Esti pregatit sa aduci un nou prieten acasa sau ai adoptat deja un caine si esti in cautare de informatii utile? Ai ajuns exact unde tebuie! Adoptia unui caine este probabil una dintre cele mai frumoase si emotionante experiente prin care poti trece. Probabil ca deja te gandesti cum o sa fie, de ce informatii ai nevoie, cat de greu va fi, cum se va schimba viata ta si altele asemenea. Asa ca ne dorim sa-ti oferim un ghid complet de adoptie caini. Iti vom oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru a avea langa tine un caine sanatos si fericit si speram sa raspundem la multe dintre intrebarile tale. Dincolo de asta, la finalul articolului gasesti o centralizare cu centre de adoptie caini in cele mai importante orase din tara.
Adoptie Caini VS Caini de Rasa
Intotdeauna a fost aceasta discutie prezenta in randul iubitorilor de caini. Aceasta decizie depinde de mai multi factori. Si ambele au avantaje si dezavantaje. Asa ca vom incerca sa abordam acest subiect din ambele perspective.
E clar ca daca ai foarte multe cerinte: sa fie o anumita rasa, anumita culoare, sa fie un caine cu pedigree, sa ii stii istoricul, sa il iei de la un crescator care se ocupa cu o anumita rasa si alte cerinte exigente, ar trebui sa te indrepti catre caini de rasa dintr-o canisa. In majoritatea cazurilor, un caine dintr-o canisa poate fi luat acasa dupa ce si-a facut al doilea vaccin, in jurul varstei de 8 saptamani. Dar multi crescatori aleg sa dea puiul noii familii inspre varsta de 12 saptamani. In plus, cumpararea unui caine de rasa implica niste costuri, in functie de rasa, cainii avea un pret intre 600 – 1500 euro.
Insa, daca cerintele tale nu sunt atat de exigente si iti doresti sa faci un bine si sa salvezi un caine, iti recomandam cu caldura sa adopti un caine. Nu e nimic mai minunat decat salvarea unui suflet dintr-un adapost. In multe dintre cazuri, un caine salvat dintr-un adapost va fi mai dragastos si se va atasa de tine mult mai repede. In acelasi timp, exista riscul unor probleme de temperament, multi dintre cainii din adaposturi nu au avut, sa zicem, o viata roz. Asa ca pot interveni anumite probleme de comportament si temperament. Tine cont si de faptul ca in unele cazuri, un caine adoptat se va acomoda posibil ceva mai greu in noua casa avand nevoie de timp si de rabdare. In acelasi timp, are nevoie de toata atentia si dragostea ta pentru a-i arata ca este intr-un mediu sigur, care ii ofera tot ce are nevoie.
De ce sa adopti un caine
Atunci cand discutam despre adoptie caini si motivele pentru care sa adopti un caine, exista destul de multe motive. In primul rand, prin adoptie ai oportunitatea de a salva o viata si de a oferi un camin iubitor unui caine fara adapost. De asemenea, este accesibil din puncte de vedere costuri si iti ofera posibilitatea de a alege din mai multi caini daca mergi intr-un adapost.
Dincolo de asta, cu un caine adoptat vei avea o legatura emotionala puternica. Sa nu mai spunem de o iubire neconditionata pe care ti-o va oferi. Cainii sunt cunoscuti pentru devotamentul lor fata de stapani si pentru capacitatea lor de a aduce bucurie in vietile noastre. Cand te gandesti la adoptie caini nu trebuie sa te gandesti doar ca gata, iau un caine dintr-un adapost si viata e mai frumoasa. Nu! Este un proces. Ce necesita timp, rabdare si sacrificii. Atunci cand un caine intra in viata ta, lucrurile se schimba. Atat in bine, cat si in unele aspecte ce pot parea negative. Dar nu-ti face griji, cele pozitive vor fi mai multe. 🙂
Inca un motiv pentru care sa adopti un caine tine de faptul ca ajuti la combatearea comertului ilegal de caini din Romania. Poti gasi foarte multi caini pe Olx care sunt crescuti in conditii indoielnice doar pentru profit.
Cum sa alegi cainele potrivit pe care-l adopti
Fie ca te indrepti spre adoptie caini sau alegi unul de rasa, sfaturile de mai jos sunt valabile in ambele cazuri. Este esential sa-ti alegi cu grija cainele. Pentru ca trebuie sa se potriveasca cu cateva aspecte:
- Stilul de viata pe care-l ai: adoptia unui caine trebuie sa fie in corelatie cu stilul tau de viata. Daca stii ca esti la birou 12 ore pe zi si lasi cainele sigur, e un mare NU! Nu adopta un caine doar de dragul de-a o face. Un caine necesita timp pe care sa-l petreceti impreuna. Apoi, gandeste-te cum esti tu: esti activ, iti place mai mult sa stai in casa, cata energie ai pentru el? Daca esti activ, atunci trebuie sa te indrepti spre un caine energic, daca esti ceva mai sedentar, un caine mai linistit ar putea fi o solutie mai buna. Indreaba-te aceste lucruri inainte de a ajunge la adoptie.
- Spatiul disponibil: Inainte de adoptie caini, uita-te pe langa tine. Cat spatiu ai in casa? Ai curte? Locuiesti la bloc? Cainele are destul loc? Pune-ti aceste intrebari pentru ca iti vor defini raspunsul la intrebarea daca sa adopti un caine de talie mare, un caine de talie medie sau cainii de talie mica sunt o solutie mai buna
- Varsta si temperamentul: un caine mai in varsta poate avea un nivel de dresaj mai ridicat, poate fi ceva mai sedentar, in timp ce un caine pui are nevoie de mai mult timp si efort pentru educatie
- Rasa de caini pe care o alegi si nevoile specifice ale acestora: Orice rasa de caini are anumite particularitati. Chiar si un caine metis imprumuta caracteristici de la rasele cu care a fost facut. Asa ca ia in calcul si acest aspect
Lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a aduce un caine acasa
- Daca ai copii, este bine sa intrebi care este istoricul cainelui cu copiii. Unor caini le poate fi frica de sunete si de miscarile bruste pe care le pot face copiii si este posibil sa nu reactioneze cum trebuie.
- Mutarea intr-o casa noua poate fi grea la inceput. Desi adaposturile si asociatiile incearca sa aiba cat mai multa grija de caini, totusi este un mediu care ii streseaza. Schimbarile in general ii streseaza pe caini. Exista o regula de 3-3-3 cand aduci un caine acasa. In primele 3 zile, cainele se va simti stresat, speriat si nesigur, va inspecta casa, e posibil sa aiba apetitul scazut, sa doarma mult, sa testeze limitele. In primele 3 saptamani, incepe sa se simta confortabil, sa se obisnuiasca cu noua rutina si sa iti arate care sunt obiceiurile lui. Dupa primele 3 luni deja se simt confortabil, au mai multa siguranta si stiu care este rutina noii case.
- Amenajeaza-ti casa pentru a fi pet friendly. Va trebui sa ascunzi lucrurile pe care nu ai vrea sa le roada sau cu care nu vrei sa se joace. Sa ai grija daca ai plante in casa care ajung la botul lui. Te va face sa fii mult mai ordonat, pentru ca multe lucruri vor trebui sa fie puse in dulapuri sau la un nivel la care el nu ajunge.
- Trebuie sa ai grija la ce mancare ii dai. 1. Sa fie bogata in nutrienti. Si 2. sa ii mentii sub control greutatea. 2 aspecte importante daca vrei sa ai un caine sanatos care sa traiasca mult timp alaturi de tine.
Alte lucruri de avut in vedere cand iei un caine
- Trebuie sa il antrenezi. Daca vrei sa scapi de obiceiurile neplacute pe care le-a luat de-a lungul timpului din adaposturi sau din alte case trebuie sa ai timpul necesar sa il antrenezi si sa mergi cu el si la clase de antrenamente pentru caini.
