Bichonul Havanez este o rasa de caini de tip toy si, daca nu stiai, este cainele national al Cubei. Este jucaus, inteligent, afectiv si este perfect pentru familii si pentru cei care stau la apartament. Află tot ce ar trebui sa stii despre rasa de caini Bichon Havanez inainte de a-ti cumpara unul.
Despre rasa de caini Bichon Havanez
Dca vrei un caine de talie mica si prietenos, Bichonul Havanez este pentru tine. Este un caine care se intelege bine si cu copiii si cu alte animale de companie. Personalitatea prietenoasa a Bichonului Havanez il face sa se adapteze usor la orice tip de casa, asa ca este si un caine de apartament. In plus, sunt eprfecti si pentru a-i lua in calatorii si in autorulote deoarece sunt mici si nici nu latra prea mult.
Totusi, nu are trebui sa lasi un Bichon Havanez singur mai mult de cateva ore. Iubesc sa stea in preajma cuiva si vor avea anxietate de separare si vor deveni distructivi daca sunt singuri si se plictisesc.
Ingrijirea cainilor din rasa Bichon Havanez
Cainii din rasa Bichon Havanez sunt inteligenti si usor de dresat. Sunt caini de paza foarte buni, insa trebuie dresati pentru a nu latra prea mult. Blana lor de lungime mediu spre lung poate fi dreapta sau ondulata si trebuie periata regulat pentru a nu se incalci. Blana unui bichon havanez poate fi maro, negru, alb sau alb cu negru. Bichonul Havanez are nevoie de plimbari zilnice si de joaca.
Sanatatea
Cainii din rasa Bichon Havanez sunt sanatosi in general, dar sunt predispusi la anumite probleme de sanatate, cum ar fi:
- Atrofia progesiva a retinei: este o problema care distruge celulele de pe retina. La inceput nu va vedea foarte bine in intuneric, dar in timp va ajunge sa orbeasca. In cele mai multe cazuri, aceasta boala este genetica.
- Boala Legg-Calvé-Perthes: este o boala prin care capul femurului cedeaza din cauza ca nu are destul sange. La aceasta boala este posibil sa apara si durerea. Apare de obieci la cainii tineri, cu varsta mai mica de 18 luni. Durerea poate fi tinuta sub control cu medicatie.
- Luxarea genunchiului: genunchiul iese din scobitura pe care o are si poate produce disconfort la miscare si artrita.
- Probleme dentare: este cea mai comuna problema a cainilor, mai ales la cainii de talie mica.
Ingrijirea rasei de caini Bichon Havanez
Din cauza blanii lui matasoase, are nevoie de grooming, care include:
- Perierea: Bichonul havanez nu prea naparleste si este hipoalergenic. Perie-l regulat, de 1-2 ori pe saptamana
- Tunsul: Pentru ca nu prea naparleste, trebuie tuns atunci cand este necesar. Pe timpul iernii, lasa-i blana mai lunga pentru a combate frigul.
- Ingrjjirea unghiilor: pentru a-i mentine unghiile sanatoase, trebuie sa i le tai in mod regulat
- Ingrijirea ochilor: sterge-i colturile ochilor zilnic pentru a nu face pete in jurul lor din cauza lacrimilor, mai ales daca cainele tau are blana alba
- Ingrijirea urechilor: verifica-i urechile pentru infectii, inflamatie si capuse si curata-i-le cand este nevoie cu o solutie speciala.
Miscarea
Este un caine care are nevoie de miscare moderata, ceea ce inseamna ca are nevoie de plimbari zilnice si de joaca, dar nu mai mult de jumatate de ora pe zi. In general, dupa ce fac miscare si se joaca, acesti caini din rasa Bichon Havanez se vor ghemui langa tine pe canapea.
Dresajul
Bichonul Havanez trebuie sa invete trucurile normale prin metode de dresaj pozitiv. Este un caine inteligent si va invata repede. Poate fi invatat si trucuri mai complexe pentru a participa in sporturi canine pregum cele de agilitate, obedienta, flyball.
Dresajul va contribui la fericirea generala a cainelui si il va ajuta sa fie manierat. Ar trebui sa incepi sa il dresezi si sa il duci sa socializeze incepand de cand este pui. Puii de Bichon havanez au tendinta sa muste si este important sa elimini acest obicei.
Mancarea
Bichonul Havanez ar trebui sa primeasca mancare de inalta calitate special conceputa pentru caini, fie ea hrana umeda sau uscata. Puii de Bichon Havanez trebuie hraniti cu mancare speciala pentru pui.
Fiind o rasa de caini toy, ii poti da 2-3 mese cantarite pe zi. Iar puii ar trebui sa manance de 4 ori pe zi conform unui anumit program.
In ceea ce priveste cantitatea de mancare, ar trebui sa il hranesti in functie de marimea cainelui, metabolism, greutate, varsta si nivelul de activitate. Este bine sa vorbesti cu veterinarul inainte pentru a sti cantitatea ideala pentru cainele tau. Insa poti sa urmezi si instructiunile producatorului de mancare de pe eticheta.
Istoria rasei de caini Bichon Havanez
Bichonul havanez face parte din familia antica de Bichoni, avand ca frati rasele de caini Bichon Frise si Bichon Maltese. Cainele aristocratilor de Cuba a fost Bichonul Havanez, numit dupa capitala tarii, Havana. Se spune ca stramosii rasei au fost aduci în Cuba de catre capitanii italieni ai vaselor sau de spaniolii care au vrust sa colonizeze Lumea Noua in anii 1600.
In timpul a aproximativ 300 de ani, rasa a fost rafinata (posibil prin imperecherea cu Pudel) pentru a ajunge rasa de caini Bichon Havanez de azi. Inainte era denumita Blanquito de la Habana. In timpul revolutiei lui Fidel Castro, multi cubanezi si-au dus cainii in America, iar cu ajutorul americanilor au putut sa tina rasa de caini in viata.
Printre celebritatile care au detinut un Bichon havanez se numara si Ernest Hemingway si Charles Dickens.
Curiozitati despre rasa de caini Bichon Havanez
- Bichonul Havanez s-a numit in Cuba si Blanquito de la Habana.
- Bichonul Havanez este cainele national al Cubei.
- Blana Bichonului Havanez este ca o bariera de protectie impotriva soarelui si a caldurii excesive
DACA VREI SA AFlI MAI MULTE INFORMATII DESPRE CAINI, ABONEAZA-TE LA CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE.