HomeBlogRase de cainiAkita – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Akita – tot ce trebuie sa stii despre aceasta rasa de caini

Cainii din rasa Akita sunt puternici si provin din Japonia antica. Acestia sunt faimosi pentru demnitatea, curajul si loialitatea lor. Pe taramul lor nativ, sunt cunoscuti ca fiind protectori ai familiei si simboluri pentru sanatate, fericire si viata lunga.

  • Temperament: curajos, demn, profund loial
  • Inaltime: 66 – 71 cm (masculi), 60 – 66 cm (femele)
  • Greutate: 45-59 kg (masculi), 31-45 kg (femele)
  • Durata de viata: 10-13 ani

ABONEAZA-TE PE CANALUL NOSTRU DE YOUTUBE HELLO DOGGIE pentru mai multe informatii despre caini

Cuprins:

Despre rasa Akita

Cainii din rasa Akita sunt caini de tip spitz, avand oasele grele si un aspect impunator. Avand intre 60 si 71 de cm inaltime pana la umar, Akita are o blana deasa care contine diferite culori, inclusiv alb. Capul este lat si masiv si este echilibrat in partea posterioara de o coada mare si curbata. Urechile drepte si inchise la culoare si ochii sclipitori contribuie la aspectul alert, fiind un semn distinctiv pentru aceasta rasa.

Cainii din rasa Akita sunt linistiti si pretentiosi. Prudenti cu strainii si, de obicei, intoleranti cu celelalte animale, cainii Akita isi vor arata bucurosi latura lor haioasa si afectuoasa cu familia si prietenii. Ei se bucura atunci cand sunt alaturi de oameni. Cainii Akita se concentreaza pe protejarea celor pe care ii iubesc. Acestia trebuie sa socializeze foarte mult inca de la nastere cu oameni si alti caini.

akita inu
Credit Photo: Unsplash

Ingrijirea cainilor din rasa Akita

Nutritie

Akita are nevoie de mancare de caini de foarte inalta calitate, fie ea comerciala sau preparata acasa sub atenta supervizare și aprobare a veterinarului. Fiecare tip de mancare trebuie sa fie potrivit pentru varsta cainelui (pui, adult sau senior). Unii experti ai rasei recomanda ca Akita in varsta de 7 ani sau mai mult sa fie hraniti cu mancare de regim sau care contine putine calorii, ca o protectie impotriva bolilor la rinichi.

Unii caini sunt predispusi la a lua in greutate, asa ca trebuie sa fii atent la cat de multe calorii consuma cainele tau si la nivelul greutatii acestuia. Recompensele pot fi importante in antrenamente, dar oferindu-le prea multe le pot cauza obezitate. Invata despre ce tipuri de mancare pentru oameni sunt bune si pentru caini si care dintre acestea le dauneaza. Vorbeste cu veterinarul daca esti ingrijorat in legatura cu greutatea sau dieta cainelui tau. Apa proaspata si curata ar trebui sa-i fie disponibila tot timpul. Trebuie sa tii cont de faptul ca anumiti caini Akita sunt posesivi in legatura cu mancarea lor si ar trebui sa aiba tinut bolul lor cu mancare departe fata de alti caini sau de copii.

Ingrijire Akita Inu

Akita tinde sa fie curat si aproape ca nu miroase a caine. Acestia nu necesita o ingrijire extensiva, dar blana lor dubla, groasa si bogata ar trebui periata cel putin o data pe saptamana pentru a arata bine. Desi Akita naparleste putin in general, insa asteapta-te ca blana lor densa sa izbucneasca de doua ori pe an, incat o sa ai in toata casa numai ghemotoace. In tot acest timp, ar trebui sa periezi cainele mai frecvent pentru a scapa de parul cazut. Unghiile ar trebui sa fie taiate in mod regulat, deoarece unghiile prea lungi ii pot cauza durere si probleme. Aminteste-ti sa ii perii dintii des pentru a-i asigura sanatatea dentala.