- Sa gasesti un medic veterinar cu care sa te poti consulta si la care sa poti merge pentru un sfat. Oricum, imediat cum il aduci acasa este bine sa mergi cu el la veterinar pentru a-i face o consultatie generala.
- Trebuie sa ii face baie, sa il cureti si sa il perii regulat. Ai grija si de urechile si dintii lui, sunt solutii de curatat urechile care te vor tine mult timp. Si ia-i si perie si pasta de dinti speciale pentru caini. Igiena orala este la fel de importanta ca la oameni.
Adoptie caini in Romania – de unde adoptam un caine
Daca esti hotarat sa adopti un caine, exista multe asociatii, adaposturi de caini si centre de adoptie caini in Romania. Iti recomandam sa mergi direct intr-unul si sa vorbesti cu cei care se ocupa acolo. Pentru ca ne dorim sa ajutam cat mai mult comunitatea cu informatii despre caini, am centralizat mai jos cateva dintre locurile de adoptie caini din cele mai importante orase din tara. Vei gasi centre adoptie caini, adaposturi sau asociatii care se ocupa cu asta.
Important de mentionat ca Hello Doggie nu se ocupa cu comercializarea, adoptia si cresterea cainilor. Ramanem in continuare comunitatea iubitorilor si posesorilor de caini din Romania.
-
Ședință foto – „Family Time”499,00 lei
-
Ședință foto – „I’m fabulous”349,00 lei
Adoptie caini Bucuresti
- ASPA Bucuresti: intra pe site-ul ASPA si poti vedea catalogul cainilor disponibili si poti merge intr-unul dintre adaposturile ASPA din Bucuresti pentru a-ti alege companionul preferat. Sunt 3 adaposturi ASPA in Bucuresti: ASPA Bragadiru, ASPA Mihailesti si ASPA Pallady
- Adapostul Speranta: este un ONG dedicata salvarii cainilor abandonati. Ei se ocupa de ei, le ofera hrana, ingrijire, joaca si iubire si incearca sa le gaseasca si un camin. Poti dona catre ei, poti discuta cu ei despre o eventuala adoptie sau, daca vrei, poti adopta la distanta, adica sa alegi un caine caruia sa ii donezi lunar o suma de bani pentru ingrijirea lui.
- Asociatia pentru protectia animalelor Hope: la ei pe site gasesti o lista cu cainii disponibili. Vei avea o discutie cu personalul Asociatiei, iar daca totul este in regula vei semna un contract de adoptie.
- Kola Kariola: este tot un ONG care are grija de cainii abandonati si de la care poti adopta un patruped iubitor. Au si un ghid de adoptie pe site si poti sa si donezi catre ei daca vrei sa ii ajuti.
- IlfovAdopta.ro: Este un departament din cadrul Consiliului Judetean Ilfov care se ocupa de protectia animalelor si au doua adaposturi in Branesti si in Buftea. In plus, poti vedea cainii din aceste adaposturi pe site-ul lor.
Adoptie caini Timisoara
- Danyflor: este un serviciu de gestionare a cainilor fara stapan din Timisoara si poti vedea lista de caini la ei pe site, inclusiv data la care au ajuns acolo.
- Casa Cainelui: tot in zona Timisoarei este acest adapost de unde poti adopta un caine. Site-ul este in germana, dar ii poti da translate si poti lua legatura cu ei.
Adoptie caini Brasov
- Love for Animals: este o asociatie care are peste 100 de caini in ingrijire si care asteapta sa fie adoptati. Ii poti vedea si la ei pe site.
- Milioane de Prieteni: este o asociatie care salveaza cainii (se ocupa de sterilizare, interventii chirurgicale si adoptie) si care are si un sanctuar de ursi. Poti adopta un caine la tine acasa, poti adopta de la distanta sau poti dona.
- Care for Dogs: ajuta cainii adandonati din Brasov si imprejurimi, iar in prezent au ajuns la peste 600 de caini pe care ii au in grija.
