HomeBlogDiverse10 alimente interzise pentru câini

10 alimente interzise pentru câini

De curând, în echipa Hello Doggie a venit un nou puiuț de câine. Motiv pentru care ne-am tot întrebat ce alimente ar trebui să evităm să-i dăm patrupedului. Pentru că încercăm să ajutăm comunitatea iubitorilor de câini și animale, ne-am gândit să facem acest video în care am strâns informații cu privire la alimentele periculoase pentru câini. Vom trece împreună prin 10 alimente periculoase pentru câinele tău și îți vom explica de ce nu ar trebui niciodată să mănânce ciocolată, alimente sărate sau struguri. Așa că rămâi până la final dacă vrei să afli informații super valoaroase. Bonus: la final îți vom oferi și câteva mici sugestii de alimente bune și direcții pentru o dietă sănătoasă a câinelui tău.

Înainte de toate, dacă vrei să vezi și varianta video a articolelor de pe blog, dă subscribe pe contul nostru de Youtube. Vezi mai jos varianta video a acestui articol:

Avocado

Probabil că ai mai auzit despre avocado că este o sursă excelentă de grăsimi în alimentația oamenilor. Ei bine, nu este însă valabil și pentru câini. Se pare că avocado conține o toxină numită persin. Ea nu afectează oamenii, însă câinilor le poate crea probleme la plămâni. Câinele ar trebui ținut la distanțăde tot ce înseamnă avocado, fruct, coajă, frunzele lui și chiar și de sâmburele acestuia. Dacă patrupedul tău mănâncă avocado poate suferi de acumulări de lichide la plămân, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație. Așa că, data viitoare când mănânci un avocado ai grijă să nu ajungă și la câine.

Ciocolata

Știm cât de gustoasă este. Știm de sentimentul de bine pe care ți-l oferă câteva bucățele de ciocolată. Știm că patrupedul tău poate fi înnebunit după ea numai când aude că desfaci o ciocolată nouă. Dar este în regulă să le dăm ciocolată blănoșilor noștri? Răspunsul este un maaaare NU! Problema nu este numai conținutul ridicat de zahăr din ciocolată, ci mai degrabă faptul că o ciocolată conține multe chimicale și aditivi care pentru câini sunt foarte greu de metabolizat. Atunci când câinele tău mănâncă ciocolată se poate confrunta cu diaree, durere de stomac sau vomă, ceea ce va duce la deshidratare.  Cât de grav este dacă mănâncă ciocolată depinde în funcție de talia câinelui și cât de multă ciocolată a mâncat. Unii experți sunt de părere că până și 20 mg de ciocolată pentru fiecare kilogram al câinelui este periculos. Ok, ok, dar probabil că te gândești că ciocolata fără zahăr ar putea fi o soluție. NU! Este chiar mai rău. Majoritatea dulciurilor fără zahăr conțin xylitol, un substituent al zahărului care este mai periculos pentru câini decât zahărul în sine.

Stafidele și strugurii

Niciodată nu îi oferi câinelui tău struguri sau stafide. Chiar și câteva bucățele pot fi extrem de periculoase pentru ei. Dă-ne câteva secunde și îți vom explica. Atât stafidele, cât și strugurii sunt extrem de toxice pentru blanoșii noștri, chiar și câteva bucățele pot duce la probleme grave de rinichi. S-au facut chiar și studii în direcția asta. Se pare că studiul a fost bazat pe 180 de cazuri, iar rezultatele au fost incredibile. Unii câini au decedat chiar și de la câteva stafide sau struguri. Nu contează dacă le mănâncă crude sau sunt în prăjiturele sau alte alimente, pot fi la fel de letale ambele variante. Dacă se întamplă ca patrupedul tău să mănânce din greșeală aceste 2 alimente, fii atent la starea câinelui tău, dacă vomită, are diaree sau face febră, este cazul să mergi cu el cât mai rapid la medicul veterinar.

Bomboanele, pasta de dinți și guma de mestecat

Probabil te întrebi de ce le-am băgat pe toate în aceeași oală, dar există un motiv pentru asta. Atât bomboanele, cât și pasta de dinți sau guma de mestecat conțin sugar alcohol, de asemenea cunoscut ca și poliol, un compus chimic folosit ca îndulcitor. Dacă se întamplă ca patrupedul tău să mănânce una dintre astea, poate suferi de o cădere a nivelului de zahăr în sânge, iar simptomele le poți vedea în mai puțin de 30 de minute. Printre cele mai întâlnite simptome se numără convulsiile, stare de vomă, slăbiciune și apatie și, în cazuri extreme, chiar comă. Așa că nu folosi pasta de dinți pentru a-i spăla dinții blănosului tău, sunt produse speciale pentru asta. Cât despre bomboane și guma de mestecat, asigură-te că le ții într-un loc în care nu poate ajunge.