Exercitiile fizice

Akita nu este, in general, o rasa foarte activa, dar necesita exercitii moderate. O alergare sau o plimbare in jurul blocului cel putin o data pe zi poate atinge necesitatile rasei. Akita se bucura, de asemenea, sa se joace energic. Desi sunt caini mari – masculii ajungand in general la o greutate de peste 45 kg – cu un exercitiu zilnic suficient, Akita se poate descurca intr-o casa cu o suprafata mica. Sunt caini crescuti pentru a rezista conditiilor din nordul Japoniei, dar au fost crescuti ca fiind caini de casa, gardieni, dar si vanatori si se adapteaza foarte bine vietii dintr-o casa.

Antrenamentele pentru Akita Inu

Akita este foarte inteligent si loial, dar este si indepenedent si incapatanat. Fiind caini mari si foarte puternici, este vital ca acestia sa se antreneze constant, incepand de cand sunt pui. Acestia sunt gardieni instinctivi, asa ca este important ca Akita sa socializeze de cand sunt mici. Acestia trebuie sa invete sa accepte o varietate mare de straini si sa nu ii perceapa ca fiind o amenintare. Datorita independentei lor si a fortei puternice de prada, acestia nu trebuie sa fie lasati intr-o zona nesigura. Akita tinde sa fie agresiv cu alti caini, in particular cu cei de acelasi sex, si ar trebui sa ai grija atunci cand interactioneaza cu alti caini.

Sanatatea

Ca multi caini, Akita poate suferi de balonare, o stare brusca, care pune viata acestuia in pericol, in care stomacul lui se poate rasuci fara interventie veterinara. Balonarea este o urgenta medicala, iar proprietarii de Akita ar trebui sa cunoasca semnele. Potentialii proprietari ar trebui sa stie ca vor avea de a face cu o rasa renumita pentru problemele de sanatate, cum ar fi tulburari oculare si tiroidiene si displazie de sold, o malformatie a soldului care cauzeaza durere si artrita.

Istoria rasei Akita

Akita reprezinta intrarea Japoniei in clanul antic canin al rasei de caini de tip spitz din toata lumea. Rasa, asa cum o cunoastem, s-a dezvoltat la inceputul secolului al 17-lea in prefectura Akita din nordul Japoniei. Se spune ca imparatul a izgonit un prefacut nobil din prefectura, in cea mai nordica provincie a insulei Honshu, unde nobilul a fost obligat sa isi traiasca zilele ca un taran. Asa cum se intampla de obicei, aristocratul exilat era un om inflacarat si a incurajat baronii din subordinea lui sa concureze pentru a creste un caine de vanatoare mare si versatil. Generatii de reproducere selectiva a rasei au produs cainele Akita ca un vanator puternic cu o etica de lucru puternica si cu o inima tare care a lucrat in haite pentru a vana mistreti, caprioare si infricosatorul urs Yezo. Detinerea de Akita a fost restrictionata in familia imperiala si in curtea acesteia. In vremuri mai recente, doar oamenii simpli din jurul lumii si-au luat Akita ca sa le pazeasca familia.

Akita a facut, pentru multe secole, obiectul mitului si legendei si a ocupat un loc special in cultura japoneza. Atunci cand un copil se naste, parintii vor primi, de obicei, o figurina Akita care semnifica fericire si viata lunga, pastrand o veche traditie japoneza. Un Akita loial si faimos al anilor 1920 numit Hachiko este printre cele mai pretuite simboluri japoneze.

De multe ori in lunga istorie a Akita, rasa a fost pe cale de disparitie. Pentru a asigura supravietuirea rasei Akita, un club national japonez al rasei a fost fondat in 1927. Helen Keller a fost creditat cu aducerea primului Akita in Statele Unite, un cadou pe care l-a primit in timp ce vizita Japonia. Akita a ramas in America dupa al Doilea Razboi Mondial cand soldatii americani l-au adus din Pacific.

Stiai ca?