Adoptie caini Constanta
- Primaria Constanta: chiar pe site-ul primariei poti gasi Biroul Gestionare Animale Abandonate si poti vedea cainii disponibili pentru adoptie.
- Green Life Recycling: se afla in orasul Ovidiu din judetul Constanta si poti lua legatura cu ei pentru a vedea cum poti adopta un caine
- Doggyland Family: se afla in Techirghiol si ii poti contacta pentru a stabili o vizita la ei.
De unde adopti un caine in Iasi
- Zoo-Vet: este un lant de farmacii si cabinete veterinare din Iasi. Daca vrei sa adopti un caine, ii poti contacta sau poti merge intr-unul din cabinetele lor pentru a vedea daca au caini disponibili.
- Fundatia Sky: este o fundatie care se afla in Comuna Tiganasi din judetul Iasi, care sprijina animalele fara stapan, le ofera adapost, ingrijire si iubire. Ia legatura cu ei pentru mai multe informatii privind adoptia de caini.
- Save our paws: este un ONG care are ca sop salvarea si protectia animalelor de pe strazi si din adaposturi. Se afla in satul Rediu din judetul Iasi si poti vedea animalele date spre adoptie la ei pe site.
Adoptie caini Cluj
- Arca lui Noe: este o asociatie pentru protectia necuvantatoarelor din Cluj. Poti adopta un caine de la ei, poti adopta de la distanta, poti dona, poti cumpara hrana pentru adapost sau poti redirecționa 3.5% din impozit.
- Centrul de gestionare caini fara stapan Cluj-Napoca: este un serviciu care se ocupa de problema cainilor fara stapan de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Poti vedea cainii disponibili spre adoptie la ei pe site.
- Sirius Animal Rescue: este un ONG din Cluj care ajuta animalele sa isi gaseasca un camin iubitor. Poti completa o cerere la ei pe site pentru a incepe procesul de adoptie.
- Nuca: este un ONG care ajuta animalutele sa primeasca ingrijirea de care au nevoie si sa isi gaseasca o familie frumoasa si iubitoare. Au peste 100 de animale si poti discuta cu ei pentru procedura de adoptie.
Adoptie caini Craiova
- Adapost Canin Craiova: este un serviciu de gestionare a cainilor fara stapan, iar cainii disponibili pot fi vazuti la ei pe site. Tot pe site, se poate gasi procedura de adoptie.
Adoptie caini Ploiesti
- Happy Shelter: este un centru infiintat in 2021 care a creat spatii pentru animalele care au nevoie de asistenta medicala si adapost din zona orasului Ploiesti si împrejurimi. Gasesti pe site-ul loc cainii disponibili pentru adoptie.
Adoptie caini Sibiu
- Asociatia Pan: poti lua legatura cu ei pentru a afla daca au caini pentru adoptie
- Caini fara stapan: este un serviciu public care ajuta cu adoptarea cainilor fara stapan. Poti vedea imagini cu acestia pe site-ul lor.
Adoptie caini Galati
- Help Labus: Este un ONG din Galați care ajuta cainii fara stapan sa isi caute o casa primitoare. Pe site au articole cu cainii care pot fi adoptati.
- ROLDA: este o fundatie care are adaposturi si in Romania si in Ucraina. In Romania au un adapost si in Galati de unde poti adopta un patruped.
- Sava’s Safe Haven: este un adapost care se afla in Branistea, judetul Galati. Poti aplica pentru adoptie si poti vedea care sunt pasii necesari pe site-ul lor.
Adoptie caini Oradea
- Adapostul Grivei: este un serviciu specializat pentru gestionare cainilor fara stapan. Se afla in Oradea si ofera mai multe servicii. Pot fi contactati pentru a afla care este procedura de adoptie si pentru a vizita cainii din adapost.
Alte articole cu informatii despre caini:
Canise & Caini de rasa in Bucuresti si Romania
Zgarda Electrica – Pareri Pro & Contra
Pot sa manance cainii struguri?
Rase de Caini Medii – Ideale pentru Apartament si Copii [TOP 10]