Cu toții ne dorim să fim cei mai buni stăpâni pentru câinele nostru. Îi oferim un loc liniștit în care poate crește, îi acordăm toată atenția de care are nevoie și îl iubim tare de tot. Însă, cu toate acestea, foarte mulți stăpâni de câini continuă să facă greșelile despre care îți vom vorbi. Fie că vorbim despre probleme de alimentație ce trebuie evitate sau cât de des trebuie să mergi cu câinele la veterinar, suntem siguri că vei găsi multe informații. În plus, am adunat acest greșeli pe care posesorii de câini le fac tocmai pentru a nu le face și tu și pentru a avea o viață fericită cu blănosul tău. Iti lasam mai jos cele mai frecvente greseli la caini.
De exemplu, tu îi dai oase să roadă câinelui tău? Îți vom explica imediat de ce te întrebăm asta. Sau, îl scoți suficient de des să facă mișcare? Și nu, nu ne referim la plimbările obișnuite pentru a-și face nevoile. Îți explicăm pe îndelete cateva greseli pe care posesorii de caini le fac.
5 greșeli pe care posesorii de câini le fac cu patrupedul lor
Ca să îți fie mai ușor să parcurgi toate informațiile pe care ți le-am pregătit, poți vedea video-ul de pe canalul de Youtube Hello Doggie.
Ai grija atunci cand ii oferi oase sa roada
Oasele sunt considerate o sursa foarte buna de minerale si nutrienti pentru cainele tau. Rosul oaselor de asemenea le stimuleaza apetitul, asta pentru ca provoaca enzime digestive, fapt care il ajuta la digestie. Cu toate acestea sunt cateva aspecte la care trebuie sa fii atent atunci cand ii dai oase sa roada blanosului tau.
Nu ii da oase de pui sau de porc, in special coaste de porc pentru ca acestea sunt foarte bogate in grasimi. Facand acest lucru, cainele poate avea probleme de pancreas, stare de voma, letargie, diaree si pierderea apetitului. De asemenea, nu ii da cainelui tau oase gatite sub nicio forma. Gatirea oaselor duce la pierderea nutrientilor si cainele le poate sparge mult mai usor, lucru care poate fi foarte periculos pentru el.
Si ca tot vorbim de asta, nu-ti lasa cainele sa roada atat de mult osul incat sa-l sparga in bucatele mici. Acestea se pot infige in gatul cainele si ii pot provoca leziuni serioase nu numai la nivelul gurii, cat si in stomac sau in intestine. Stim ca suna ciudat, dar iti explic toate acestea tocmai pentru a nu ajunga intr-o situatie nasoala. In cele din urma, un ultim sfat in legatura cu oasele, nu ii da cainelui tau un os sa-l roada atunci cand este inconjurat de alti caini, decat daca traieste cu ei in aceeasi casa. Asta pentru ca patrupedul tau va tinde sa fie protective cu osul lui si in unele cazuri poate devein agresiv.
Ai grija la ce temperaturi iti expui cainele, mai ales vara
Una dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac posesorii de caini este ca nu se gandesc la cat de cald este si la ce temperatura poate ajunge asfaltul pe care merge cainele. Foarte des vedem stapani care ies la plimbare cu cainii lor atunci cand sunt 35-40 de grade afara si nu se gandesc cum ii poate afecta asta.
Hai sa luam un exemplu, la o temperatura de 30 de grade, temperatura asfaltului poate fi de 60 grade sau chiar mai mare. Lucru ce poate fi foarte periculos pentru labutele patrupedului tau. Incearca sa scoti cainele afara cat mai de dimineata posibil, iar plimbarea de seara sa fie dupa apusul soarelui. De asemenea, chiar si asa, e important mai ales vara sa alegi locuri umbrite unde sa-l plimb si sa luati pause frecvente la umbra.
Dincolo de asta, pentru unele rase care au probleme cu respiratia cum sunt bulldogii sau cainii din rasa pug si caldura propriu-zisa poate fi un impediment pentru plimbari mai ales vara, fiind indicat sa ii scoti la plimbare atunci cand este mai racoare.