Cafeina

Chiar dacă poate ar fi interesant să ieși la o cafea sau la un ceai negru cu patrupedul tău, ei bine, află că și cafeina este destul de periculoasă pentru ei. Orice băutură ce conține cafeină este interzisă în alimentația câinelui tău. Cafeina stimulează sistemul nervos al blănosului, cauzând creșterea tensiunii și a pulsului. În doar câteva ore după ce a băut cafea sau orice altă băutura ce conține cafeină, câinele tău ar putea avea simptome precum lipsa controlului vezicii urinare, deshidratare și sete excesivă, neliniște și agitație și chiar stare de vomă. Se pare că un minimum de cafeină acceptat în rândul câinilor este de 1 mg pentru fiecare kilogram al corpului. Dacă este să ne gândim ca în mediu o ceașcă de cafea conține undeva la între 40 și 150 mg de cafeină… faceți voi calculele aici.

Alcoolul

Credem că fiecare stăpân este conștient că nu trebuie sa-i dea alcool blănosului. Cu toate acestea, se întâmplă ca acesta să-l descopere singur sau să ajungă la el din alte produse, cum ar fi produsele de curățenie, apa de gură, parfum sau vopsea. Ține la distanță toate produsele care ar putea conține alcool. Printre cele mai întâlnite simptome sunt vomitatul, faptul că nu își mai poate coordona mușchii sau respirația urât mirositoaare. În cazuri extreme, în care a intrat în contact cu o cantitate mai mare de alcool, pot apărea convulsii, probleme grave la plămâni sau chiar deces. Experții afirmă că 8 ml de alcool pur pentru fiecare kilogram poate duce la probleme foarte, foarte grave. Așa că data viitoare când ești într-un loc în care se consumă alcool, ai grijă dacă se varsă pe jos și ține departe de el alte produse ce ar putea conține alcool.

Aluatul și drojdia

La fel ca și în cazul alcoolului, aluatul conține drojdie, care, prin fermentare, produce alcool. Acum… imaginează-ți aluatul cu drojdie în stomacul patrupedului tău. Nu vorbim numai de creșterea nivelului de alcool din sânge, dar și de faptul că tot aluatul se va mări în burta blănosului cauzându-i balonare destul de severă. Mergând și mai departe, câinele va avea probleme de respirație din această cauză pentru că va pune presiune pe organe. Nu-ți spunem toate astea pentru a te speria, ci doar pentru a ține aceste alimente departe de blănosul tău.

Sarea

Dacă îi dau patrupedului tău din mâncarea pe care și tu o mănânci, cel mai probabil aceasta conține și sare, nu-i așa? Ar trebui să te oprești din a face asta și ar trebui să nu îi dai niciun preparat care conține sare adăugată. O cantitate prea mare de sară mâncată de patrupedul tău poate duce la otrăvirea acestuia cu sare. Iar asta poate duce la febră, tremurat incontrolabil, vomă și convulsii. De exemplu, știai că până și 4 grame de sare sunt periculoase pentru câini? Asta înseamnă că orice înseamnă mâncare gătită, popcorn, chipsuri sau orice altceva conține sare ar trebui evitat în dieta câinelui tău.

Ceapa și usturoiul

Să le luăm pe rând: ceapa conține compuși ce îi afectează pe blănoșii noștri. Mai exact, afectează celulele roșii, iar câteva felii de ceapă pot duce la anemie și stări constante de oboseală. Pe lângă asta, usturoiul este și mai periculos decât ceapa, asta pentru că, la fel ca la ceapă conține compuși dăunători și poate duce la o urină de o culoare roșu închis și anemie. Pentru ambele alimente, în cazuri extreme sunt necesare transfuzii de sânge pentru a pune câinele din nou pe picioare. 

Pește crud

Da, acesta este un alt aliment toxic și extrem de periculos pentru câini. Asta pentru că peștele crud poate conține bacterii ce îi pot face foarte mult rău patrupedului tău. De asemenea, unii pești pot conține paraziți ce pot provoca câinelui febră sau umflarea ganglionilor. Dacă într-adevăr vrei să-i oferi pește câinelui, asigură-te că este bine gătit pentru a omorî toate bacteriile și ai mereu grijă să nu aibă oase.

Dacă ți-a plăcut articolul acesta poți citi și articolul despre cele 12 alimente bune pentru câini.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hello Doggie este comunitatea posesorilor și iubitorilor de animale din România. Prin intermediul conținutului și prin ședințe foto personalizate pentru câini ne dorim să construim cea mai mare comunitate de acest gen din România.

Abonează-te la newsletter-ul Hello Doggie

© Toate Drepturile sunt rezervate · HelloDoggieRomania · 2024 ·

Close

Ai descoperit o reducere

Aplică codul hd10 și primești automat o reducere de 10% la orice comandă.