, veterinarii vor face mai multe teste si vor discuta cu proprietarii. Veterinarul tau va vrea sa stie despre ultimele vacante in care ai luat si cainele, ultimele locuri in care a putut fi expus la capuse si orice simptome pe care le are cainele.

Testele vor fi de sange si de urina.

Boala Lyme – tratamentul pentru caini

Boala Lyme la caini este tratata folosind antibiotic. Este oferit cainelui timp de cel putin 30 de zile. Cainii isi imbunatatesc starea, in general, in 24 de ore. Poate fi oferit si tratament pentru durere daca articulatiile sunt umflate. Cainii care au deja probleme serioase de la aceasta boala pot fi spitalizati pentru ingrijiri speciale. Ce iti recomandam este sa ceri intotdeauna sfatul unui medic veterinar.

Boala Lyme poate fi transmisa oamenilor de la caini?

Este important de stiut faptul ca, cainii nu sunt o sursa directa a infectarii cu aceasta boala pentru oameni. Boala Lyme nu poate fi transmisa nici de la un caine la altul, nici de la caine la oameni, doar prin muscatura de capusa. Insa, o capusa infectata poate trece de pe caine pe om. Daca cainele tau este diagnosticat cu boala Lyme, tu si alte animale de companie ati fost probabil in acelasi spatiu. Ar fi bine sa consultati un medic pentru a va testa.

Cum prevenim aceasta problema si ce alte boli sunt transmise de capuse?

  • Verifica-te si verifica cainele zilnic pentru capuse. Dupa plimbari prin padure sau prin zone cu iarba deasa, verifica-te si verifica cainele pentru capuse. Cand verifici cainele, uita-te in special in zona labutelor, printre degete, pe buze, in jurul ochilor, in jurul urechilor si chiar in ele, pe langa fund si sub coada.
  • Indeparteaza capusele imediat. Cu cat le gasesti mai repede, cu atat este mai putin probabil ca patrupedul tau sa ia o vreo boala de la capuse. Invata metoda prin care sa le indepartezi in siguranta. Investeste intro penseta buna special conceputa pentru indepartarea capuselor. Daca nu poti face tu asta, mergi la un veterinar.
  • Roaga veterinarul sa veirifce cainele de capuse. El va sti unde sa caute astfel incat sa te asiguri ca este totul in regula.
  • Foloseste unul dintre tratamentele speciale pentru prevenirea capuselor. Vorbeste cu veterinarul pentru a-ti recomanda cel mai bun produs.
  • Daca stai la curte, taie iarba cat de scurt posibil si mentine-o asa. Evita sa mergi prin locuri cu iarba deasa si inalta unde pot fi capuse.
  • Vaccineaza-ti cainele. Vaccinarea cainelui ajuta la prevenirea bolii Lyme. Vorbeste cu veterinarul.

Te asteptam pe Youtube cu mai multe informatii utile despre caini.

Alte articole utile:

Pot sa manance cainii pepene?

De ce vomita cainele

Top 10 rase de caini mici

Malamut de Alaska: rasa de caini


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te Așteptăm pe Youtube cu Experiența Noastră cu un Husky.

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.