Nu neglija nevoia de exercitii a cainelui tau – una din cele mai frecvente greseli
Probabil multi dintre voi traiesc cu un caine intr-un apartament sau intr-un spatiu fara curte sau o gradina unde sa poata alerga. Si chiar si pentru aceia care au un caine care sta in curte, va rugam, nu neglijati nevoia patrupedului de a face efort fizic. Multe rase de caini au atat de multa energie incat orice ai face nu o sa poti sa i-o epuizezi.
Gandeste-te ca atata timp cat tu esti la munca, el nu face prea mult efort acasa, asa ca e bine ca cel putin de cateva ori pe saptamana sa-l scoti sa-si consume energia. Asta pentru ca, la fel ca si la oameni, efortul fizic este benefic si pentru stare psihica.
Atunci cand vorbim de activitate fizica, aceasta poate fi orice, fie ca iesi cu el la o tura de cativa kilometric de alergat, fie ca iesiti intr-un parc si va jucati cu o minge sau cu un bat, fie ca inotati impreuna, toate acestea sunt benefice pentru patrupedul vostru. Am invatat o vorba mai demult care spunea ca un caine obosit este un caine fericit.
Studiile arata ca un caine ar trebui sa aiba parte de cel putin 30-45 de minute de miscare zilnica in cel mai rau caz, iar ideal ar fi sa tintiti spre 60 de minute de mișcare zilnic. Asta pentru a avea un caine sanatos atat fizic, cat si psihic.
-
Ședință foto – „Family Time”499,00 lei
-
Ședință foto – „I’m fabulous”349,00 lei
Nu il pedepsi pentru greselile pe care le face, rasplateste-l. Iti explicam imediat.
Atunci cand cainele face o prostie, primul tau instinct este sa-l pedepsesti, nu-i asa? Nu demult auzeam o gramada de cazuri de caini batuti cu ziarul la fund sau bagati cu nasul in propria urina pentru ca nu s-a mai putut abtine si au facut in casa.
Ei bine, comportamentul asta agresiv va duce la a avea un caine cu probleme si mai mari de comportament. Privind imaginea de ansamblu, nu duce la nimic bun. Sau, mai rau, cainele tau se va razbuna pe tine mereu, facand cate ceva doar-doar sa te enerveze. In schimbul pedepselor si a comportamentului agresiv, recompensele vor transmite cainelui ca un comportament bun, va adduce lucruri bune pentru el.
Asa ca nu astepta ca el sa faca o prostie ca sa-l pedepsesti, ci din contra, recompenseaza-l ca nu a facut nicio prostie. Desigur, asta necesita timp si mult calm pentru renuntarea la pedepse, dar cu siguranta iti va salva relatia cu patrupedul tau.
Nu neglija sa mergi la veterinar cu cainele tau
Te-ai intrebat vreodata cat de des trebuie sa mergi la veterinar cu cainele tau? Si la caini, la fel ca la oameni, putem aplica conceptul de a merge la doctor cel putin o data pe an. Chiar si pentru un simplu control de rutina. Stim, poate suna cliseic, insa sunt atat de multe cazurile de caini obezi din cauza alimentatiei, cu probleme dentare, cu urechi necuratate sau unghii netaiate care pot crea probleme blanosului. Tocmai de aceea aceasta este una din cele 5 greseli pe care posesorii de caini le fac cu patrupedul lor.
O rutina anuala de a merge la medicul veterinara va poate salva bani pe termen lung, chiar daca poate parea o cheltuiala in plus atunci cand il duci anual. S-au facut chiar si studii in privinta asta, dar nu vom intra adanc in subiect. Pe langa asta s-au studiat si stadiile varstei care determina cat de des ar trebui sa mergi cu cainele la veterinar.
Nu vrem sa ne lungim foarte mult, important este sa avem constant grija de sanatatea fizica, dar si mentala a patrupedului nostru.
Cam acestea au fost cele 5 greseli pe care posesorii de caini le fac cu patrupezii lor. Nu uita sa ne lasi un comentariu in care sa ne spui cum ti s-a parut.
One thought on “5 greseli pe care posesorii de caini le fac cu patrupezii lor”