  • Este o semnificatie spirituala atasata de Akita: atunci cand un copil este nascut in Japonia, familia va primi, de obicei, o statuie mica cu un Akita semnificand sanatate, fericire si viata lunga.
  • Cel mai faimos Akita din toate timpurile era numit Hachiko, un caine care a asteptat timp de 9 ani intr-o statie de cale ferata japoneza pentru stapanul lui (care a murit neasteptat) pentru a veni acasa de la munca. Richard Gere a jucat in versiunea de la Hollywood a povestii „Hachi: A Dog’s Tale”.
  • Akita este agresiv cu alti caini si, in special, cu cei de acelasi sex.
  • Helen Keller a primit un Akita in 1937 (numit Kamikaze-bo – Kami pe scurt), dar primul care a fost inregistrat in Statele Unite a fost Taro, un mascul adus in tara de un ofiter militar. Acesta a trait cu familia in Montana.
  • Akita-ul, protectiv in mod natural, are tendinta de a deveni agresiv daca i se da voie sau daca nu este crescut cum trebuie. Contactul vizual prelungit este considerat o provocare de catre Akita si ar putea sa raspunda agresiv.
  • Cuvantul „Inu” care este cateodata pus langa numele cainelui inseamna „caine”.
Credit Photo: Pixabay.com

Caracteristicile rasei Akita

Aspectul general al rasei Akita

Akita are un aspect mare, puternic, alert si are oase grele. Acesta are capul lat, formand un triunghi tocit, cu un bot adanc, ochi mici si urechi ridicate puse in linie cu ceafa, fiind caracteristic rasei. Coada mare si curbata care echilibreaza capul lat este tot o caracteristica a rasei.

Capul

Capul este masiv, dar se afla in balanta cu corpul. Craniul este plat si lat intre urechi, iar falcile sunt largi si puternice. Capul formeaza un triunghi tocit atunci cand este privit de sus. Urechile sunt caracteristice rasei. Acestea sunt drepte si mici in relatie cu restul capului. Daca urechile sunt indreptate inainte pe lungime, varful va atinge marginea superioara a ochiului. Urechile sunt triunghiulare, usor rotunde la varf, late la baza, asezate departate pe cap, dar nu prea jos si aduse usor in fata deasupra ochilor in linie cu ceafa. Ochii sunt maro inchis, mici, adanci si triunghiulari. Partea superioara a ochilor este neagra si ingusta. Buzele sunt închise la culoare si nu sunt pendulante; limba este roz. Dintii sunt puternici.

Corpul

Corpul este lat si musculos, fiind ingust spre fund, dar latindu-se gradual spre umeri. Corpul este lung. Pieptul este lat si adanc, ajungand pana la coate, iar adancimea corpului pana la cot egaleaza jumatate din inaltimea cainelui. Coastele sunt bine conturate, iar pieptul este bine dezvoltat. Pielea este flexibila.

Coada

Coada este lata si plina, asezata sus si purtata pe spate, fiind curbata trei sferturi, total sau jumatate, intotdeauna asezata pe sau pe langa nivelul spatelui. In cazul cozii curbate trei sferturi, varful cade bine pe spate. Baza cozii este mare si puternica. Parul de pe coada este gros, drept si plin.

Picioarele din fata

Umerii sunt puternici si sunt indreptati spre spate. Picioarele din fata sunt osoase si drepte, daca sunt privite din fata.

Blana

Blana lui este dubla. Blana de dedesubt este groasa, moale, densa si scurta fata de cea de deasupra. Blana de deasupra este dreapta si aspra. Are par scurt pe cap, picioare si urechi. Lungimea parului pe posterior este aproximativ de 5 cm, fiind putin mai lung decat in restul corpului, cu exceptia cozii, unde blana este cea mai lunga si mai bogata.

Picioarele din spate

Picioarele din spate sunt late, mai musculoase si osoase fata de picioarele din fata. Pulpele superioare sunt bine dezvoltate. Acestea sunt putin indoite. Talpile sunt ca talpile de pisica, bine legate cu pernute groase. Talpile sunt drepte.

Tu ce părere ai despre această rasă? Ne poți lăsa în comentarii părerea ta! 😍

Gasesti aici mai multe informatii despre toate rasele de caini.

Alte articole utile:

Capuse la caini: 7 zone in care sa-ti verifici cainele

Locuri pet friendly in Bucuresti

Plaje pet friendly pe litoral


Hello Doggie este comunitatea posesorilor și iubitorilor de animale din România. Prin intermediul conținutului și prin ședințe foto personalizate pentru câini ne dorim să construim cea mai mare comunitate de acest gen din România.

Abonează-te la newsletter-ul Hello Doggie

© Toate Drepturile sunt rezervate · HelloDoggieRomania · 2024 ·

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.